Chateau Pichon Longueville Baron 2006

Chateau Pichon Longueville Baron 2006

Review of:
Version:
2006
Price:
200

Reviewed by:
Rating:
18.5+
On 29 Οκτωβρίου, 2023
Last modified:29 Οκτωβρίου, 2023

Summary:

Περιοχή: Pauillac AOC, Bordeaux, Γαλλία

Ποικιλία: 64% Cabernet Sauvignon; 36% Merlot

Ένα πανέμορφο super second Grand Cru Classé με πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και ισορροπία.

Το κτήμα ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Αυτή η περίοδος ήταν γνωστή ως Grand Siècle, ή «μεγάλος αιώνας», από την άνοδο του Λουδοβίκου XIV το 1661 στον γαλλικό θρόνο.

Το 1689 ο Pierre Desmezures de Rauzan, ένας σημαντικός έμπορος κρασιού και διαχειριστής των διάσημων κτημάτων Latour και Margaux, αγόρασε οικόπεδα με αμπέλια κοντά στο κτήμα Latour για να δημιουργήσει το Enclos Rauzan.

Αυτά τα αμπέλια ήταν μέρος της προίκας της κόρης του Thérèse όταν αυτή παντρεύτηκε τον βαρόνο Jacques Pichon de Longueville το 1694, τη χρονιά που ιδρύθηκε το κτήμα Pichon Baron. Γεννήθηκε ένα λαμπρό κτήμα, με διαρκή φήμη. Παρέμεινε στην ίδια οικογένεια για γενιές.

Το 1850 η περιουσία χωρίστηκε στα δύο. Το τμήμα του Baron Raoul Pichon de Longueville έγινε το κτήμα Pichon Baron. Το δεύτερο τμήμα, που ανήκε στις τρεις αδερφές του, έγινε το Pichon Comtesse.

Ο βαρόνος Ραούλ ήταν περήφανος για την περίφημη ιδιοκτησία του και το 1851 παρήγγειλε το επιβλητικό κάστρο εμπνευσμένο από την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό το μοναδικά γοητευτικό και ρομαντικό κάστρο, με τους δύο εμβληματικούς πυργίσκους του, στέκεται περήφανα στην καρδιά του αμπελώνα από τότε.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1855, το κρασί ταξινομήθηκε ως Second Grand Cru Classé σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης που ζήτησε ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ’, ο οποίος ήθελε να παρουσιάσει τα σπουδαία κρασιά του Μπορντό.
Το 1933 η οικογένεια Pichon de Longueville πούλησε το ακίνητο στην οικογένεια Bouteiller, η οποία διαχειριζόταν το Château Pichon Baron για περισσότερα από 50 χρόνια.

Το 1987 το κτήμα αγοράστηκε από την AXA Millésimes, στόχος της οποίας είναι να επιτρέψει στα μεγάλα κρασιά από αμπελώνες με ένδοξο παρελθόν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και ξεκίνησε ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε συνεργασία με το Pompidou Centre του Παρισιού. Η πλήρης ανακατασκευή της αίθουσας οινοποίησης και του κελαριού και η ανακαίνιση του κάστρου ξεκίνησε το 1988.

Από τότε, η εικόνα του κάστρου του 19ου αιώνα αντανακλάται σε μια διακοσμητική πισίνα που απλώνεται μεγαλοπρεπώς μπροστά του. Και από το 2008, η ασημένια έκτασή του κρύβει ένα υπόγειο κελάρι, που θυμίζει τον Ναυτίλο του Ιουλίου Βερν, με θέα τόσο στο νερό όσο και στον ουρανό. Η κάβα με τα βαρέλια συμπληρώνει μια παραγωγική διαδικασία στην οποία η αριστεία είναι πρωταρχικής σημασίας, σύμφωνα με την καλύτερη παράδοση των μεγάλων κρασιών Pauillac.

Το Pichon Baron παράγει πλούσια, γεμάτα, πικάντικα, συμπυκνωμένα, τανικά και κομψά κρασιά Μπορντό. Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δύναμης και φινέτσας. Τα κρασιά προσφέρουν μοναδικό χαρακτήρα και στυλ.

Καθώς ωριμάζουν, αποκτούν πολυπλοκότητα με χαρακτηριστικά αρώματα cassis, κέδρου, καπνού, υγρής γης και μπαχαρικών. Στις κορυφαίες σοδειές τα κρασιά παλαιώνουν και βελτιώνονται για δεκαετίες.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έγινε μια αλλαγή στη σύνθεση του αμπελώνα με την προσθήκη Cabernet Franc και Petit Verdot και αύξηση της ποσότητας Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκε στον αμπελώνα . Ωστόσο, το Cabernet Franc και το Petit Verdot προορίζονται αποκλειστικά για το δεύτερο κρασί. Δεν χρησιμοποιούνται στο Grand Vin.

Τα 40 εκτάρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των σταφυλιών για το Grand Vin βρίσκονται στο οροπέδιο του Pauillac, το οποίο αγγίζει τον αμπελώνα του Chateau Pichon Lalande και έχει θέα στον αμπελώνα του Chateau Latour, απέναντι από το κάστρο και κοντά στα σύνορα με το St. Julien. .

Στο νότο, ο αμπελώνας συνδέεται με το Chateau Leoville Las Cases και το Chateau Leoville Poyferre, στο Saint Julien. Το terroir είναι κυρίως χαλίκι. Ο αμπελώνας φυτεύεται σε πυκνότητα αμπέλου 9.000 φυτά ανά στρέμμα. Τα αμπέλια εδώ είναι παλιά, κατά μέσο όρο κοντά στα 65 έτη.

