Κολομβιανοαμερικάνος επενδυτής αγόρασε το 20% του Petrus

Κολομβιανοαμερικάνος επενδυτής αγόρασε το 20% του Petrus


Οι ειδήσεις που έρχονται από το Μπορντό, ότι το ιστορικό Pomerol estate Petrus έχει πουλήσει το 20% των μεριδίων σε έναν Κολομβιανοαμερικάνο επενδυτή, επιβεβαιώθηκαν από το οινοποιείο.

Εκπρόσωπος του chateau ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι λεπτομέρειες στον γαλλικό Τύπο σχετικά με την πώληση ήταν αληθείς και ακριβείς. O Alejandro Santo Domingo απέκτησε μερίδιο 20% στο διάσημο chateau σε μια συμφωνία που έλαβε χώρα ένα χρόνο πριν.

Η μόνη λεπτομέρεια που το Château Pétrus δεν επιθυμούσε να επιβεβαιώσει ήταν το καταβληθέν ποσό, αν και φημολογείται ότι ανήλθε σε 200 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά από την La Revue du Vin de France, η συναλλαγή (αν είναι αληθής) είναι η ακριβότερη τιμή ανά εκτάριο που καταβλήθηκε ποτέ στο Μπορντώ – και οπουδήποτε αλλού.

Ο Κολομβιανός δισεκατομμυριούχος Alejandro Santo Domingo είναι επικεφαλής ενός τεράστιου ομίλου με πολύπλευρες δραστηριότητες.  Είναι μέτοχος της βελγο-βραζιλιάνικης ζυθοποιίας AB InBev, όπως επίσης είναι πρόεδρος της Grupo Empresarial Bavaria ηγετική ζυθοποιία), η οποία ήταν θυγατρική ζυθοποιία της SAB Miller.

Είναι παντρεμένος με την κληρονόμο Lady Charlotte Wellesley, κόρη του δούκα του Ουέλλινγκτον, ενώ η αδελφή του, Τατιάνα, παντρεύτηκε τον Andrea Casiraghi, γιο της πριγκίπισσας Caroline του Αννόβερου που είναι η κόρη του πρίγκηπα Rainier III του Μονακό και της Grace Kelly.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Santo Domingo και η οικογένεια Moueix γνωρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα πριν από ένα χρόνο, αλλά ποτέ δεν αποκαλύφθηκε επίσημα.

Προφανώς δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της οικογένειας Moueix να απομακρυνθεί από την ιδιοκτησία και την λειτουργία του Petrus, αλλά η επένδυση θεωρείται αναγκαία για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Το σύνολο του ακινήτου εκτιμάται ότι εκτιμάται σε 1 δισ. Ευρώ (επίσης ένα ρεκόρ για ένα σπίτι) και, συνεπώς, ένα ποσοστό 20% θα ανερχόταν σε 200 εκατ. Ευρώ.

Καθώς το Petrus έχει περίπου 11,4 εκτάρια αμπελώνα (114 στρ.), αυτό σημαίνει 87 εκατομμύρια ευρώ ανά εκτάριο – αμπελώνων στο διάσημο estate του Pomerol.

Για το σκοπό αυτό, όταν το Groupe Artemis του François Pinault αγόρασε το Clos de Tart στα τέλη του 2017, κατέβαλε τουλάχιστον 200 εκατ. Ευρώ για ολόκληρο το ακίνητο των 7,5 εκταρίων, κάνοντας το κόστος αγοράς ενός εκταρίου €26 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, το Premier grand cru classé Troplong Mondot πωλήθηκε στην γαλλική ασφαλιστική εταιρεία SCOR Group για € 178 εκ. Πέρυσι – το ισοδύναμο € 7 εκ./εκτάριο, πολύ πάνω από τις αναγνωρισμένες τιμές των € 2-4 εκ./εκτάριο για τους top Αμπελώνες του St Emilion

Share this post