Cristal Rose 1996 Louis Roederer

Cristal Rose 1996 Louis Roederer

Review of:
Version:
1996
Price:
803

Reviewed by:
Rating:
19
On 31 Αυγούστου, 2020
Last modified:31 Αυγούστου, 2020

Summary:

Περιοχή: Reims, Champagne, Γαλλία

Ποικιλία: Pinot Noir 55%, Chardonnay 45%

Το 1876, ο Τσάρος Αλέξανδρος Β ‘της Ρωσίας, ένας βαθύτατα φίλος του κρασιού -και ιδιαίτερα της σαμπάνιας-, ζήτησε από τον παραγωγό Louis Roederer , να δημιουργήσει ένα ειδικό cuvée για προσωπική του χρήση που να είναι μοναδικό τόσο στο στυλ όσο και στο σχεδιασμό της φιάλης. Δυσαρεστημένος με τα τυποποιημένα μπουκάλια σαμπάνιας που έκρυβαν το όμορφο χρώμα και τον αναβρασμό των φυσαλίδων από το μάτι, ζήτησε να σερβιριστεί η προσωπική του cuvée, σε διαφανείς κρυστάλλινες γυάλινες φιάλες με επίπεδο κάτω μέρος για να αποφευχθεί η εισαγωγή εκρηκτικών από επίδοξους δολοφόνους. Έτσι, το σπίτι Louis Roederer, επέλεξε τα καλύτερα αμπέλια από επτά Grand Crus στο κτήμα του και γεννήθηκε η Cristal, η πρώτη prestige cuvée σαμπάνια.

Εμπορικά διαθέσιμη μετά το 1945, ενώ η πρώτη χρονιά παραγωγής της Cristal Rose, ήταν το 1974, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη δημιουργία του σπιτιού Louis Roederer. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η μάρκα συνδέθηκε έντονα με την hip-hop και ραπ κουλτούρα με αρκετούς καλλιτέχνες να την αναφέρουν στους στίχους των τραγουδιών και να την εμφανίζουν στα βίντεο κλιπ τους. Το 2006, σχόλια του προέδρου της Louis Roederer, Frederic Rouzaud στο Economist, θεωρήθηκαν ρατσιστικά, με αποτέλεσμα η γνωστή ως “Crissy”, να κριθεί ανεπιθύμητη στην κοινότητα, παραχωρώντας τη θέση της στην Armand de Brignac , γνωστή και ως “Ace of Spades”.

Η εξαιρετική ωριμότητα των σταφυλιών Pinot Noir και Chardonnay σε πραγματικά “μεγάλες χρονιές”, μπορεί να προσφέρει τη λεπτή και ακριβή ισορροπία που είναι τώρα η διάκριση αυτού του cuvée. Μεταξύ 20-30% των κρασιών οινοποιούνται σε δρύινα βαρέλια και το τελικό μείγμα , ένα μείγμα από 55% Pinot Noir και 45% Chardonnay, περνάει κατά μέσο όρο πέντε -έξη χρόνια με τις οινολάσπες  και ξεκουράζεται για 12 μήνες μετά το disgorgement,  δημιουργώντας ένα αξιοσημείωτο πλούτο και χαρακτήρα.

Οι αμπελώνες όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια της Cristal, έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Ο τρύγος του 1996 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά: μία από τις, αν όχι η καλύτερη, από τις καλύτερες είκοσι τελευταίες. Ζεστός αρχικά  Ιούνιος, ακολουθήθηκε από ένα πιο δροσερό τέλος, που παρείχε ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας. Η διακύμανση του καιρού οδήγησε σε σταδιακή άνθηση των σταφυλιών Chardonnay. Ο Σεπτέμβριος ήταν ηλιόλουστος αλλά ήπιος με ελαφρές διάσπαρτες βροχές, δημιουργώντας απίστευτη ωρίμανση σταφυλιών με υψηλά επίπεδα σακχάρων και οξύτητας. Αυτή η μοναδική ισορροπία ζάχαρης / οξύτητας σε συνδυασμό με μικρά, συμπυκνωμένα μούρα αποκάλυψε ένα αρωματικό βάθος που σπάνια εμφανίζεται στη σαμπάνια.

Το λαμπερό μέτριο του σολομού χρώμα της, διαταράσσουν  λεπτές φυσαλίδες που ανεβαίνουν τεμπέλικα στην επιφάνεια. Στην μύτη, κομψά αρώματα άγριας φράουλας, κερασιών, κίτρου, σύκων και αποξηραμένων λουλουδιών, ενώνονται με νότες ψημένου μήλου και ένα απαλό toasty άγγιγμα. Μεταξένια φινέτσα στην παλέτα, υπέροχο φρούτο, κρεμώδης αφρισμός και ζωηρή οξύτητα -απέναντι στα 11 περίπου gr/l dosage-, συνθέτουν ένα υπέροχο κρασί που δεν έχεις συχνά την δυνατότητα να δοκιμάζεις. Την απολαύσαμε ένα ζεστό απόγευμα του φετινού Αυγούστου, σερβιρισμένη στους 10-12°C

Τιμή: Μ.Ο. 803€ (wine searcher)

Βαθμολογία: 95/100

Διαβάστε ακόμα: Εστιατόριο της Νέας Υόρκης δημιούργησε ντόνατ $ 100 με σαμπάνια Cristal

Share this post