Columella 2006 Sadie Family

Columella 2006 Sadie Family

Review of:
Version:
2006
Price:
90

Reviewed by:
Rating:
19
On 22 Μαρτίου, 2017
Last modified:22 Μαρτίου, 2017

Summary:

Περιοχή: Swartland, Paardeberg, Νότιος Αφρική
Ποικιλία: Syrah, Mourvedre, Grenache, Cinsault, Carignan and Tinta barocca

Η πρόσφατη βράβευση του Eben Sadie από το Ινστιτούτο των Masters of Wine ως “οινοποιός των οινοποιών” της χρονιάς 2017, πριν από λίγες μέρες, μου θύμισε την ύπαρξη μιας φιάλης Columella 2006 στον συντηρητή μου από τον πιο καινοτόμο και εμπνευσμένο οινοπαραγωγό της Νότιας Αφρικής.

Ο Eben Sadie, της Sadie Family Wines της Νότιας Αφρικής, είναι ο νικητής του βραβείου Winemakers’ Winemaker 2017.

Το βραβείο αυτό που απονέμεται σε ετήσια βάση από το 2011, αναγνωρίζει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της οινοποίησης και επιλέγεται από μια ομάδα οινοποιών που περιλαμβάνει το σύνολο των Masters of Wine που είναι οινοποιοί, και τους προηγούμενους νικητές του βραβείου.

Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου περιλαμβάνονται οι: Peter Sisseck του Dominio de Pingus (2011), Peter Gago του Penfolds (2012), Paul Draper του Ridge (2013), η Anne-Claude Leflaive του Κτήματος Leflaive (2014), Egon Müller του Egon Müller Scharzhof (2015) και Alvaro Palacio (2016).

Παραλαμβάνοντας το βραβείο σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Prowein, ο Sadie, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική τιμή που λαμβάνω αυτό το βραβείο και θα ήθελα να το αφιερώσω στη μεγάλη ομάδα των ανθρώπων που έχω στο πλευρό μου και με βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια για να αναπτυχθούμε πλησιάζοντας το όνειρο.  Ένα καλό κρασί δεν είναι η δουλειά ενός μόνο ανθρώπου.»

Ο Eben αποφοίτησε από το Κολλέγιο Elsenburg στο Stellenbosch, το 1994, και εργάστηκε σε διάφορες σοδειές στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Ο ίδιος αποτόλμησε το 2000, να ακολουθήσει το πάθος του για τα χαρμάνια και τα terroir στην πατρίδα του Swartland.

Από αυτό που ο Eben περιγράφει ως μια «μικρή καλύβα» στο Paardeberg, άρχισε η δημιουργία δύο κρασιών με την υπογραφή Sadie Family Wines’ – του Columella (ένα κόκκινο μείγμα Syrah, Mourvedre, Grenache, Cinsault, Carignan και Tinta Barocca) και του Palladius (ένα λευκό μείγμα Chenin Blanc, Grenache Blanc, Viognier, Marsanne, Roussanne, Semillon, Clairette, Verdellho κ.α.).

Μετά από μια δεκαετία παραγωγής αυτών των κρασιών η οικογένεια κυκλοφόρησε την Old Vine Series, μια εμφιάλωση οκτώ single vineyard old vine parcels: Skerpioen, Skurfberg, Voetpad, Mev. Kirsten, Kokerboom, Pofadder, Soldaat και Treinspoor.

Η Jane Masters MW, πρόεδρος του Ινστιτούτου Masters of Wine, δήλωσε: « η αποφασιστική αναζήτηση του Eben να παράγει εξαιρετικά κρασιά, έβαλε το Swartland και τη Νότια Αφρική στο χάρτη. Χαίρομαι που οι Master of Wine οινοποιοί, ανταμείψανε την αφοσίωση και το ταλέντο του -. Πραγματικά το άξιζε»

Το Columella 2006 Sadie Family, το οποίο είχαμε δοκιμάσει πριν 7 χρόνια, -αν και πολύ νεαρό- μας είχε εντυπωσιάσει με την παραδειγματική του δομή και ισορροπία, που έχει να κάνει, όπως λέει ο ίδιος ο Eben, με τον κύκλο του Krebs που είναι ο κύκλος στον οποίο το αμπέλι διαχειρίζεται την οξύτητα. Από αυτό είναι που παίρνει την ενέργειά του. Αν ο κύκλος πηγαίνει πάρα πολύ γρήγορα, θα μείνει πολύ γρήγορα από ενέργεια. Αν τα αμπέλια μας δεν έχουν αυτή την βροχή που χρειάζονται και αισθάνονται στρες, αρχίζουν να πιέζουν πάρα την οξύτητα μέσω του κύκλου του Krebs. Ο κύκλος Krebs για ένα αμπέλι είναι σαν να πίνει Red Bull. Παίρνει την οξύτητα από τα μούρα. Το ενδιαφέρον μου για τη χημεία στο κρασί πέθανε πριν από 15 χρόνια, αλλά το ενδιαφέρον μου για τη χημεία της αμπέλου είναι σε εξέλιξη. Θέλω να καταλάβουμε το φυτό. Η οινοποίηση πρέπει να είναι απλή: δεν έχουμε αλλάξει την οινοποίηση στο υπόγειο για 10 χρόνια, γιατί αν κάνουμε κάτι διαφορετικά δεν θα μπορούμε να διαβάσουμε τα αμπέλια. Για μένα ήταν σημαντικό να πάρουμε μια zero line στο κελάρι, και στη συνέχεια μπορούμε να πάρουμε μια ανάγνωση.

Το Columella 2006 είναι ένα γεμάτο, αρμονικά δομημένο και θεαματικά κομψό κρασί. Έγινε από σταφύλια που μαζεύτηκαν από 7 αμπελοτόπια διαφορετικής εδαφικής σύστασης, ωρίμασε σε Γαλλικά βαρέλια για 2 χρόνια, εκ των οποίων το 60% καινούρια.
Βαθύ -σχεδόν αδιαπέραστο- ρουμπινί χρώμα. Η υπέροχη εκφραστική μύτη του, ένα ρεσιτάλ κομψότητας, συνεχίζεται και στο στόμα. Εκπληκτικής ωριμότητας και καθαρότητας φρούτα: δαμάσκηνα, μαύρα μούρα, cassis, μύρτιλλα. λευκό πιπερι, σταφίδα, βανίλια και γλυκά μπαχαρικά εναλάσσονται με το πέρασμα της ώρας. Στο στόμα πληθωρικό με πικάντικο φρούτο, κέδρο, νότες ορυκτότητας και ώριμες αλλά παρούσες τανίνες. Φρεσκάδα φρούτου και κομψότητα και στην μακράς διάρκειας επίγευσή του. Το αλκοόλ 14,5%, σημαντικό στοιχείο του πολύπλοκου αυτού κρασιού, άριστα ενσωματωμένο.

Χρειάζεται μετάγγιση σε καράφα.

Βαθμολογία: 94/100

Τιμή: 90€

Share this post