Château Montrose 2001: η γήινη προσωπικότητα του Saint-Estèphe, από ένα εξαιρετικό second growth

Château Montrose 2001: η γήινη προσωπικότητα του Saint-Estèphe, από ένα εξαιρετικό second growth

Review of:
Version:
2001
Price:
110

Reviewed by:
Rating:
18.5+
On 4 Ιανουαρίου, 2018
Last modified:4 Ιανουαρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Saint-Estèphe, Bordeaux, Γαλλία

Ποικιλία: Cabernet-Sauvignon 62 %, Merlot 34 %, Cabernet franc 1 %, Petit Verdot 3 %

Η ιστορία του Montrose, γράφτηκε από τρεις οικογένειες ιδιοκτητών για πάνω από δύο αιώνες. Αποτελεί αντανάκλαση του οράματός τους, που χαρακτηρίζεται από την επιδίωξη της αριστείας και από θρυλικές σοδειές.

Ως πρωτοπόροι στο Médoc, οραματιστές κατασκευαστές και έξυπνοι manager, επιδίωξαν και πήραν το καλύτερο από το μοναδικό terroir. Αυτοί έβαλαν τα θεμέλια στα οποία το Montrose οφείλει τώρα την εικόνα και τη μοναδική του θέση στον κόσμο των μεγάλων κρασιών.

Έπειτα από τρεις πετυχημένες γενιές της οικογένειας Charmolüe, ο Martin και ο Olivier Bouygues απέκτησαν το Château Montrose το 2006. Αγαπούσαν τα κρασιά του, τα οποία είχαν γνωρίσει από τον πατέρα τους Francis Bouygues. Έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων του μοναδικού terroir, εκτιμώντας τα πλεονεκτήματα του κτήματος αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτό. Με την ώθηση τους, το Montrose μπήκε στον 21ο αιώνα με μια εντυπωσιακή ανακατασκευή.

Στην πραγματικότητα, σύντομα προσθέσανε μια γειτονική ιδιοκτησία του Μπορντό στις εκμεταλλεύσεις τους, το Chateau Tronquoy Lalande. Μία από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν από τους Bouygues Brothers ήταν η πρόσληψη προσωπικού σε θέσεις κλειδιά. Προσέλαβαν τον Jean Bernard Delmas, τον προηγούμενο διευθυντή του Chateau Haut Brion. Η επόμενη σημαντική πρόσληψή τους έγινε μερικά χρόνια αργότερα, όταν έφεραν τον Herve Berland. Ο Herve Berland ήταν γνωστός στο Μπορντό καθώς πέρασε τις προηγούμενες 4 δεκαετίες στο Chateau Mouton Rothschild.

– Το εξαιρετικό έργο ανακατασκευής, διάρκεσε επτά χρόνια, από το 2007 έως το 2013, ένα χρονικό διάστημα που δικαιολογείται από την επιθυμία να σεβαστούν τον κύκλο δραστηριότητας της περιουσίας. Η ανακαίνιση 10.000 τ.μ. συνάντησε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που τέθηκαν από τους Martin και Olivier Bouygues:
– να παράσχει στο Château Montrose τις καλύτερες εγκαταστάσεις αμπελουργίας και οινοποίησης, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αίθουσας βαρελιών 1.000 m², ύψους 11 μέτρων, όπου το εξαιρετικό κρασί μπορεί να ωριμάσει σε ιδανικές συνθήκες,


– Να εντοπίσει και να επωφεληθεί από κάθε ευκαιρία για οικονομί και παραγωγή ενέργειας, ειδικά μέσω ενός γεωθερμικού συστήματος και 3.000 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών στην οροφή,
– Να σέβεται το περιβάλλον και να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα ,
– Διατήρηση της συνολικής αρχιτεκτονικής του Château Montrose στο τυπικό στιλ του Μπορντό του 18ου αιώνα.
Μετά από τους προκατόχους τους, οι Martin και Olivier Bouygues επιδιώκουν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτό το μοναδικό terroir, ένα μοναδικό αμπελοτόπι σε μια ιδανική τοποθεσία στις όχθες των εκβολών του Gironde.

