Αρώματα άνηθου σε Rioja Σωστό ή σφάλμα;

Αρώματα άνηθου σε Rioja Σωστό ή σφάλμα;

Καταρχήν, η μύτη του καθενός είναι διαφορετική. Αυτό που μυρίζει κάτι σε σας μπορεί να μυρίζει στους συνδαιτημόνες σας κάτι άλλο. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις όσον αφορά τη δοκιμή κρασιού για ευχαρίστηση.

Μερικές φορές, φυσικά, ένας φίλος μπορεί να δείξει τη μύτη σας προς τη σωστή κατεύθυνση, ας πούμε έτσι, και να σας βοηθήσει να βιώσετε κάτι που δεν περιμένατε. (Αυτοί είναι οι καλύτεροι τύποι φίλων!) Μέρος της χαράς της δοκιμής και της συζήτησης για το κρασί με άλλους ανθρώπους είναι η συλλογή νέων περιγραφών για αρώματα και γεύσεις για τις οποίες μπορεί να μην έχετε περιγραφή.

Αλλά γιατί μπορεί μια Rioja να μυρίζει άνηθο; Η απάντηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη βελανιδιά. Παραδοσιακά, τα κόκκινα κρασιά από τη Rioja, στην Ισπανία, παράγονται από το σταφύλι Tempranillo και παλαιώνουν σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια, τα οποία είναι εν μέρει υπεύθυνα για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κρασιών. Ενώ ορισμένοι αμπελουργοί στη Ριόχα χρησιμοποιούν γαλλική βελανιδιά – μια επιλογή που έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια – η αμερικανική δρυς παραμένει η παραδοσιακή επιλογή. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να μυρίζουν μια νότα άνηθου σε ορισμένα κρασιά παλαιωμένα σε αμερικανική βελανιδιά. Για μερικούς, αυτό το άρωμα μπορεί ακόμη και να είναι μια ένδειξη για το ποιο κρασί είναι πιθανό να έχουν στο ποτήρι τους κατά τη διάρκεια μιας τυφλής γευσιγνωσίας.

Διαβάστε σχετικά: Λίγα λόγια για την Rioja

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα αρώματα μπαίνουν σε ένα κρασί, ας αναφερθούμε σε ορισμένες ιδιαιτερότητες της βελανιδιάς. Σε γενικές γραμμές, τα γαλλικά βαρέλια είναι γνωστά για την παροχή λεπτών, πικάντικων αρωμάτων και την παραγωγή κρασιών με μεταξένια υφή. Τα αμερικανικά βαρέλια τείνουν να είναι πιο έντονα, προσθέτοντας συχνά νότες βανίλιας ή καρύδας και πιο κρεμώδη υφή. Και ναι, ο άνηθος είναι μια νότα που συνήθως συνδέεται με κρασιά παλαιωμένα σε αμερικανική βελανιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή βελανιδιάς έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και πολλές από τις γενικεύσεις σχετικά με την αμερικανική έναντι της γαλλικής βελανιδιάς δεν ισχύουν πλέον. Υπάρχει κάποιες εξαιρετικά κομψές αμερικανικές βελανιδιές που χρησιμοποιούνται από τους οινοποιούς και τα κρασιά που προκύπτουν μπορεί να μην εμφανίζουν αυτές τις στερεότυπες, υπερβολικές νότες καρύδας και άνηθου. Ενώ η αμερικανική βελανιδιά χρησιμοποιούνταν συχνά στο παρελθόν απλώς και μόνο επειδή ήταν φθηνότερη από τη γαλλική, πολλοί οινοποιοί συνεχίζουν να την αγκαλιάζουν επειδή τους αρέσει το στυλ του κρασιού που προκύπτει. Έχει επίσης συνδεθεί με το παραδοσιακό στυλ σε ορισμένα μέρη, όπως η Rioja.

Ο τύπος της βελανιδιάς δεν είναι ο μόνος παράγοντας που αποφασίζει πώς ένα βαρέλι μπορεί να επηρεάσει τα αρώματα και τις γεύσεις ενός κρασιού. Τα διαφορετικά επίπεδα καψίματος (το πόσο απανθρακώνεται το εσωτερικό του βαρελιού πριν μπει το κρασί) μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετικές επιπτώσεις στο κρασί. Το πόσο καιρό ένα κρασί παραμένει στο βαρέλι (που μπορεί να κυμαίνεται από μήνες έως χρόνια) θα επηρεάσει επίσης την ένταση της επίδρασης του ξύλου. Τα νεότερα βαρέλια θα έχουν πιο έντονα αποτελέσματα, ενώ τα παλαιότερα βαρέλια θα διευκολύνουν κάποια ευεργετική έκθεση στο οξυγόνο, αλλά θα είναι αρκετά ουδέτερα όσον αφορά την προσθήκη γεύσης. Οι νότες άνηθου σε μια Rioja προκύπτουν-συνήθως- όταν το κρασί ωριμάζει σε υψηλό ποσοστό ιδιαίτερα έντονης, νέας αμερικανικής βελανιδιάς.

Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πάρετε μια νότα άνηθου στη Ριόχα. Η βελανιδιά μπορεί να είναι πραγματικά ενσωματωμένη στο κρασί ή το βαρέλι που χρησιμοποιήθηκε. Και όπως επίσης είναι σίγουρο, δεν θα μυρίσουν όλοι αυτό το άρωμα, ούτε θα το αναγνωρίσουν ως άνηθο συγκεκριμένα.

Είναι επίσης πιθανό να μην αναγνωρίσετε αυτό το άρωμα άνηθου επειδή δεν είστε εξοικειωμένοι με τον άνηθο. Δεν βλάπτει ποτέ να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση των προϊόντων και των μπαχαρικών, να εξερευνάτε αιθέρια έλαια και να μυρίζετε κάθε λουλούδι ή φυτό στο οποίο μπορείτε να κολλήσετε τη μύτη σας. Όσο περισσότερο δοκιμάζετε τη μύτη σας και αποκτάτε περισσότερες οσφρητικές εμπειρίες, τόσο πιο ζωντανές περιγραφές θα έχετε στο χέρι όταν δοκιμάζετε κρασί. Στην υγειά σας!

Share this post