Αμερικανικές Ονομασίες Προέλευσης κρασιού

Αμερικανικές Ονομασίες Προέλευσης κρασιού

Η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών ως παραγωγός κρασιού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια φήμη της Νάπα και της Σονόμα. Ωστόσο, η χώρα φιλοξενεί αμέτρητες περιοχές κρασιών που παράγουν κρασιά παγκόσμιας κλάσης.

Το κρασί παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου 400 χρόνια, αλλά μόνο τα τελευταία 40 τα αμερικανικά κρασιά άρχισαν να κερδίζουν σεβασμό σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ΗΠΑ είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο (πίσω από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία) και παράγει περίπου 18,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα κάθε χρόνο.

Η τοπογραφική, γεωλογική και κλιματική ποικιλομορφία της αμερικανικής ηπείρου έχει προσφέρει στις πολιτείες, συνθήκες για καλλιέργεια κάθε είδους αμπέλου. Αυτά κυμαίνονται από υψηλότερα υψόμετρα, ηπειρωτικά κλίματα (π.χ. Fair Play) έως παράκτιες περιοχές με ομίχλη (π.χ. Edna Valley).

Και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρκετή ποικιλομορφία μακροκλίματος για να παράγουν κρασί σε κάποιο βαθμό. Ακόμα και η Αλάσκα έχει μερικά οινοποιεία, αν και η εστίαση είναι, κατανοητά αρκετά, τοποθετημένη στο κρασί φρούτων και το περιστασιακό ice wine.

Ωστόσο, η Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει περίπου το 85% της εθνικής παραγωγής. Αυτός ο όγκος – 685 εκατομμύρια γαλόνια ΗΠΑ (2,6 δισεκατομμύρια λίτρα) το 2018 – είναι περίπου εννέα φορές περισσότερο από το συνολικό όγκο των επόμενων τριών: Ουάσιγκτον, Όρεγκον και Νέας Υόρκης. Το 5 τοις εκατό που προέρχεται από τις άλλες πολιτείες, παράγεται σε μεγάλο βαθμό για τοπική κατανάλωση παρά για εθνικές ή διεθνείς αγορές, αν και το Τέξας και η Βιρτζίνια είναι μεταξύ των μικρότερων παικτών που αρχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή στο εξωτερικό.

Η τοπική ταυτότητα είναι εξίσου σημαντική με το κρασί στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 255 AVA σε 33 πολιτείες.

Δείτε αναλυτικά τις AVA εδώ

Από το 1980, όταν η πρώτη AVA απονεμήθηκε στην Augusta, Missouri, 255 AVA έχουν εγκριθεί για ένα ευρύ φάσμα αμπελουργικών περιοχών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Καλιφόρνια διαθέτει τις περισσότερες με 139 AVA, 17 εκ των οποίων βρίσκονται μόνο στην κομητεία Sonoma.

Η Αμερικανική αμπελουργική περιοχή είναι μια καθορισμένη περιοχή αμπελουργίας κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες που διακρίνεται από γεωγραφικά χαρακτηριστικά, με όρια που ορίζονται από το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράγοντες όπως η ισχύς της τοποθεσίας και της εικόνας, το κλίμα, η γεωγραφία και η ιστορία παίζουν ρόλο όταν δημιουργείται ένα AVA. Για να λάβουν έγκριση για ένα AVA, οι αιτούντες πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι το προτεινόμενο AVA είναι γνωστό σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, να παρέχει ιστορικά στοιχεία ότι τα όρια είναι νόμιμα και να δείχνουν στοιχεία ότι οι συνθήκες ανάπτυξης όπως το έδαφος και το κλίμα είναι ιδιαίτερα.

