Château Rayas 2005 ένα top-notch Châteauneuf που μπορεί να ταπεινώσει ακόμα και ένα σπουδαίο Μπορντό ή Βουργουνδία

Château Rayas 2005 ένα top-notch Châteauneuf που μπορεί να ταπεινώσει ακόμα και ένα σπουδαίο Μπορντό ή Βουργουνδία

Περιοχή: Chateauneuf du Pape, Ροδανός, Γαλλία

Ποικιλία: 100% Grenache

Ο Jacques Reynaud, ο οποίος πέθανε το 1997, ήταν ένας από τους αυθεντικούς χαρακτήρες στο Châteauneuf.

Ντροπαλός και κλειστός άνθρωπος, ήταν γνωστό ότι απέφευγε τα ραντεβού του, κρυβόμενος στα χαντάκια του σκαμμένου δρόμου που οδηγούσε στο château του. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και η κληρονομιά του Château Rayas συνεχίζεται τώρα από τον ανιψιό του Emmanuel.

Ο Jacques Reynaud κατάφερε να καταστήσει το Chateau Rayas ένα από τα πιο διάσημα και πιο ακριβά κρασιά της ονομασίας προέλευσης. Δεν μπορείτε να πείτε ότι έκανε πολλά στο μάρκετινγκ. Πολλοί συγγραφείς κρασιού επισκέφτηκαν τον τόπο και έφυγαν χωρίς να συναντήσουν τον Reynaud. Ήταν πραγματικά πολύ μοναχικό και εκκεντρικό πρόσωπο. Τα κελάρια του δεν ήταν γνωστά ως τα πιο καθαρά που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Πιθανώς κανένα από τα βαρέλια δεν είχε ανανεωθεί μέχρι την ημέρα που ο Εμμανουήλ έγινε ιδιοκτήτης. Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να ήταν από την εποχή του Louis Reynaud.

Εάν επισκεφθείτε το κελάρι και είχατε το προνόμιο να επισκεφθείτε και τα κελάρια του Henri Bonneau, θα είστε τελικά πεπεισμένοι ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε ένα high tec οινοποιείο για να κάνετε κρασιά παγκόσμιας κλάσης.

Πολλές πρακτικές του chateau φαίνεται να αντιβαίνουν σε άλλους παραγωγούς στο Châteauneuf – τα 13 εκτάρια αμπελώνων αντιμετωπίζουν το βορρά και δεν περιέχουν κανένα από τα θρυλικά “galets roulés”. Χρησιμοποιείται μόνο Grenache και οι αποδόσεις είναι γελοία χαμηλές. Σχεδόν μοναδικά, τα κρασιά ωριμάζουν στις σπάνια δρύινα βαρέλια “double-piéce” των 450 λίτρων.

Το Pignan είναι η δεύτερη ετικέτα του κτήματος και παράγεται επίσης από 100% Grenache. Σε μερικές σοδειές, όπως το 1990, το Pignan είναι ένα καταπληκτικό κρασί που αν και δεν βρίσκεται στο επίπεδο του Rayas, είναι ένα εξαιρετικό Chateauneuf du Pape.

Το Pignan παίρνει το όνομά του από τα πεύκα που περιβάλλουν τον αμπελώνα. Συνολικά, σχεδόν το 20% της συγκομιδής πηγαίνει στην παραγωγή του Pignan. Ωριμάζει για 16 μήνες σε demi-muids και foudres πριν από την εμφιάλωση. Το Pignan παράγει μόνο 650 κιβώτια κάθε χρόνο και πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή του Rayas.

Το Rayas είναι ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής χαμηλών αποδόσεων που κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 12 έως 20 εκατόλιτρα ανά εκτάριο! Τα σταφύλια πιέζονται με τους μίσχους τους και οινοποιούνται σε δεξαμενές από σκυρόδεμα.

Το μοναδικό του μικροκλίμα, (το δροσερότερο terroir στο Chateauneuf) επιτρέπει την πολύ αργή και αρμονική ωρίμανση των σταφυλιών έτσι το Château Rayas, είναι ο τελευταίος που κάνει τρύγο στην περιοχή.

Η σοδειά του 2005, είναι σημαδιακή γιατί ήταν η πρώτη οινοποίηση από τους αμπελώνες που επαναφυτεύτηκαν την δεκαετία του ’80, όταν έγινε ανανέωση των φυτών στο 50% περίπου των αμπελώνων.

Πλούσιο, μεταξένιο και εξωτικό. Μια πανέμορφη έκφραση Grenache με ώριμα και υπερώριμα κεράσια, kirsch, σμέουρα, βατόμουρα, μάραθο και μπαχαρικά. Είναι πραγματικά ελάχιστες φορές που η αίσθηση του φρούτου στο στόμα είναι τόσο αγνή και καθαρή όπως σ΄αυτό εδώ το Chateauneuf du Pape. Το σύντομο decanting έδωσε ένταση, φρεσκάδα και ανέδειξε την εξαιρετικής ποιότητας ωριμότητα του. Ένα εκθαμβωτικό, Μεγάλο κρασί που “μπορεί να ταπεινώσει ακόμα και ένα σπουδαίο Μπορντό ή Βουργουνδία” όπως είχε αναφέρει ο Parker. Εξωτικό, πλούσιο με βελούδινη υφή, 14% αλκοόλ και μια μεθυστική επίγευση που κρατά περισσότερο από 45″, είναι ένα κυριολεκτικά μοναδικό κρασί.

Τιμή: 820€ (μ.όρος)

Βαθμολογία: 97/100

Share this post