AIX 2020 Maison Saint Aix

AIX 2020 Maison Saint Aix

Ποικιλιακή Σύνθεση: Grenage, Syrah, Cinsault, Carignan

Περιοχή: Coteaux d’ Aix en Provence

Τα τελευταία χρόνια τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας έχουν αναδειχθεί στα “απόλυτα σύμβολα” της καλοκαιρινής διάθεσης και ευζωίας, χάρη κυρίως σε δύο brand, τα οποία τα επανέφεραν στο προσκήνιο, το Chateau Miraval (Brad Pitt & Angelina Jolie) και το Whispering Angel. Πέρα από τα κρασιά των επωνύμων, ωστόσο, η Προβηγκία είναι μια μεγάλη περιοχή με 13 διακριτές ζώνες παραγωγής ροζέ (αλλά όχι μόνο) οίνων με τις σχετικές διαφοροποιήσεις στο ύφος τους. Αξίζει να θυμάται κάθε οινόφιλος ότι είναι η πατρίδα ενός από τους πλέον εμβληματικούς ερυθρούς οίνους της Γαλλίας, αυτού που παράγεται στη ζώνη του Bandol, στα παράλια της Μεσογείου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Μασσαλίας.

 

Το κρασί που δοκιμάζουμε προέρχεται από την περιοχή του “Coteaux d’ Aix”, η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος αμπελώνων στην Προβηγκία, με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας να ξεκινά από το 600 π.Χ. 

Παράγεται από το “Maison Saint Aix” με ιστορία 130 χρόνων. Μια ιδιοκτησία που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην περιοχή, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 420 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτά στοιχεία. Χάρη στο υψόμετρο, οι αμπελώνες απολαμβάνουν το μέγιστο του ευεργετικού βορειοδυτικού άνεμου Mistral, ο οποίος στεγνώνει τα αμπέλια από την πρωϊνή δροσιά, διασφαλίζοντας έτσι υγιή σταφύλια. Με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, με μεγάλες ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες και δροσερές νύχτες που δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες για τη σωστή καλλιέργεια των αμπελώνων και την άρτια ανάπτυξη των σταφυλιών. 

Παραδοσιακά, τα κρασιά της περιοχής αποτελούνται από χαρμάνια διαφορετικών ποικιλιών που η καθεμιά τους προσφέρει τα δικά της πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ενός αρμονικού συνόλου. Στην περίπτωση του “AIX”, λοιπόν η ποικιλία Grenage μας δίνει το γεμάτο σώμα, καθώς και τα πικάντικα & ορυκτά αρωματικά στοιχεία, το Syrah συνεισφέρει τονίζοντας το χρώμα του κρασιού και μας δίνει τα κόκκινα φρούτα, ενώ η σχετικά περισσότερο άγνωστη σε εμάς ποικιλία Cinsault, προσδίδει φρεσκάδα, φρουτώδη δομή και εξισορροπεί τα χαρακτηριστικά των άλλων ποικιλιών. 

Χρώμα σομόν ωχρό. 

Μύτη μέτριας (+)  αρωματικής έντασης, με φρέσκα φρουτώδη αρώματα από κόκκινα φρούτα, σμέουρα, φράουλες, εσπεριδοειδή, γκρέιπφρουτ και ξύσμα μανταρίνι μαζί με τροπικές νότες από lychees, που συμπληρώνονται αρμονικά με ανθικές νότες νωπών ροδοπέταλων, βοτανικές νύξεις λεμονόχορτου, ενώ στο τελείωμα διακρίνουμε νότες ορυκτότητας. 

Στο στόμα είναι ξηρό με οξύτητα υψηλή, σώμα γεμάτο, αλκοόλ μέτριο(+) και αρωματική ένταση μέτρια (+). Αρωματικά και εδώ διακρίνουμε νότες από νωπά ροδοπέταλα, εσπεριδοειδή μαζί με χυμό από φρέσκα κόκκινα φρούτα, αρτυμένα με μεσογειακά βότανα, όπως θυμάρι, λουίζα και λεμονόχορτο, τα οποία περιβάλλονται από έναν μανδύα ορυκτότητας, που προσδίδει στο κρασί μια ελαφριά αλμυρή υφή. 

Η επίγευση είναι μέτριας (+) διάρκειας. 

Ένα κρασί που είναι άμεσα απολαυστικό αλλά, ωστόσο, διαθέτει όλα τα στοιχεία, υψηλή οξύτητα και φρούτο, προκειμένου να εξελίξει επιπλέον το αρωματικό του προφίλ τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, για όσους/ες διαθέτουν υπομονή. 

Τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας συνδέονται στο υποσυνείδητο των καταναλωτών με τις ανέμελες, ευχάριστες, χαλαρές, κυρίως καλοκαιρινές στιγμές της ζωής. Ακολουθούμε τον ίδιο κανόνα και στον συνδυασμό τους με το φαγητό. Πιάτα απλά, πρόσχαρα, χωρίς περιπλοκότητες, με ρίζες στα απλά προσιτά υλικά που οι αγροί και οι κήποι της Μεσογείου μπορούν να μας προσφέρουν απλόχερα, πίτσες Προβηγκίας με αντζούγιες και πάστα ελιάς, focaccia με λαχανικά και μαλακά τυριά, ποικιλίες με καναπεδάκια που συνδυάζουν διαφορετικές γεύσεις, θαλασσινά μαγειρεμένα με κόκκινες σάλτσες, καθώς και παραδοσιακά πιάτα με βάση το κρέας των αμνοεριφίων. Ιδανικό ακόμα και για να συνοδεύσει επιδόρπιες τάρτες με βάση τα κόκκινα φρούτα, όπως κεράσια ή φράουλες. 

Τιμή: 18,50 ευρώ 

Βαθμολογία: 18/20 (Jansis Robinson Points Scale) 

Δοκίμασε ο Δημήτριος-Χρήστος Σιώτας

Share this post