Château Lynch-Bages 1989 Ένα τέλειο 5ème Cru Classé με επιβλητικό χαρακτήρα.

Château Lynch-Bages 1989 Ένα τέλειο 5ème Cru Classé με επιβλητικό χαρακτήρα.

Review of:
Version:
1989
Price:
420

Reviewed by:
Rating:
19+
On 29 Οκτωβρίου, 2018
Last modified:18 Νοεμβρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Pauillac, Bordeaux, Γαλλία (5ème Cru Classé Pauillac )

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon 73%, Merlot 15%, Cabernet Franc 10%, Petit Verdot 2%

Το Château Lynch Bages, ένα 5ème Cru Classé, είναι ένα από τα πιο γνωστά κτήματα του Médoc. Από το 1973 ανήκει στον αινιγματικό Jean-Michel Cazes και τώρα διοικείται από τον γιο του, τον Jean-Charles.

Ήταν στην κυριότητα της οικογένειας Cazes, που εξακολουθούν να κατέχουν την περιουσία, όταν το Château Lynch Bages μετατράπηκε σε κορυφαίο κτήμα που είναι σήμερα, ξεπερνώντας κατά πολύ το φαινομενικά κατώτατο 5ο επίπεδο (growth) που του απονεμήθηκε το 1855.

Υπάρχει ένα δεύτερο κρασί που παράγεται στο Lynch-Bages από το 1978 που αρχικά ονομάστηκε Château Haut Bages Averous, αλλά πρόσφατα μετονομάστηκε σε Echo de Lynch Bages.

Μια μικρή ποσότητα Château Lynch Bages Blanc παράγεται επίσης, το οποίο αποτελείται από 40% Sauvignon Blanc, 40% Semillon και 20% Muscadelle.

Οι αμπελώνες του Lynch Bages βρίσκονται σε ένα οροπέδιο δυτικά της πόλης Pauillac, στο μικρό χωριό Bages. Τα 90 εκτάρια αμπελώνων (Cabernet Sauvignon 75%, Merlot 15%, Cabernet Franc 10%) βρίσκονται σε βαθιά χαλίκια πάνω σε ασβεστόλιθο. Η μέση ηλικία των πρέμνων είναι περίπου 30 ετών. Αλλά υπάρχουν παλιά αμπέλια, μερικά από τα οποία είναι σχεδόν 90 ετών.

Από το 2005, το Chateau Lynch Bages άρχισε να εργάζεται εκτενώς στους αμπελώνες του για να προστατεύσει το φυτικό γενετικό υλικό του. Το Chateau υιοθέτησε την  “selection massale” για τις αναφυτεύσεις.

Η επιλογή “Massale” διαφέρει από την κλωνική επιλογή με τους ακόλουθους τρόπους: ένας κλώνος είναι ένα φυτό που πολλαπλασιάζεται από ένα μόνο πρέμνο, ενός μητρικού φυτού και κάθε φυτό είναι ταυτόσημο στο DNA και ομοιόμορφο σε προσωπικότητα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και του ’70, αυτό έγινε κανόνας στο Μπορντό.

Σήμερα, οι περισσότερες φυτεύσεις εξακολουθούν να γίνονται με αυτήν την τεχνική, χρησιμοποιώντας κλώνους που προμηθεύουν φυτώρια. Ως αποτέλεσμα όμως, πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα με τον τρόπο αυτό, ένας αμπελώνας χάνει την ταυτότητά του.

Για να το αντιμετωπίσει αυτό το Chateau Lynch Bages, δουλεύει κάπως διαφορετικά την Massal selection. Επιλέγει έναν αριθμό εξαιρετικών φυτών από τον αμπελώνα και στη συνέχεια παράγει νέα φυτά από αυτό το φυτό. Η μαζική επιλογή επιτυγχάνεται μέσω επιλογών πεδίου, λαμβάνοντας προσεκτικά επιλεγμένα μοσχεύματα από παλιά αμπέλια. Προκειμένου να διαιωνιστεί η αρχική ποικιλομορφία, λαμβάνονται μητρικά φυτά μόνο από αγροτεμάχια που έχουν φυτευτεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

Το Lynch Bages θεωρεί ότι το μείγμα στα παλαιότερα αμπέλια είναι αποτέλεσμα δεκαετιών παρατηρήσεων, προσαρμογών και βελτιστοποίησης στο πραγματικό terroir του κτήματος. Θεωρούν επίσης ότι η γενετική ποικιλομορφία έχει ως αποτέλεσμα μια αποτελεσματική στρατηγική προσανατολισμένη στην ασφάλεια, η οποία οδηγεί σε μικρότερη έκθεση σε μια καταστροφική ασθένεια ή δυσμενείς καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά έναν κλωνοποιημένο αμπελώνα.

