Ορισμένα κρασιά έχουν αρώματα καπνού. Περιέχουν αυτά τα κρασιά προϊόντα ή εκχύλισμα καπνού;

Ορισμένα κρασιά έχουν αρώματα καπνού. Περιέχουν αυτά τα κρασιά προϊόντα ή εκχύλισμα καπνού;

Συνήθως δεν υπάρχουν προϊόντα καπνού στο κρασί, ακόμα κι αν ένα κρασί περιγράφεται με νότες καπνού, κουτί πούρων, καπνού ή παρόμοια.

Ορισμένα κόκκινα κρασιά, ειδικά αυτά που παράγονται από τα σταφύλια Nebbiolo, Cabernet Franc, Syrah κ.α. μπορεί να έχουν αρώματα παρόμοια με το άρωμα των φύλλων καπνού ή των κουτιών πούρων. Αλλά από πού προέρχονται αυτά τα αρώματα καπνού;

Η διαδικασία ζύμωσης μπορεί να ξεκλειδώσει οργανικές ενώσεις στο κρασί που μοιράζονται με τα φρούτα και τα βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά για να περιγράψουμε το κρασί. Τα αρώματα του καπνού προέρχονται από μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται τερπένια, τα οποία είναι επίσης υπεύθυνα για τη μυρωδιά των τριαντάφυλλων, του φασκόμηλου, του πεύκου κ.α.

Αυτά τα αρώματα μπορούν επίσης να προέρχονται από την ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Και οι νότες καπνού βρίσκονται επίσης συνήθως σε παλαιωμένα κρασιά: Καθώς οι γεύσεις των φρούτων ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται νότες γης, μπαχαρικών και αποξηραμένων φύλλων, συμπεριλαμβανομένου του καπνού.

Τα αρώματα του καπνού είναι ως επί το πλείστον θετικό χαρακτηριστικό στο κρασί, ειδικά αν είναι σε ισορροπία με τα άλλα στοιχεία, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην αρέσουν ή να τα βρίσκουν υπερβολικά. Και αν ανησυχείτε για τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση καπνού, δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα όταν πρόκειται για κρασιά με αρώματα καπνού: Η κατανάλωση τερπενίων που προκαλούν αρώματα καπνού στο κρασί δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση πραγματικών προϊόντων καπνού.

Share this post