Από που προήλθε η φράση “έβαλε νερό στο κρασί του”;

Από που προήλθε η φράση “έβαλε νερό στο κρασί του”;

Χρησιμοποιούμε πολλές φορές τη φράση ‘’βάλε νερό στο κρασί σου’’ ,όταν θέλουμε να πείσουμε κάποιον να υποχωρήσει σε ένα σημαντικό θέμα και να κάνει μία παραχώρηση.Από πού όμως προέρχεται η συγκεκριμένη φράση, πώς φτάσαμε στο σημείο να τη χρησιμοποιούμε σήμερα και εμείς;

Το ‘’ανέρωτο’’ κρασί είναι εκείνο στο οποίο δεν έχουμε ρίξει νερό. Στον αρχαίο κόσμο το άτομο που έπινε ανέρωτο κρασί δημιουργούσε αισθήματα φόβου στους άλλους σε τόσο μεγάλο βαθμό που θεωρούσαν ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδο τρέλας.

Για αυτό το λόγο αναμείγνυαν το κρασί με μεγάλη ποσότητα νερού. Οσοι ασχολούνται με τις αρμονίες του Διόνυσου (δηλαδή την οινοποσία), διέκριναν τρεις αναλογίες του κρασιού με το νερό, την αναλογία των πέντε, των τριών και των τεσσάρων μερών, επειδή θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να ευχαριστηθεί για περισσότερη ώρα την όμορφη γεύση του κρασιού, χωρίς να κινδυνέψει όμως και από τη μείωση της αντίληψης και την απώλεια της νηφαλιότητας.

Η έκφραση ‘’έβαλε νερό στο κρασί του’’ προήλθε ακριβώς από αυτό το πλεονέκτημα του νερωμένου κρασιού , θέλοντας να δείξει ότι ο άνθρωπος συμβιβάστηκε και έκανε παραχώρηση, κάτι που ίσως υπό την επήρεια της μέθης να μην αποδεχόταν.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Share this post