Η Champagne και οι νομικές διαμάχες της

Η Champagne και οι νομικές διαμάχες της

Τι πραγματικά συνιστά η χρήση του ονόματος “Champagne”;

Η “σαμπάνια” αναφέρεται ουσιαστικά στο αφρώδες κρασί που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο και με σταφύλια από την περιοχή Champagne (Καμπανία) της Γαλλίας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι Γάλλοι επιθυμούν να προστατεύσουν τη χρήση του όρου. Η ιστορία των προσπαθειών τους χρονολογείται από το 1919, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη των Βερσαλλιών και συμπεριλήφθηκε οδηγία  για τον τρόπο χρήσης της λέξης.

Σαμπάνια και φυσαλίδες: Μιά μεγάλη συζήτηση

 

Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικύρωσαν ποτέ τη Συνθήκη των Βερσαλλιών καθώς το 1919 οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο χείλος της ποτοαπαγόρευσης, οπότε οι νόμοι για την επισήμανση του αλκοόλ δεν αποτελούσαν μεγάλη προτεραιότητα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όλοι οι γάλλοι παραγωγοί αφρώδους οίνου χρησιμοποιούσαν χωρίς πρόβλημα τον όρο.

Διαβάστε σχετικά: Η γκάφα με τη σαμπάνια στο μενού του Ομπάμα απειλεί τις εγκάρδιες Γαλλοαμερικανικές σχέσεις

Στη συνέχεια, το 2006, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία εμπορίου κρασιού και αυτή τη φορά οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην χρησιμοποιούν τον όρο για τα δικά τους κρασιά. Αυτό το έκαναν και για  άλλους προστατευόμενους όρους προέλευσης οίνου, όπως το “Port”, “Burgundy” και “Chablis”. “Όποιος όμως είχε ήδη εγκεκριμένη ετικέτα, συνέχιζε να χρησιμοποιεί τη λέξη. Αυτό περιελάμβανε brands  όπως το Cook’s Champagne και το Korbel, καθώς και την εταιρία Miller High Life, το οποίο είχε το “The Champagne of Beers” ως ετικέτα που χρονολογούνται από το 1906. Στη συμφωνία έγινε και μια μικρή παραχώρηση: Τα κρασιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τον όρο σε συνδυασμό με τον πραγματικό τόπο καταγωγής τους, δηλαδή ” Σαμπάνια Καλιφόρνιας”.

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την σαμπάνια

Τον τελευταίο καιρό η διεπαγγελματική επιτροπή του Vin de Champagne, ή CIVC, μηνύει ή απειλεί να μηνύσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν κατάχρηση του όρου «σαμπάνια». Το θέμα προέκυψε  με μια εταιρεία που προώθησε το νερό της ως “Σαμπάνια του νερού”. Μια εταιρία που πουλάει δάπεδα, για παράδειγμα, έπρεπε να διακόψει την “Champagne Collection.”. Υπήρχε και ένα θέμα με το σορμπέ από νόμιμη σαμπάνια, αλλά μετά από μια νομική μάχη εξακολουθεί να επιτρέπεται να ονομάζεται “Champagne Sorbet”.

Η CIVC επιβάλλει ακόμη και τις χρήσεις της λέξης για να περιγράψει ένα προϊόν, με πιο γνωστή την περίπτωση που προληπτικά σταμάτησε η Apple από την περιγραφή ενός χρώματος iPhone ως «Champagne.» Σίγουρα η σαμπάνια δεν έχει ένα μόνο χρώμα, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συντομογραφία για κάτι πολυτελές  ή υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, ο όρος εξακολουθεί να υπάρχει για να περιγράψει τα χρώματα κραγιόν, μια σκιά μαρμάρου, ακόμη και γεύσεις ζελέ.

Υπάρχουν κι άλλες προβληματικές περιπτώσεις, όπως οι λέξεις που ακούγονται σαν  “σαμπάνια”, αλλά έχουν διαφορετική γραφή, υπήρξε η περίπτωση του Champín (σόδα με ισπανική παιδική γεύση με μούρο και με κλόουν στην ετικέτα). Η CIVC προσπάθησε να μηνύσει και αυτούς, αλλά ένας δικαστής απέρριψε την υπόθεση λέγοντας ότι δεν υπήρχε τρόπος να συγχέονται τα δύο προϊόντα.

10 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρετε για τη σαμπάνια

 

Share this post