Κρασί Amarone: πως η σταφίδα μετατρέπεται σε χρυσάφι!

Κρασί Amarone: πως η σταφίδα μετατρέπεται σε χρυσάφι!

Amarone1
To amarone ή όπως επίσημα ονομάζεται, Amarone della Valpolicella, είναι ένα από εκείνα τα κρασιά που αγοράζετε και το κρατάτε για να το πιείτε ακόμα και μετά 20 χρόνια. Είναι από εκείνα τα κρασιά που πίνεις και λές τώρα-μπορώ-να-πεθάνω Όχι, το Amarone della Valpolicella δεν είναι φθηνό, αλλά δεν πρέπει και να είναι, αφού είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί. Ας μάθουμε περισσότερα…

To amarone έχει τολμηρά αρώματα από λικέρ κεράσι, μαύρο σύκο, χαρουπιές, κανέλα και σάλτσα δαμάσκηνο, μαζί με λεπτές νότες από πράσινη πιπεριά και σοκολάτα. Στο στόμα, τα κρασιά Amarone έχουν συχνά μέτρια με υψηλή οξύτητα που εξισορροπείται από τον υψηλό αλκοολικό βαθμό και τις γεύσεις μαύρου κερασιού, καστανής ζάχαρης και σοκολάτας. Επίσης, όσο πιο παλιό είναι το κρασί, τόσο πιο έντονες οι γεύσεις της καστανής ζάχαρης, της μελάσας και του σύκου. Αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει σχετικά με αυτό το κρασί είναι μια ελάχιστη νότα από φυσικά υπολειμματικά σάκχαρα (RS) στο κρασί, συνήθως γύρω σας 3-7 g / L . Τα RS τονίζουν την φυσική υψηλή οξύτητα του κρασιού και ενισχύουν την έντασή του.

Tα είδη Amarone della Valpolicella
Το Amarone della Valpolicella έγινε ΠΟΠ το 1968. Τότε καθιερώθηκαν πολλοί κανόνες για τη φύτευση, την αμπελοκαλλιέργεια και τη θέση του αμπελώνα, αλλά και η μέθοδος παραγωγής που ονομάζεται apassimento και δίνει τα κρασιά Amarone και Amarone Riserva.

Amarone vs Amarone Riserva
Η κύρια διαφορά μεταξύ των κανονικών Amarone και των Amarone Riserva είναι ο χρόνος. Τα Amarone παλαιώνει 2 χρόνια μετά τον τρύγο ενώ το Amarone Riserva παλαιώνει 4 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως οι μεγάλοι παραγωγοί τείνουν να παλαιώνουν το κρασί περισσότερο. Αυτό είναι καλό, αν σκεφτούμε ότι κάποια κρασιά Amarone θα πρέπει πραγματικά να συνεχίσουν να παλαιώνουν στα 10 ή 15 χρόνια μέχρι να αναπτύξουν τις ενδιαφέρουσες γεύσεις των σύκων, χαρουπιών και μεξικάνικης σοκολάτας. Οπότε το ρητό όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό ισχύει σίγουρα με το συγκεκριμένο κρασί. Εκτός όμως από την ηλικία, ένα πράγμα που παίζει μεγάλο ρόλο στο Amarone είναι η μέθοδος με την οποία παράγεται.

Παραδοσιακή vs μοντέρνα μέθοδος

Τεχνικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνει το κρασί Amarone:

Τρυγούμε τα στφύλια
Τα αφήνουμε έως ότου μείνουν με 40% λιγότερο ζουμί (λέγεται apassimento και μπορεί να διαρκέσει έως και 120 ημέρες)
Τα πιέζουμε απαλά
Τα αφήνουμε να ζυμωθούν σε κρασί για μια περίοδο 35-50 ημερών (αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για κρασί!)

Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία έχουν προκύψει δύο είδη οινοποίησης. Σύμφωνα με την παραδοσιακή μέθοδο τα σταφύλια αποξηραίνονται φυσικά και παλαιώνουν σε βαρέλια βελανιδιάς. (όπως Quinterelli, Bertani κ.α)
Σύμφωνα με την μοντέρνα μέθοδο τα σταφύλια ξηραίνονται σε ελεγχόμενη θερμοκρασαία και παλαιώνουν σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Και οι δύο μέθοδοι μπορεί να κάνουν εξαιρετικά κρασιά αλλά αυτά παλαιώνουν διαφορετικά και επίσης έχουν διαφορετική γεύση.(όπως Masi, Allegrini κ.α.)

Amarone_MASI2006

Αν η ζύμωση διακοπεί πρόωρα, το κρασί θα περιέχει υπολειμματικά σάκχαρα (πάνω από 4 γραμμάρια ανά λίτρο) και παράγει ένα γλυκό κρασί γνωστό ως Recioto della Valpolicella. Recioto ήταν το παραδοσιακό κρασί που παράγονταν σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, και Amarone ήταν αρχικά κρασιά Recioto που είχαν υποστεί ζύμωση για πάρα πολύ καιρό. Σε αντίθεση με το Amarone, Recioto della Valpolicella μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αφρώδους οίνου.

