Κρασί και τυρί, βοηθήματα στην επιβράδυνση του Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κρασί και τυρί, βοηθήματα στην επιβράδυνση του Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γνωστική μας οξύτητα τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας ερευνητικής μελέτης του Iowa State University σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2020 του περιοδικού Journal of Alzheimer Disease.

 

Η μελέτη καθοδηγήθηκε από τον επικεφαλής ερευνητή, Auriel Willette, επίκουρο καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, και τον Brandon Kinedinst, υποψήφιο διδάκτορα Νευροεπιστήμης που εργάζεται στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Iowa State. Η μελέτη είναι μια πρώτη ανάλυση μεγάλης κλίμακας που συνδέει συγκεκριμένα τρόφιμα με τη γνωστική εκφύλιση.

 

Οι Willette, Klinesinst και η ομάδα τους ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 1.787 ενήλικες (από 46 έως 77 ετών, με την ολοκλήρωση της μελέτης) στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της UK Biobank, μιας μεγάλης κλίμακας βιοϊατρικής βάσης δεδομένων και ερευνητικού πόρου που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για  γενετική και υγεία από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βάση δεδομένων είναι παγκοσμίως προσβάσιμη σε εγκεκριμένους ερευνητές που αναλαμβάνουν ζωτική έρευνα για τις πιο συχνές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες στον κόσμο.

 

Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα Fluid Intelligence Test (FIT) ως μέρος του ερωτηματολογίου οθόνης αφής στη βασική γραμμή (που καταρτίστηκε μεταξύ 2006 και 2010) και στη συνέχεια σε δύο αξιολογήσεις παρακολούθησης (που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως το 2013 και ξανά μεταξύ του 2015 και του 2016). Η ανάλυση FIT παρέχει ένα στιγμιότυπο της ικανότητας ενός ατόμου να «σκέφτεται εν κινήσει».

 

Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση τροφής και αλκοόλ κατά την έναρξη και μέσω δύο αξιολογήσεων παρακολούθησης. Το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων περιείχε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσληψη φρέσκων φρούτων, αποξηραμένων φρούτων, ωμών λαχανικών και σαλάτας, μαγειρεμένων λαχανικών, λιπαρών ψαριών, άπαχου ψαριού, επεξεργασμένου κρέατος, πουλερικών, βοείου κρέατος, αρνιού, χοιρινού κρέατος, τυριού, ψωμιού, δημητριακών, τσαγιού και καφέ , μπύρας και μηλίτη, κόκκινου κρασιού, λευκού κρασιού και σαμπάνιας και ποτών.

 

Ακολουθούν τέσσερα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης:

 

  1. Το τυρί, αποδείχθηκε ότι είναι μακράν το πιο προστατευτικό φαγητό για γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, ακόμη και αργά στη ζωή.

 

  1. Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλης, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, σχετίζεται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.

 

  1. Η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνιού, αλλά όχι άλλων κόκκινων κρεάτων, αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη γνωστική ικανότητα.

 

  1. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι επιβλαβής, αλλά μόνο τα άτομα που διατρέχουν ήδη κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσουν την πρόσληψή του για να αποφύγουν γνωστικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

 

“Ήμουν ευχάριστα έκπληκτος που τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η συνήθεια να τρώμε τυρί και να πίνουμε κόκκινο κρασί καθημερινά δεν είναι μόνο καλό για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα πανδημία COVID-19, αλλά ίσως επίσης μας βοηθά στο να αντιμετωπίζουμε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο κόσμο που ποτέ δεν φαίνεται να επιβραδύνεται” εξηγεί ο Willette. «Χρειάζονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί εάν η εύκολη αλλαγή στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει τους εγκεφάλους μας με σημαντικούς τρόπους».

 

Ο Klinesinst πρόσθεσε, “Ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες, ορισμένα άτομα φαίνεται να προστατεύονται περισσότερο από τις επιδράσεις του Αλτσχάιμερ, ενώ άλλοι φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι σωστές επιλογές τροφής, μπορούν να αποτρέψουν την ασθένεια και τη γνωστική εκφύλιση. Ενδεχομένως. Ίσως η χρυσή απάντηση που ψάχνουμε είναι η αναβάθμιση του τρόπου που τρώμε. Η γνώση αυτού που συνεπάγεται συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του Αλτσχάιμερ.

πηγή: Sciencedaily.com

Διαβάστε ακόμα: Συνδυασμός τυριού με κρασί (μέρος Α)

Συνδυασμός τυριού με κρασί (μέρος Β)

Συνδυασμός τυριού με κρασί (μέρος Γ)

Share this post