Πως αποθηκεύουμε κρασιά στο σπίτι

Πως αποθηκεύουμε κρασιά στο σπίτι

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μια ωραία συλλογή κρασιών, ο πρώτος σας στόχος πρέπει να είναι να εξασφαλίσετε τις κατάλληλες συνθήκες μακροπρόθεσμης αποθήκευσης στο κελάρι σας. Υπάρχουν μερικά δοκιμασμένα και αληθινά βασικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε.
Μια θερμοκρασία 13°C και μια σχετική υγρασία 60-70% είναι ιδανικές για μακροπρόθεσμη αποθήκευση κρασιού. Η δροσερή θερμοκρασία επιβραδύνει τη διαδικασία παλαίωσης, ενώ το μεγάλο ποσοστό υγρασίας εμποδίζει το φελλό να ξεραθεί (με συνέπεια να εισβάλλει οξυγόνο στη φιάλη). Η έκθεση στο υπεριώδες φως πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και οι κραδασμοί από τα μηχανικά συστήματα στο σπίτι πρέπει να αποφεύγονται. Για την επίτευξη αυτών των ιδανικών συνθηκών μπορεί να χρειαστεί να κατασκευάσετε και να διαμορφώσετε ένα χώρο στο κελάρι ή να αγοράσετε ένα ειδικό συντηρητή (ψυγείο) κρασιού.

Γιατί όμως χρειάζεται να τα προσέξουμε όλα αυτά;
Όπως γνωρίζουμε, δεν αντιμετωπίζουμε όλα τα κρασιά με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί λιγότεροι σύνθετοι οίνοι παράγονται για άμεση κατανάλωση. Οι περισσότεροι λευκοί οίνοι και η NV σαμπάνια είναι κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς παλαίωση. Αλλά ακόμα κι αυτά θα πρέπει να αποθηκευτούν με τον σωστό τρόπο, για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των γεύσεων τους.
Τα σύνθετα κόκκινα κρασιά θα βελτιωθούν και θα αποκτήσουν ευεργετικά χαρακτηριστικά με σωστή παλαίωση. Καθώς το κρασί παλαιώνει, δημιουργούνται πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις. Έτσι αλλάζει το άρωμα, το χρώμα, η υφή και η γεύση του κρασιού με τρόπους που ενισχύουν την απόλαυση. Τα χαρακτηριστικά παλαίωσης του κρασιού επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες όπως η ποικιλία σταφυλιών, ο τρύγος, η περιοχή του κρασιού και το στυλ του οινοποιείου. Το περιβάλλον αποθήκευσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία παλαίωσης του κρασιού.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αποθήκευση κρασιού;

  • Οι υπεριώδεις ακτίνες

Το υπεριώδες (UV) φως μπορεί να είναι ολέθριο για ένα μπουκάλι κρασί, ειδικά όταν εκτίθεται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι ακτίνες UV καταστρέφουν τις τανίνες στο κρασί. Οι τανίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οξείδωσης που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του κρασιού.

  • Η θερμότητα

Η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τη γεύση ενός μπουκαλιού κρασιού εάν το κρασί θερμανθεί για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι Γάλλοι οινοποιοί ανακάλυψαν ότι κρασί που είναι αποθηκευμένο σε δροσερά υγρά κελάρια βελτιώνει πάρα πολύ τη γεύση του καθώς παλαιώνει. Οι δροσερές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία παλαίωσης και επιτρέπουν στο κρασί να αποκτήσει ευεργετικά χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία παλαίωσης του κρασιού μπορεί να σταματήσει εντελώς όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 7°C.

  • Οι δονήσεις

Η παραγωγή στερεών και ιζημάτων αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης του κρασιού. Οι δονήσεις του κρασιού μπορεί να ανατρέψουν το ισοζύγιο υγρού προς στερεό και να επιταχύνουν  τεχνητά την παραγωγή στερεών. Προσέξτε να βεβαιωθείτε ότι το κρασί σας δεν είναι κοντά σε οικιακές συσκευές που έχουν κραδασμούς  όπως ψυκτικές μονάδες, πλυντήριο  ή κάτι παρόμοιο.

  • Η οσμή

Έντονες οσμές μπορούν να αλλάξουν αρνητικά τη γεύση του κρασιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κρασί που κλείνει με φελλό.  Ο οίνος σε φιάλες με μηχανικό βιδωτό πώμα είναι ουσιαστικά άθικτοι έναντι εξωτερικών οσμών. Οι πιο συνηθισμένες βλαβερές οσμές προέρχονται από την ύπαρξη αρωματικών ξύλων (π.χ. κέδρος) από τα οικιακά χημικά, τα ισχυρά καρυκεύματα ή ακόμα και το σκόρδο. Αν αποφασίσετε να κάνετε οικιακή κάβα πρέπει να απομακρύνετε τέτοιες οσμές από από το κρασί σας.

  • Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κρασί δεν πρέπει να υποβληθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο λευκός οίνος σερβίρεται σε θερμοκρασίες περίπου  8°C . Αυτό πρέπει να είναι το χαμηλότερο όριο  για μακροπρόθεσμο διάστημα αποθήκευσης για κόκκινα ή λευκά κρασιά. Οι θερμοκρασίες κατάψυξης θα καταστρέψουν όλα τα κρασιά.

  • Ακατάλληλη υγρασία

Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι δυο εξίσου σημαντικοί παράγοντες  για τη διατήρηση του καλύτερου περιβάλλοντος αποθήκευσης κρασιού. Το κρασί με φελλό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ξηρές συνθήκες, ενώ το κρασί που φυλάσσεται σε φιάλες με μηχανικά βιδωτά καλύμματα προστατεύεται περισσότερο. Η ιδανική υγρασία θα είναι περίπου  60-70% , με 13°C. Η στάθμη υγρασίας πάνω από 80% στους 13°C μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη και για το κρασί αλλά και την ετικέτα της φιάλης! Αν ο χώρος αποθήκευσης έχει πολλή υγρασία μπορείτε να τοποθετήσετε έναν αφυγραντήρα και να τον ρυθμίσετε στην επιθυμητή στάθμη.

Διαβάστε σχετικά: Πως λειτουργούν οι διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας σ’ έναν συντηρητή κρασιού;

Σχετικά με την παλαίωση οίνων

Share this post