Ας γνωρίσουμε το Condrieu

Ας γνωρίσουμε το Condrieu

Υπάρχουν σήμερα φυτεύσεις Viognier σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η πνευματική πατρίδα του σταφυλιού βρίσκεται στο Condrieu – όπου παράγονται τα καλύτερα Viogniers στον κόσμο. Η ονομασία προέλευσης δημιουργήθηκε το 1940 και σήμερα περισσότεροι από 40 καλλιεργητές παράγουν κρασιά από πάνω από 170 εκτάρια αμπελώνων. Το 1965 η ονομασία κάλυπτε μόνο οκτώ εκτάρια αμπελώνων.

Ο Guigal αντιπροσωπεύει το 45% της παραγωγής της ονομασίας. Οι αμπελώνες είναι δίπλα σε αυτούς της Côte-Rôtie, αλλά δεν είναι τόσο απότομοι. Τα καλύτερα κρασιά Condrieu παράγονται από εδάφη που βρίσκονται σε στενές, νότιες ή νοτιοανατολικές «βεράντες» από γρανίτη – όπου η μέση ηλικία αμπέλων είναι περίπου 50 έτη.

Το Condrieu παράγεται αποκλειστικά από το σταφύλι Viognier. Εκτός από την τοποθεσία δίπλα στην Côte-Rôtie, περιλαμβάνει επίσης το ξεχωριστό AC του Château-Grillet..

Παράγονται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο σε επτά ενορίες – Limony, Chavanay, Malleval, Saint-Michel-sur-Rhone, Saint-Pierre-de-Bœuf, Verin και Condrieu – που αποτελεί την επίσημη αμπελουργική περιοχή Condrieu.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα τμήμα του ποταμού Ροδανού (το όνομα Condrieu προέρχεται από μια γαλλική φράση που σημαίνει «γωνιά του ρυακιού»). Αυτός ο προσανατολισμός επιτρέπει στα αμπέλια να αποκτήσουν τη μέγιστη ζεστασιά και το φως του ήλιου στις πιο δροσερές ημέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα ώριμα, γευστικά κρασιά. Πολλές από αυτές τις πλαγιές είναι πάρα πολύ απότομες για να είναι προσβάσιμες σε μηχανήματα, επομένως συλλέγονται με το χέρι. Οι καλύτερες από αυτές τις πλαγιές αποτελούνται από μικτή κιμωλία, πυρόλιθο και μίκα, κάτι που μερικοί πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνο για τα ορυκτά αρώματα που υπάρχουν στα καλύτερα κρασιά Condrieu. Ο συνδυασμός αυτών των εδαφών και το ξηρό, ζεστό κλίμα της περιοχής δημιουργούν ένα πολύτιμο και ξεχωριστό terroir.

Ένα μειονέκτημα αυτών των αμπελουργικών περιοχών είναι ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους ισχυρούς βόρειους ανέμους που κινούνται προς τα επάνω στον Ροδανό, προκαλώντας σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Η μέση απόδοση εδώ είναι χαμηλή, γεγονός που καθιστά τα κρασιά Condrieu όχι μόνο σπάνια αλλά και αρκετά ακριβά στην παραγωγή.

Χαρακτηριστικά κρασιά Condrieu έχουν απολαύσει αυξανόμενη δημοτικότητα από τη δεκαετία του 1970, καθώς το Viognier επέστρεψε από το χείλος της εξαφάνισης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπήρχαν μόνο λίγα στρέμματα αμπελώνα Viognier, σε αυτήν την περιοχή (και στην πραγματικότητα οπουδήποτε στη Γη). Σήμερα υπάρχουν περίπου 170 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στην παραγωγή του Condrieu και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, τότε τι θα μπορούσαμε να πούμε για τα 40 περίπου στρέμματα που χρησιμοποιούνται από την ονομασία Chateau-Grillet. Για να δείτε την διαφορά, συγκρίνετε αυτές τις δύο μικρές ονομασίες με το μεγαλύτερο βόρειο Ροδανό όπου για κάθε μπουκάλι Condrieu, υπάρχουν 10 Crozes-Hermitage.

