Γιατί η επίσκεψη του αφεντικού της LVMH Bernard Arnault στην Κίνα προκαλεί αναταραχή;

Γιατί η επίσκεψη του αφεντικού της LVMH Bernard Arnault στην Κίνα προκαλεί αναταραχή;

 

Η πρόσφατη επίσκεψη του Bernard Arnault’ στην Κίνα έδειξε στους αναλυτές ότι η σημασία της ασιατικής αγοράς για το μέλλον των εμπορικών σημάτων πολυτελείας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η εικασία, η οποία ακολούθησε την επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της LVMH Bernard Arnault στη χώρα μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της ηπειρωτικής Κίνας, πρωτοστάτησε στον τοπικό Τύπο, υπογραμμίζοντας πώς τα brands και οι επιχειρήσεις βασίζονταν όλο και περισσότερο στον πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων της Κίνας για να οδηγήσουν την ανάπτυξη.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Arnault, ο οποίος φέρεται να επισκέφτηκε ένα εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πριν επισκεφθεί την Chengdu, την πρωτεύουσα της επαρχίας Sichuan της νοτιοδυτικής Κίνας, και τη Σαγκάη πριν πάρει το δρόμο για το Χονγκ Κονγκ.

Η LVMH, γνωστή για τα εμπορικά σήματα ποτών της όπως οι Moët & Chandon, Krug, Veuve Clicquot, Hennessy και Château d’Yquem, έχει, σύμφωνα με αναλυτές, ένα αταλάντευτο ficus στην αγορά υψηλής ποιότητας στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το Euromonitor, οι Κινέζοι καταναλωτές είναι πιθανό να δαπανήσουν 444,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε προϊόντα πολυτελείας φέτος, αυξάνοντας τα στα 632,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη εξαιρετικά premium ποτών.

Ο Arnault δεν ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης μάρκας πολυτελείας που επισκέφτηκε την Κίνα μετά την επαναλειτουργία της από τότε που την επισκέφτηκε τον Φεβρουάριο ο Francois Henri Pinault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kering, που περιλαμβάνει μάρκες όπως Cartier, Saint Laurent και Gucci. Άλλα αφεντικά παγκόσμιων εμπορικών σημάτων που έκαναν επίσης πρόσφατα ταξίδι στην Κίνα είναι ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σαγκάη τον Μάιο, και το αφεντικό της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain and Company είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους: «Οι Κινέζοι καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας είναι έτοιμοι να επιδειχθούν φέτος σε ακριβά αγαθά, τροφοδοτώντας ένα «ελατήριο πολυτελείας». Ωστόσο, σε αντίθεση με την προ-πανδημική τάση αγοράς προϊόντων πολυτελείας στο εξωτερικό, φέτος είναι πιο πιθανό να αγοράσουν luxury προϊόντα  εντός της Κίνας, με το 25% έως το 30% των αγορών πολυτελείας τους να γίνονται στο εξωτερικό».

Έρευνα αγοράς από την Euromonitor αποκάλυψε επίσης ότι για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, οι δαπάνες πολυτελείας της Κίνας πρόκειται να ξεπεράσουν αυτές των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Οι καταναλωτές των ΗΠΑ αναμένεται να δαπανήσουν 264,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για luxury brands, φέτος, αυξάνοντας στα 340,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2027. Για τους Δυτικοευρωπαίους, οι δαπάνες πολυτελείας αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% από 295 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε 381,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2027.

Ο επικεφαλής των ειδών πολυτελείας της Euromonitor, Fflur Roberts, εξήγησε: «Η ανάκαμψη σε όλες τις περιοχές είναι άνιση. Μόνο δύο περιοχές έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα: η Ασία και η Βόρεια Αμερική. Η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας και παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του κλάδου».

Ο Roberts άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Generation Z θεωρείται ως καταναλωτικό δημογραφικό στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των πολυτελών εμπορικών σημάτων, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα σύνολο αξιών, όπως η δέσμευση για βιωσιμότητα, που η ομάδα θεωρεί σχετική.

Ο Roberts πρόσθεσε: «Η Gen Z της Κίνας θα είναι μια από τις πιο σημαντικές ομάδες καταναλωτών μεσοπρόθεσμα και καθώς αποκτούν αγοραστική δύναμη θα αποτελέσουν επίσης τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα 10 χρόνια. Μεταξύ άλλων, αυτό θα αναγκάσει τις μάρκες πολυτελείας να επιτύχουν βιώσιμους στόχους και να γίνουν πιο σχετικές με αυτούς τους καταναλωτές μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές να οδηγούν την ανάπτυξη, η αληθινή πολιτιστική εκπροσώπηση και η ένταξη θα είναι πρωταρχικής σημασίας».

Share this post