Το μέγεθος του αμπελώνα Pichon Baron έχει αυξηθεί με τα χρόνια. Ως σημείο σύγκρισης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μόνο 35 εκτάρια ήταν αμπέλια. Αυτό απέχει πολύ από αυτό που έχουν φυτέψει σήμερα. Αλλά προφανώς, αυτό δεν ήταν ζημιογόνο για την ποιότητα των κρασιών όπως μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε.

Ο αμπελώνας χωρίζεται σε 4 κύρια μπλοκ. Αυτά τα 4 κύρια μπλοκ μπορούν να υποδιαιρεθούν περαιτέρω σε 70 διαφορετικά δέματα. Το terroir είναι κυρίως χαλίκι, άμμος και αργιλώδη εδάφη. Έχουν πλαγιές και υψόμετρα, τα οποία στην κορυφή τους ανέρχονται σε υψόμετρο 13 μέτρων.

Το καλύτερο terroir τους είναι ένα αγροτεμάχιο 20 εκταρίων με παλιά αμπέλια, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κάστρο. Τα παλαιότερα αμπέλια είναι το Cabernet Sauvignon που φυτεύτηκαν το 1943. Ωστόσο, έχουν επίσης αμπέλια τοποθετημένα στα βόρεια, καθώς και αμπέλια τοποθετημένα στη δυτική γωνία της ονομασίας Pauillac.

Σήμερα, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαλογή στους αμπελώνες και στις ταινίες διαλογής, με τη χρήση τεχνολογίας οπτικής διαλογής (optical sorting), η οποία τέθηκε σε χρήση με τον τρύγο του 2010. Ένας καλός λόγος για τη δραματική αύξηση της ποιότητας στο Pichon Baron σήμερα είναι η ποσότητα της επιλογής που πραγματοποιείται, η οποία αυξάνει τον αριθμό των κιβωτίων για το δεύτερο κρασί, Les Tourelles de Longueville ενώ μειώνει το Grand Vin.

Για παράδειγμα, για τον τρύγο του 2000, παρήχθησαν σχεδόν 30.000 κιβώτια Pichon Baron, με μόνο μια μικρή ποσότητα κρασιού να πηγαίνει στο δεύτερο κρασί. Σήμερα, η παραγωγή του Pichon Baron έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό!

Το Chateau Pichon Baron προσπαθεί να παραμείνει στην κορυφή της καμπύλης τεχνολογίας. Ήταν στα πρώτα κτήματα που αγκάλιασαν τη χρήση δορυφορικών εικόνων για τους αμπελώνες τους.

Για την παραγωγή και την οινοποίηση του κρασιού του Chateau Pichon Baron, διαθέτουν συνολικά 44 δεξαμενές. Οι 44 κάδοι είναι ανοξείδωτοι κάδοι διαφόρων μεγεθών. Οι δεξαμενές κυμαίνονται σε μέγεθος από 64 εκατόλιτρα μέχρι 220 εκατόλιτρα.

Έχουν επίσης 8 δρύινες δεξαμενές που κυμαίνονται σε μέγεθος από 80 έως 135 εκατόλιτρα. Οι δρύινες δεξαμενές προορίζονται πάντα για το Merlot. Το μέγεθος κάθε δεξαμενής ζύμωσης αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μέγεθος και τις ανάγκες κάθε αμπελοτεμαχίου, επιτρέποντας την πολύ ακριβή οινοποίηση ανά οικόπεδο στο Chateau Pichon Baron. Ξεκινώντας με το vintage του 2022, το Pichon Baron άρχισε να χρησιμοποιεί 21 κάδους αμφορέα 750 λίτρων για να οινοποιήσει το Petit Verdot.

Τα νέα κελάρια σχεδιάστηκαν από τον διάσημο αρχιτέκτονα Alain Triaud, ο οποίος είναι αδελφός του Jean Louis Triaud, ιδιοκτήτη του Chateau St. Pierre, και του Chateau Gloria στο St. Julien.

Η μηλογαλακτική ζύμωση λαμβάνει χώρα στη δεξαμενή. Το κρασί του Chateau Pichon Baron παλαιώνει κατά μέσο όρο σε 80% νέα, γαλλικά δρύινα βαρέλια για 18 μήνες. Φυσικά, το ποσοστό της νέας βελανιδιάς και ο χρόνος στο βαρέλι ποικίλλει, ανάλογα με τον χαρακτήρα του τρύγου.

Το μείγμα για το Chateau Pichon Baron μπορεί επίσης να διαφέρει από vintage σε vintage. Ωστόσο, η τάση τουλάχιστον από το 2000 ήταν να προστεθεί περισσότερο Cabernet Sauvignon στο μείγμα. Η παραγωγή του Pichon Baron ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 18.000 κιβώτια ετησίως.

Το Chateau Pichon Longueville Baron 2006 μπορεί να μην ανήκει στις κορυφαίες σοδειές του Pauillac αλλά σαγηνεύει την μύτη με τα εντυπωσιακά αρώματα creme de cassis που συναντάς στα κορυφαία Pauillac, μαύρων κερασιών, γλυκόριζας, καμένης γης, καπνού, ώριμων βατόμουρων, θυμιάματος και γλυκών μπαχαρικών. Υπέροχα εκχυλισμένα φρούτα και στο στόμα παρέα με βελούδινες τανίνες που τυλίγουν τον ουρανίσκο, φινέτσα και μακρά απολαυστική επίγευση. Ένα εξαιρετικό δείγμα Pauillac.

Τιμή; 160-240€

Βαθμολογία: 94/100

Share this post