Chateau Doisy-Védrines 2000

Chateau Doisy-Védrines 2000

Περιοχή: Sauternes/Bordeaux/Γαλλία
Ποικιλία: Semillon, Sauvignon Blanc

Το μεγαλύτερο από τα κτήματα Doisy, αυτό το 2éme Cru classe, ανήκει στην οικογένεια Castéja (στους οποίους επίσης ανήκει το Ch. Batailley και Ch. Trotte Vieille) από το 1946. Βρίσκεται στο υψηλότερο οροπέδιο στο Barsac και οι αποδόσεις του είναι οδυνηρά χαμηλές, ακόμη και για τα πρότυπα του Sauternes.

O αμπελώνας Doisy-Védrines παραμένει ο μεγαλύτερος από τα τρία κτήματα Doisy, με 30 εκτάρια αμπελιών με μέση ηλικία άνω των 30 ετών. Βρίσκονται σε εδάφη αρκετά χαρακτηριστικά της περιοχής, που κυριαρχούνται από το κόκκινο έδαφος του Barsac, ένα μείγμα argilo-ασβεστόλιθου, άμμου επίσης και άργιλο, πάνω από ένα στρώμα βράχου από ασβεστόλιθο με απολιθωμένα όστρακα ακριβώς όπως στο Doisy-Daëne.

Ο αμπελώνας κυριαρχείται από Semillon, που αντιπροσωπεύει περίπου το 85%, ενώ το υπόλοιπο από Sauvignon Blanc. Τα Muscadelle που είχαν μια θέση στον αμπελώνα ξεριζώθηκαν πολλές δεκαετίες πριν. Όπως πρέπει να αναμένεται η συγκομιδή είναι χειρωνακτική, με μια ακολουθία να προσπαθεί να επιλέξει τα μούρα που πλήττονται περισσότερο από βοτρύτη.

Η ζύμωση γίνεται σε δεκατρείς δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Μετά την ολοκλήρωση ο οίνος παραμένει δεκαοκτώ μήνες σε δρύινα βαρέλια, 70% των οποίων είναι καινούρια. Το τελικό προϊόν φιλτράρεται πριν την εμφιάλωση. Το Grand vin είναι το Chateau Doisy-Védrines , και υπάρχει ένα δεύτερο κρασί το La Petite Védrines .

To Chateau Doisy-Védrines 2000, εμφανίζει ένα εκλεπτυσμένο μπουκέτο με γλυκά αρώματα ανανά, μελιού, γλασσαρισμένων πυρηνόκαρπων φρούτων και καραμελωμένου τζίντζερ και εσπεριδοειδών. Γλυκό και ευχάριστο στον ουρανίσκο με δελεαστικές γεύσεις γλυκών φρούτων και μελιού και επίμονη γλυκιά επίγευση. Η δοκιμή ενός Sauternes είναι πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία αλλά η συγκεκριμένη χρονιά δεν είχε την ένταση και την γοητεία που περιμέναμε και έχουμε συναντήσει σε άλλες σοδειές. Ιδανικός σύντροφος για φουά γκρα, αστακό, σπαράγγια, πέστροφα και μπλε τυριά όπως Bleu d’Auvergne και Roquefort.

Τιμή: 25€ (375ml)

Βαθμολογία: 89/100

Share this post