Chateau d’Armailhac, Baron Philippe de Rothschild 2014 Ένα πολυσυζητημένο Cinquieme Cru αναμένει για upgrade

Chateau d’Armailhac, Baron Philippe de Rothschild 2014 Ένα πολυσυζητημένο Cinquieme Cru αναμένει για upgrade

Review of:
Version:
2014
Price:
55

Reviewed by:
Rating:
18
On 27 Νοεμβρίου, 2017
Last modified:27 Νοεμβρίου, 2017

Summary:

Περιοχή: Pauillac, Μπορντό, Γαλλία

Ποικιλία:  50% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 12% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot

Το Chateau d’Armailhac, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον μεγάλο του αδελφό Ch. Mouton Rothschild όπως και το άλλο μέλος της οικογένειας Chateau Clerc Milon. Αυτή δεν είναι και η μοναδική σχέση που έχουνε. Πέρα του ότι βρίσκονται κάτω από την ίδια ιδιοκτησιακή ομπρέλλα, από το 1933, το 50% των βαρελιών στα οποία ωριμάζει για 16 περίπου μήνες, είναι καινούργια ενω το υπόλοιπο 50% γίνεται σε βαρέλια στα οποία ωρίμασε το ίδιο το Mouton.

Το όνομα του κτήματος προέρχεται από έναν από τους πρώτους ιδιοκτήτες του κτήματος, Dominique d’Armailhacq. Κατά τα τέλη του 1600, οι αδελφοί d ‘Armailhacq δουλεύοντας ως καπετάνιοι ποταμόπλοων στις εκβολές του Gironde, άρχισαν να αγοράζουν γη στο Pauillac.

Μέχρι το 1740, το κρασί πουλιότανε με το όνομα Mouton d’Armailhacq. Ενώ ο αμπελώνας βρισκότανε στο Pauillac, δεν ήταν τόσο δημοφιλής ούτε γνωστός όπως οι γείτονές του, Chateau Pontet Canet ή Chateau Brane Mouton. (Το Brane Mouton τελικά έγινε Chateau Mouton Rothschild) Η οικογένεια d’Armailhacq, που ξεκίνησε το εμπόριο κρασιών Bordeaux, συνέχισε να κατέχει το ακίνητο μέχρι το 1843, όταν η οικογένεια έπεσε σε οικονομική δυσμένεια και αναγκάστηκε να πουλήσει ένα μέρος της περιουσίας τους για να τακτοποιήσει το χρέος της.

Θεωρείται ότι το Chateau d’Armailhac ήταν ένα από τα πρώτα που άρχισε να καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις Cabernet Sauvignon και Merlot στους αμπελώνες της Αριστεράς όχθης. Τελικά, η οικογένεια d’Armailhacq πούλησε το κτήμα στην οικογένεια Ferrand, η οποία με τη σειρά της το πούλησε στην οικογένεια του Baron Rothschild. Για τον βαρόνο, αυτό ήταν μια σημαντική αγορά καθώς το Chateau d’Armailhac βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο Chateau Mouton Rothschild.

Όταν το ακίνητο αγοράστηκε από το βαρόνο το 1934, ήταν γνωστό ως Chateau Mouton d’Armailhacq. Ήταν ο Baron που άλλαξε το όνομα σε Chateau d’Armailhac. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιδιοκτησία έχει περάσει από πολλές αλλαγές ονόματος: Chateau Mouton-Baron Philippe (1956-1973), Mouton Baronne (1974-1978) και ακόμη Chateau Mouton-Baronne-Philippe από το 1979 έως το 1988. Για να τιμήσει την πρόσφατα νεκρή σύζυγό του Pauline, το 1976, η ετικέτα περιελάμβανε το «En hommage a Pauline», για αυτή την χρονιά μόνο. Το 1989, η ετικέτα άλλαξε και πήρε το όνομα με το οποίο γνωρίζουμε το κρασί σήμερα, Chateau d’Armailhac.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια στο Medoc βρίσκονται στο Chateau d’Armailhac. Κοντά στο 20% του συνόλου του αμπελώνα είναι άνω των 125 ετών με φυτεύσεις που χρονολογούνται από το 1890! Αυτά είναι μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια σε όλο το Μπορντό. Πολλά από αυτά τα παλιά αμπέλια είναι Cabernet Franc. Καθώς πεθαίνουν αυτά τα αμπέλια, αντικαθίστανται με το Cabernet Sauvignon. Το terroir είναι κυρίως χαλίκι με άμμο, άργιλο και ασβεστόλιθο.

Το Chateau d’Armailhac, για πολλούς εκφράζει ένα πιό ελαφρύ στυλ Μπορντό που μπορείς να το πιείς με ευκολία και στα πρώτα χρόνια της ζωής του, κάτι με το οποίο διαφωνώ, Το fifth growth αυτό του Μπορντό είναι ένα αρκετά συμπυκνωμένο κρασί με ώριμο χαρακτήρα και κρεμώδη που ασφαλώς χρειάζεται μερικά χρόνια στο κελάρι για να μπορέσει να “αναπτυχθεί”. Άλλωστε η σχετικά χαμηλή τιμή για ένα τέτοιας καταγωγής και ιστορίας κρασί, που σπάνια ξεπερνά τις μερικές δεκάδες €, το κάνει προσιτό για αρκετούς καταναλωτές. Είναι ένα από τα 18 C+ chateaux που για πολλούς αν γινότανε αναταξινόμηση στο Μπορντό, σίγουρα θα ανέβαινε σε ψηλότερη κατηγορία.

Το 2014 θα το θυμούνται στο Chateau σαν την χρονιά των αντιθέσεων. Το Chateau d’Armailhac 2014, εμφανίστηκε στο ποτήρι με βαθύ ρουμπινί χρώμα, ενώ η κλειστή αρχικά μύτη του, χρειάστηκε αρκετή ώρα για να απελευθερωθεί από την εσωστρέφεια της. Ώριμα βατόμουρα, δαμάσκηνα, κεράσι, φραγκοστάφυλλο, γλυκόριζα, cassis, κέδρος, πίσσα και μπαχαρικά κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους. Στο στόμα ζουμερό, το ήπιο καλοκαίρι με τα δροσερά βράδια κράτησε την φρεσκάδα του πυκνού μαύρου φρούτου και συνυπάρχει αρμονικά με τις κοκκώδεις τανίνες. Η επίγευση μακρά, γεμάτη όχι μόνο με μαύρα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά αλλά και υποσχέσεις για ένα απολαυστικό, γευστικό κρεσέντο μετά το 2019. Αλκοόλ 13,5%.

Τιμή: 55€

Βαθμολογία: 90/100

 

Share this post