Château Cheval Blanc 2004 Sexy, πλούσιο και εξαιρετικά κλασσικό, απεικονίζει την τέλεια συνεργασία μεταξύ του Cabernet Franc και του Merlot

Château Cheval Blanc 2004 Sexy, πλούσιο και εξαιρετικά κλασσικό, απεικονίζει την τέλεια συνεργασία μεταξύ του Cabernet Franc και του Merlot

Review of:
Version:
2004

Reviewed by:
Rating:
19
On 25 Οκτωβρίου, 2018
Last modified:25 Οκτωβρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: St. Emilion, Μπορντό, Γαλλία

Ποικιλία: Cabernet Franc 53%, Merlot 47%

Το Château Cheval Blanc, ένα Grand Cru Classé (A) είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο κτήμα στο St. Emilion. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της ονομασίας προέλευσης St. Emilion, που συνορεύει με το Pomerol.

Οι αμπελώνες του Cheval Blanc (Merlot 39%, Cabernet Franc 57%, Malbec 3%, Cabernet Sauvignon 1%) απολαμβάνουν μια ποικιλία εδαφών: χαλίκι, πηλό και άμμο, τα οποία βρίσκονται πάνω από έναν αδιαπέραστο ιζηματογενή βράχο (`crasse de fer’). Η ζύμωση και η διαβροχή διαρκούν 4 εβδομάδες σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, ακολουθούμενη από 18 μήνες ωρίμανσης σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

Το Cheval Blanc παράγει το  πιο φημισμένο Cabernet Franc κρασί, παγκοσμίως και ο Régisseur Pierre Lurton είναι από τους πιο ταλαντούχους οινοποιούς που εργάζονται σήμερα στο Μπορντό. Το Cheval Blanc απαιτεί ελάχιστη ωρίμανση 10 ετών στην φιάλη, είναι βέβαια ένα κρασί που αποκαλύπτει αρετές και στη νεότητα του αλλά οι καλύτερες σοδειές του μπορούν να διαρκέσουν 50 ή περισσότερα χρόνια.

Το 1998 το Chateau Cheval Blanc αγοράστηκε από τον Bernard Arnault, ιδιοκτήτη του παγκόσμιου κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH και τον Baron Albert Frere για περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησαν από τον Pierre Lurton να διαχειριστεί το κτήμα γι ‘αυτούς.

Σήμερα, ο Pierre Lurton διαχειρίζεται επίσης τα άλλα ακίνητά τους, το Chateau d’Yquem, το Chateau La Tour du Pin και το Quinault l’Enclos.

Λόγω των κακών συνθηκών, το Cheval Blanc δεν παρήγαγε κρασί το 1991, τοποθετώντας ό, τι μπορούσαν στο δεύτερο κρασί τους, τον Petit Cheval. Το 2009, η LVMH αγόρασε τις μετοχές του Bernard Arnault σε ιδιωτική συναλλαγή.
Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της τιμής. Ωστόσο, οι φήμες έβαλαν την τιμή κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ ανά εκτάριο, καθιστώντας την πιο ακριβή συναλλαγή σε τιμή αγοράς ανά εκτάριο στην ιστορία του Μπορντό, μέχρι πριν από λίγο καιρό, όταν Κολομβιανοαμερικάνος επενδυτής αγόρασε το 20% του Petrus.

Το 2009, το 2010 και το 2015, το Cheval Blanc παρήγαγε εξαιρετικό κρασί, υποψήφιο για το κρασί του τρύγου. To 2004 ήταν μια πιο παραγωγική χρονιά σε σχέση με τον μέσο όρο (1996-2004) το merlot έδωσε 57.9 (hl/ha) έναντι 38.9  (hl/ha) του μέσου όρου και το Cabernet Franc 51.4  (hl/ha) έναντι 34.2 (hl/ha) του μέσου όρου της περιόδου που προαναφέραμε.

Την χρονιά του 2010, σε μια δημοπρασία των Christie’s, ένα σπάνιο μπουκάλι 6 λίτρων του θρυλικού Cheval Blanc του 1947 (πιθανώς το μοναδικό μπουκάλι που υπήρχε) πουλήθηκε για τιμή ρεκόρ αξίας $ 304.375 δολάρια.

Διαβάστε σχετικά: Τα πέντε πιο ακριβά κρασιά που πουλήθηκαν ποτέ

Sexy, πλούσιο και εξαιρετικά κλασσικό το Cheval Blanc 2004, απεικονίζει την τέλεια συνεργασία μεταξύ του Cabernet Franc και του Merlot. Οφείλει την ομορφιά του στο πολύπλοκο και έντονο μπουκέτο και την βελούδινη υφή του. Το έντονο μπουκέτο του είναι γεμάτο με βατόμουρα, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια, μύρτιλα, γλυκόριζα, εξωτικά μπαχαρικά, άφθονα λουλούδια και καλοβαλμένες δρύινες νότες. Απίστευτα πλούσιο στον ουρανίσκο, χωρίς να είναι όμως “βαρύ”, με στρογγυλεμένες τανίνες και άριστα ισορροπημένα χαρακτηριστικά, περισσότερο φρουτώδες και ανθικό και λιγότερο φυτικό, διαθέτει επίσης μια εξαιρετική σε διάρκεια απολαυστική επίγευση. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο Cheval που δοκιμάσαμε ποτέ, αλλά είναι ένα κλασσικό Cheval που δικαίως ανήκει στα “Big Eight” του Bordeaux, 1.4g/L rs, 13,5% αλκοόλ.

Τιμή: 520€ (μ..ορος)

Βαθμολογία: 95/100

Share this post