Ο αμπελώνας των κρασιών Amarone
Υπάρχουν λιγότερα από 12.000 acres όπου καλλιεργούνται οι κύριες ποικιλίες που φτιάχνουν το Amarone: Corvina και Corvinone . Και όλα αυτά τα στρέμματα αμπελώνα βρίσκονται στη Valpolicella. Η κατάσταση όμως δεν είναι τόσο απλή. Η Valpolicella έχει μια κανονιστική επιτροπή που προστατεύει την ιστορική φύση της γης γύρω από τη Βερόνα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα οινοποιείο θέλει να φυτέψει ένα νέο αμπέλι, θα πρέπει να ξεριζώσει ένα παλιό για να διαθέσει χώρο. Υπάρχουν 4 κύρια σταφύλια Amarone σε συνολικά 12.000 acres:

Corvina (τεχνικά Corvina Veronese)
Corvinone
Rondinella
Molinara
Οι οινοποιοί της περιοχής, θα σας πουν ότι τα καλύτερα κρασιά Valpolicella προέρχονται από τα σταφύλια Corvina (και πιο σπάνια Corvinone). Ιστορικά, οι Rondinella και Molinara είναι πολύ κυρίαρχες στην περιοχή, ωστόσο, τείνουν να παράγουν χαμηλότερης ποιότητας σταφύλια λόγω της υψηλής παραγωγικότητα τους. Έτσι, τα κρασιά που παράγονται από σταφύλια Corvina προσφέρουν κυρίως τα μεθυστικά αρώματα του τριαντάφυλλου, λικέρ κερασιού και κανέλας και κερδίζουν σταθερά την υψηλότερη βαθμολογία.

Οινοπαραγωγική περιοχή Valpolicella
Η οινοπαραγωγική περιοχή Valpolicella βρίσκεται χαμηλά στους πρόποδες των Άλπεων ακριβώς βόρεια της Βερόνα και έχει τρεις κύριες ζώνες:Le+Ragose+Amarone+della+Valpolicella+Classico+20041

1.Classico,  Εντός της ζώνης του Classico υπάρχουν 6 ονομασίες μαζί με τις 3 κοιλάδες Negrar, Marano και Fumane. Αυτή είναι η «Πρωτότυπη Gansta” περιοχή για Amarone και Recioto della Valpolicella. Η ζώνη Classico έχει ακόμη μια διάταξη ιπποτών που ονομάζεται SNODAR (Sovereign Noble Order of Ancient Recioto) που ιδρύθηκε το 1969 -ένα χρόνο μετά την καθιέρωση του DOC, για την προώθηση και την προστασία των κρασιών Valpolicella. Εντός της περιοχής Classico θα βρείτε πολλούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς. To 2009 τα Amarone και Recioto della Valpolicella, προήχθησαν στο καθεστώς Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

•Negrar
•Marano
•Fumane
•San Pietro in Cariano (lower valley)
•Sant’Ambrogio
•Dolce

(Ενδεικτική τιμή για ένα Amarone della Vapolicella classico riserva του Guiseppe Quintarelli 2003 είναι πάνω από 500€)

2.Valpantena, ανατολικά από τη ζώνη Classico είναι η περιοχή Valpantena. Τα καλύτερα αμπέλια έχουν παρατηρηθεί γύρω από τη Grezzana και Cerro Veronese, που βρίσκεται στο μέσο της κοιλάδας.
•Grezzana
•Cerro Veronese
•Lavagno
•Verona

και

3.Est (που σημαίνει «Ανατολή»). Αυτή η περιοχή είναι δίπλα στην περιοχή Soave (λευκό κρασί που γίνεται με σταφύλια Garganega) και θεωρείται νεότερη περιοχή για την παραγωγή κρασιών Amarone. Τα καλύτερα αμπέλια έχουν καταγραφεί στα μέσα της κοιλάδας γύρω από το Illasi, Cazzano di Tramigna, Mezzane και Tregnago.
•Illasi
•Cazzano di Tramigna
•Mezzane
•Tregnago
•San Mauro di Saline
•Colognola ai Colli (low valley)
•Montecchia di Crosara (far east, next to Soave)
•San Martino Buon Albergo (low valley)

Δοκιμή Amarone
Η δοκιμή Amarone είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Για να είστε σίγουροι μεταγγίστε το κρασί και σερβίρετέ το σε υπερμεγέθη ποτήρια για να πάρετε όλα τα αρώματά του. Τα πιο φρέσκα Amarone μπορούν να σερβιριστούν ακριβώς κάτω από τη θερμοκρασία δωματίου και τα παλαιότερα κρασιά ελαφρώς πιο δροσερά.

Share this post