Για να διασφαλιστεί το σωστό αποτέλεσμα, πολλαπλασιάζονται μοσχεύματα μόνο από τα κορυφαία αμπέλια. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη και πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς, χρησιμοποίησαν μαζί μια “τράπεζα” χιλιάδων προσεκτικά επιλεγμένων γενετικά διαφορετικών αμπέλων Petit Verdot και Cabernet Sauvignon για χρήση στους αμπελώνες του Lynch Bages. Αυτά τα αμπέλια αντικατοπτρίζουν τη μακρά ιστορία και την ποικιλία των αμπελώνων Lynch-Bages.
Τα πρώτα σταφύλια από αγροτεμάχια Petit Verdot που φυτεύτηκαν με αυτή την τεχνική συλλέχθηκαν με τη σοδειά του 2010.

Στην οινοποίηση τώρα για τα ερυθρά, η ζύμωση γίνεται με ελεγχόμενη θερμοκρασία, με εκτεταμένη ‘αναδιάταξη’ για να εξασφαλιστεί η συγκέντρωση και το βάθος του χρώματος. Ένα ειδικό σύστημα σωλήνων μεταφέρει το κρασί από τα cuves στα δρύινα βαρέλια (60% νέα), όπου ωριμάζει για 15 μήνες.

Το Lynch Bages μπορεί να είναι εκπληκτικά απαλό και προσιτό όταν είναι νεαρό. Ωστόσο, όταν ωριμάσει πλήρως, αναπτύσσει χυμώδες πλούτο και ένα παραδεισένιο μπουκέτο από μαύρα φραγκοστάφυλα και κουτιά πούρων. Όπως λέει ο Oz Clarke: το”Lynch Bages είναι εντυπωσιακό σε πέντε χρόνια, όμορφο σε δέκα χρόνια και ακαταμάχητο σε είκοσι.”

Το 1985, το Lynch Bages έγινε το πρώτο κρασί που εστάλη στο διάστημα, όταν ένας Γάλλος αστροναύτης πήρε μαζί του ένα μπουκάλι Lynch Bages 1975, στην κοινή αμερικανική / γαλλική διαστημική πτήση και το 1986 ήταν ένα από τα πρώτα chateaux που κάνανε promotion στην Κίνα.

Ξεκινώντας με το vintage 2015, το Chateau Lynch Bages ανέβασε τεχνολογικά τον πήχη, όταν έγινε το πρώτο κτήμα στο Bordeaux που χρησιμοποίησε το σύστημα “Winegrid”. Το Winegrid παρακολουθεί την εξέλιξη του κρασιού μέσα στο βαρέλι ή την κάβα, παρακολουθώντας το επίπεδο του αλκοόλ, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το χρώμα και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε με τη βοήθεια του Jean Charles Cazes.

Σε μια από τις κορυφαίες χρονιές του, το Château Lynch-Bages 1989, παραμένει συναρπαστικό σχεδόν 30 χρόνια μετά! Τι άλλο θα θέλαμε από ένα Cinquieme Cru που μαζί με το Pontet Canet, το Chateau Grand Puy Lacoste, το Chateau Clerc Milon και Chateau d’Armailhac σίγουρα αξίζουν ένα upgrade.

Γλυκά βατόμουρα, cassis, μαύρα κεράσια, μύρτιλα, χώμα δάσους, μανιτάρια, κέδρος και γλυκά μπαχάρια είναι μόνο ελάχιστα στοιχεία της αρωματικής του πολυπλοκότητας. Στον ουρανίσκο, με τις γλυκές του τανίνες, τα στρώματα ώριμων, φρέσκων, μαύρων και κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, την αισθησιακή υφή και την εκπληκτική σε διάρκεια -και απόλαυση- επίγευση του, είναι ένα sexy Pauillac σε τέλεια ωριμότητα. Μπορεί να είναι στο peak του, δεν χρειάζεται όμως βιασύνη γιατί το δελεαστικό αυτό Grand Cru Classe, έχει τα φόντα να συνεχίσει να σαγηνεύει και την επόμενη δεκαετία. Ένα τέλειο 5ème Cru Classé με επιβλητικό χαρακτήρα.

Τιμή: 420€ (μ.όρος)

Βαθμολογία: 96/100

Share this post