Αν και είναι παρόμοια με τις ονομασίες ευρωπαϊκού τύπου, υπάρχουν κρίσιμες διαφορές: όπου οι περισσότερες ευρωπαϊκές ονομασίες έχουν να κάνουν με γεωγραφικούς, αμπελουργικούς και οινολογικούς παράγοντες και περιορισμούς, οι τίτλοι AVA ( American Viticultural Area) είναι λιγότερο περιοριστικοί και υποδεικνύουν μόνο την περιοχή προέλευσης (δηλαδή όπου καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια). Τα AVA, περισσότερα από τα μισά από τα οποία βρίσκονται στην Καλιφόρνια, ποικίλουν σε μέγεθος από το ένα τέταρτο ενός τετραγωνικού μιλίου έως σχεδόν 30.000 τετραγωνικά μίλια (77.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Ιστορία της παραγωγής κρασιού στην αποικιακή Αμερική και τις ΗΠΑ
Το κρασί παράγεται στις ΗΠΑ από τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ο ευρωπαϊκός αποικισμός ξεκίνησε σοβαρά. Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες έγιναν από τους πρώτους εποίκους, οι οποίοι έφεραν μαζί τους τις οινοποιητικές γνώσεις και πρακτικές των ευρωπαϊκών πατρίδων τους.

Τα διάφορα είδη αμπέλου που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική (όπως το Vitis labrusca) ήταν γνωστό ότι είναι τόσο ισχυρά όσο και υψηλής απόδοσης, έτσι πολύ λίγα αμπέλια συνόδευαν αυτούς τους μετανάστες στο ταξίδι τους πέρα ​​από τον Ατλαντικό. Δυστυχώς, αυτά τα γηγενή είδη αμπέλου παρήγαγαν κρασιά που δεν ταιριάζουν ούτε με το στυλ ούτε με την ποιότητα με την οποία είχαν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι έποικοι.

Τα ευρωπαϊκά αμπέλια vinifera δεν στάλθηκαν στην Αμερική, μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Αυτά πάντοτε υπέφεραν από φυσικά παράσιτα (π.χ. φυλλοξήρα) και μυκητιακές ασθένειες. Κατά τους επόμενους τρεις αιώνες, κατέστη σαφές ότι η αναπαραγωγή και ο εμβολιασμός των αμπέλων ήταν τα κλειδιά για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εύχρηστων αμπέλων και εύγευστων οίνων. Σήμερα, σχεδόν κάθε αμπελοοινικό αμπέλι στις Η.Π.Α. είναι είτε υβριδική ποικιλία είτε vinifera, εμβολιασμένη στο ρίζα μιας γηγενής (ανθεκτικής σε φυλλοξήρα) ποικιλίας.

Η βιομηχανία κρασιού των Ηνωμένων Πολιτειών είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα, όπως μια βόλτα σε rollercoaster, ακόμα και από τότε που η χρυσή περίοδος της Καλιφόρνιας το 1840, η οποία δημιούργησε τεράστια ζήτηση για κρασί και οδήγησε σε εκτεταμένες φυτείες αμπελώνων σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η αντίδραση πυροδότησε έναν ευμετάβλητο κύκλο πλεονάσματος και ελλείμματος που διήρκεσε αρκετές δεκαετίες.

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα έφερε την Απαγόρευση, την οικονομική κατάθλιψη και τον πόλεμο, που ταλαιπωρήσαν συλλογικά την αμερικανική βιομηχανία κρασιού. Μια σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη τέθηκε μόλις μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.

Στη δεκαετία του 1970, τα κορυφαία φώτα της βιομηχανίας κρασιού της Καλιφόρνιας έφεραν νέο ενδιαφέρον οινοποίησης στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας τελικά την εθνική αναγέννηση του κρασιού. Αυτή η περίοδος είδε τον πολλαπλασιασμό νέων, μικρής κλίμακας οινοποιείων σε όλη τη χώρα και την αναβάθμιση των πλέον καθιερωμένων δραστηριοτήτων. Αυτή η δυναμική έφερε τη βιομηχανία στον 21ο αιώνα.

Share this post