ΒΙΔΙΑΝΟ:  Η Επόμενη Σπουδαία Ελληνική Ποικιλία

ΒΙΔΙΑΝΟ:  Η Επόμενη Σπουδαία Ελληνική Ποικιλία

 

Μόλις πριν από μια πενταετία το Βιδιανό ήταν μια από κείνες τις, πολλές είναι αλήθεια, ποικιλίες που προσπαθούσαν να ξεπροβάλουν απ’ το σωρό. Τελικά, φαίνεται ότι τα κατάφερε αφού έδειξε πόσο υπέροχα κρασιά μπορεί να κάνει και έχει πλέον όλη μας την προσοχή καθώς περιμένουμε περισσότερα και  ακόμη πιο ενδιαφέροντα πράγματα απ΄ αυτή.

Το Βιδιανό είναι μια ποικιλία της Κρήτης και εικάζεται  ότι ο Μυλοπόταμος Ρεθύμνου είναι η κοιτίδα της. Σήμερα βέβαια την συναντάμε σε όλη την Κρήτη και κυρίως στον νομό Ηρακλείου. Μόνο στην Κρήτη  φαίνεται πως καλύπτει πάνω από  1000 στρέμματα , ενώ ήδη έχει  φυτευτεί και έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως στη Καβάλα και στη Πιερία.

Ωριμάζει αβίαστα τον Σεπτέμβρη ενώ ο χοντρός φλοιός και η μαλακή, γλυκιά, και ελαφρώς στυφή του σάρκα είναι τα στοιχεία που του προσδίδουν δομή και χαρακτήρα.

Τα κρασιά του έχουν έντονα αρώματα, που θυμίζουν λευκά άνθη, ώριμα ροδάκινα και βερίκοκα, αρωματικά βότανα και σε μερικές περιπτώσεις έχουν νύξεις ορυκτότητας.
Στο στόμα είναι γεμάτα με μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα, πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα με μέτρια και μερικές φορές με υψηλή αλκοόλη. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, το ζητούμενο είναι η υψηλότερη οξύτητα  και γι αυτό οι πιο πρόσφατες φυτεύσεις γίνονται σε πιο δροσερές περιοχές με  μεγαλύτερο  υψόμετρο ή αναμειγνίεται  με πιο “όξινες”  ποικιλίες, όπως το Aσύρτικο.

Τα άγονα εδάφη είναι το άλλο ζητούμενο καθώς η ποικιλία είναι ικανή να δώσει εύκολα, πολύ μεγάλες  αποδόσεις και άρα πιο πλαδαρά και αδιάφορα κρασιά.
Αγαπάει το βαρέλι; Προφανώς ναι, κρίνοντας από τα περισσότερα δείγματα των τελευταίων χρόνων, καθώς η δρυς  προσδίδει στο βιδιανό αρκετά έξτρα στοιχεία και πολυπλοκότητα όταν η χρήση είναι συνετή και προσεγμένη.

Και από δυναμικό παλαίωσης πως είναι; Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο αρμονικά εξελίσσεται  η ποικιλία μέσα στη φιάλη όταν μένει μέσα από τρία έως έξι- επτά χρόνια! Ορυκτότητα που μόνο σε ασύρτικα έχουμε δει στην Ελλάδα ή σε κορυφαία γερμανικά Riesling με αρωματικά χαρακτηριστικά καβουρδισμένων ξηρών καρπών, μαρμελάδες εσπεριδοειδών και υπέροχα γήινα στοιχεία με ορυκτές νύξεις που παραπέμπουν σε βενζίνη και προσδίδουν εντυπωσιακή πολυπλοκότητα.

Σήμερα, κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πάνω από εικοσιπέντε μονοποικιλιακές εκδοχές της ποικιλίας αλλά και μερικά υπέροχα χαρμάνια του Βιδιανού, όπως η Διαμαντόπετρα του Διαμαντάκη με 50% Ασύρτικο (ένα από τα Wines of the Year 2020 του περιοδικού Decanter) τo Impetus του Οινοποιείου Τιτάκη με  30% Malvasia Aromatica ή το  Langos του Ζουμπεράκη  με 40% Θραψαθήρι.

Αν κάποιος όμως, θέλει  να δοκιμάσει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθαρής έκφρασης της ποικιλίας, μπορεί να αναζητήσει το 3,14 Βιο του Κτήματος Πατεριανάκη, το Βιδιανό Oenops του Νίκου Καρατζά, το Βιδιανό του Αλεξάκη ή το Ιππόδρομος του Λυραράκη.
Για κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, ξεχωρίζουν ο Ασπρος Λαγός του Δουλουφάκη,   το Ελιά του Καραβιτάκη  και  το Hesperis του οινοποιείου  Ιδαία.  Έξω από την Κρήτη το Sole της Βιβλίας Χώρας και η Νύχτα του Κούρτη δείχνουν την άριστη προσαρμοστικότητα της ποικιλίας και σε άλλες περιοχές.

Το βιδιανό λοιπόν είναι μια από τις πιο ευχάριστες ποικιλιακές εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων.  Δεν τα ξέρουμε όλα γι αυτό και σίγουρα θέλει πολύ δουλειά ακόμα, τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση αλλά οπωσδήποτε, έχει όλα τα προσόντα  για να γίνει η επόμενη σπουδαία Ελληνική ποικιλία.  Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις πολλές διεθνείς  βραβεύσεις, τις υψηλές βαθμολογίες αλλά και τις αναφορές στην ποικιλία από πολλούς οινογράφους των σημαντικότερων διεθνών περιοδικών οίνου, την τελευταία διετία.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

 

Share this post