Ως αποτέλεσμα της αυστηρής επιλογής σε κάθε στάδιο παραγωγής, τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, αυτό το μεγάλο, κυρίως Cabernet Sauvignon, κρασί είναι χαρακτηριστικό της ονομασίας προέλευσης Saint-Estèphe. Άριστα δομημένο και ταννικό, αλλά με όλη την κομψότητα και τη φινέτσα ενός Grand Cru Classé, με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσει ένα λεπτό και περίπλοκο μπουκέτο.
Τα κρασιά έχουν σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης και είναι εξαιρετικά μακρόβια. Ορισμένες μεγάλες σοδειές (1921, 1929, 1982, 1990, 2009) θεωρούνται θρυλικές.

Το Château Montrose, ωριμάζει για 18 μήνες σε 60% νέα δρύινα βαρέλια, και αποτελεί κατά μέσο όρο το 55% της συνολικής παραγωγής του κτήματος. Η δεύτερη ετικέτα του κτήματος La Dame de Montrose, με το βελούδινο Merlot να κυριαρχεί στο μείγμα, μετράει περίπου το 30% της παραγωγής και το υπόλοιπο περίπου 15% εμφιαλώνεται με την ετικέτα Saint-Estèphe de Montrose, ένα τυπικο Bordeaux blend, απολαυστικό στη νεότητα του.

Το άλμα του Montrose στις κορυφαίες δέκα πιο ισχυρές μάρκες εκλεκτών κρασιών του κόσμου, είναι απόδειξη για την αναζήτηση της αγοράς για την αξία.

Όπως το Pontet-Canet, το Montrose είναι ένα από τα φθηνότερα κρασιά με ψηλό σκορ, μεταξύ των ταξινομημένων κρασιών του Μπορντό, και αποδεικνύει ότι ο συλλέκτης εκλεκτών κρασιών ψάχνει για αυτά, ενώ οι καιροί είναι δύσκολοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Deuxieme cru classé δεν ήταν στην λίστα του Parker στην παρουσίασή του στο Χονγκ Κονγκ , αλλά στο château απονεμήθηκε ένα τέλειο σκορ από τον Parker για την σοδειά του 2009.

“Montrose και Pontet-Canet είναι συμπαγή κρασιά κατανάλωσης – που είναι οικονομικά προσιτά και υψηλής ποιότητας, και τώρα έχουμε βαθμολογία 100-βαθμών αποτέλεσμα για το 2009, το οποίο έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο», εξηγεί ο Justin Gibbs στο Liv-ex.

Η άνοιξη της χρονιάς του 2001,  προκάλεσε μια όμορφη ανάπτυξη. Ωστόσο, τα επεισόδια υψηλής θερμότητας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο επιβράδυναν την εξέλιξη της ωρίμανσης. Παρά τους φόβους που προκάλεσε το χειμώνα, η φυτοϋγειονομική κατάσταση των σταφυλιών ήταν καλή και κατά την περίοδο συγκομιδής τα σταφύλια ήταν σε καλή κατάσταση. Τα κρασιά γεμάτα, με εξαιρετική πυκνότητα και ιξώδες που προβλέπουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Βαθύ γκρενά χρώμα. Μαύρα φρούτα, καπνός, δέρμα, μπαχαρικά και νότες βρεγμένης πέτρας και δρυός μπορούν να ανιχνευθούν εύκολα σ΄αυτό το πανέμορφο Deuxieme Grand Cru Classe. Η σοδειά του 2001 ίσως να μην είναι από τις πιο συμπυκνωμένες χρονιές του αλλά διαθέτει εξαιρετική δομή με μεταξένιες τανίνες, αρκετά σύνθετο στο μέσο ουρανίσκο, κάτι που θα επωφελούντανε από μια μετάγγιση του κρασιού. Το 62% Cabernet Sauvignon, με την πληθωρική παρουσία του γίνεται αναμφίβολα αισθητό και δίνει στο κρασί αυτή την υπέροχη γήινη προσωπικότητα του St Estèphe. Μακρά απολαυστική επίγευση ολοκληρώνει την εικόνα του εξαιρετικού αυτού claret, γνωστού και ως Latour του St Estèphe για την δύναμη και την ικανότητα του για παλαίωση.

Τιμή: 110€

Βαθμολογία: 94/100

 

 

Share this post