Το 1940, η AOC, ήταν παρούσα μόνο σε τρεις δήμους: Condrieu, Vérin και Saint Michel. Το 1967, εξαπλώθηκε στα τέσσερα γειτονικά χωριά: Chavanay, Saint Pierre de Boeuf, Malleval και Limony, για συνολική έκταση 387 εκταρίων … αλλά μόνο πάνω από 10 εκτάρια φυτεύτηκαν. Τα αμπέλια διατηρήθηκαν ωστόσο από μια μικρή ομάδα οινοποιών που ήταν παθιασμένοι με το viognier και οι αμπελώνες ξαναγεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980: οι εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες στους λόφους επαναφυτεύτηκαν και οι πεζούλες ανοικοδομήθηκαν. Το 1986, οι οινοπαραγωγοί Condrieu έκαναν τελική τροποποίηση της επικράτειας της ονομασίας προέλευσης. Το ένα τρίτο της επιφάνειας αφαιρέθηκε, αφήνοντας μόνο τις πλαγιές με την καλύτερη έκθεση, όπου το viognier κάνει την βέλτιστη ωρίμανση.

Τις δεκαετίες από την αναγέννησή τους, τα κρασιά του Condrieu έχουν εξελιχθεί στυλιστικά, μετατοπίζοντας το προφίλ γεύσης προς το ξηρό στυλ και μακριά από τα έντονα, γλυκά στυλ τα οποία παράγονταν κάποτε. Αυτό τους φέρνει προς ένα στυλ καλύτερα προσαρμοσμένο στο άλλο προστατευμένο προϊόν ονομασίας που παρασκευάζεται στην περιοχή αυτή, το κατσικίσιο τυρί Rigotte de Condrieu.

Σε απάντηση στις αυξανόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για στυλ ξηρού κρασιού, τα γλυκά κρασιά Condrieu χαρακτηρίζονται συχνά από τη φράση Selection des Grains Nobles. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι να δοθεί περισσότερη σαφήνεια στους καταναλωτές σχετικά με την μορφή του κρασιού και να επιστραφεί ένα στοιχείο αποκλειστικότητας στους γλυκούς οίνους της ονομασίας προέλευσης. Οι οίνοι που διεκδικούν τον τίτλο της ονομασίας AOC Condrieu Selection des Grains Nobles, πρέπει να παράγονται από σταφύλια που συλλέγονται με πολλαπλά περάσματα μέσα από τον αμπελώνα (γνωστά ως tries successives –διαδοχικές προσπάθειες, στα γαλλικά), αρχίζοντας όχι νωρίτερα από τις οκτώ ημέρες μετά την τυπική συγκομιδή. Η κρυοεκχύλιση και η ενίσχυση με σάκχαρα (chaptalization) απαγορεύονται, αν και οι κανόνες δεν απαγορεύουν το passerilla sur surche – τη διαδικασία παραμονής των σταφυλιών στα αμπέλια για να τα στεγνώσουν και να συγκεντρώσουν τα φυσικά τους σάκχαρα και γεύσεις.

Τα κρασιά είναι ξηρά με μια υπέροχη ανθική μύτη και αρώματα ροδάκινων, βερίκοκων, βιολέτας και αχλαδιών, αρκετά αλκοολικά και με χαμηλή οξύτητα. Το Condrieu απολαμβάνονται καλύτερα όταν είναι νεαρά για να εξασφαλιστεί ότι διατηρούν τη φρεσκάδα τους και τις ευαίσθητες γεύσεις φρούτων,
αν και υπάρχουν και εξαιρετικές περιπτώσεις που μπορούν να εκπλήξουν και μετά από 20 χρόνια..

Συνιστώμενοι παραγωγοί: Pierre Gaillard, E. Guigal, Domaine Georges Vernay, Mouton Père et Fils, Domaine Yves et Mathilde Gangloff, Andre Perret, Delas Freres, Francois Villard και φυσικά Château-Grillet.

Share this post