Chateau Doisy-Daëne 2013, Denis Dubourdieu και λίγα λόγια για το Barsac και τον Βοτρύτη

Chateau Doisy-Daëne 2013, Denis Dubourdieu και λίγα λόγια για το Barsac και τον Βοτρύτη

Review of:
Version:
2013
Price:
45

Reviewed by:
Rating:
19
On 24 Φεβρουαρίου, 2018
Last modified:25 Φεβρουαρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Barsac, Γαλλία

Ποικιλία: Sauvignon Blanc, Semillon

Το Barsac είναι ένα μικρό χωριό περίπου 65 μίλια νότια του Μπορντό, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Τα γλυκά λευκά κρασιά Barsac που παράγονται από τους αμπελώνες του χωριού είναι μερικά από τα ωραιότερα στη Γη, αν και παραμένουν στην σκιά του πιο διάσημου γείτονα του χωριού, Sauternes.

Τα chateaux και οι αμπελοκαλλιεργητές του Barsac έχουν ένα μοναδικό προνόμιο. Έχουν την δική τους ονομασία Barsac, αλλά μπορούν επίσης να διεκδικήσουν τον τίτλο Sauternes για τα κρασιά τους. Από τα πέντε χωριά που αποτελούν την αμπελουργική περιοχή Sauternes (Sauternes, Barsac, Bommes, Fargues και Preignac), μόνο το Barsac έχει αυτή την τιμή. Οι νόμοι περί ονομασίας προέλευσης για το Sauternes και το Barsac είναι πανομοιότυποι σε όλες εκτός από τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν.

Τα κρασιά του Barsac παράγονται κυρίως από Semillon, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου οκτώ στα 10 αμπέλια στους τοπικούς αμπελώνες. Το Sauvignon Blanc αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου αμπελώνα, με περιστασιακές εμφανίσεις του Muscadelle και του Sauvignon Gris. Το Semillon δίνει στους οίνους μια καλά δομημένη βάση και αρώματα κεριού και βερίκοκου. Το Sauvignon Blanc συμπληρώνει με ξεχωριστές φυτικές νότες και επαρκή οξύτητα για να κρατήσει τα κρασιά φρέσκα στο μακρύ τους ταξίδι στο χρόνο. Αυτά τα σταφύλια έχουν γίνει οι προτιμώμενες ποικιλίες για τα γλυκά κρασιά του Μπορντό, όχι μόνο επειδή είναι τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα ξηρά λευκά της περιοχής, αλλά και λόγω της ευαισθησίας τους σε μια ευγενή μορφή μούχλας γνωστή ως ‘noble rot’ η οποία προκαλείται από τον Botrytis cinerea.

Ο Botrytis cinerea (συχνά αποκαλούμενος απλά botrytis) είναι ένα είδος μύκητα. Ευδοκιμεί στον ομιχλώδη αέρα που κρέμεται πάνω από τα αμπέλια του Barsac, τα φθινοπωρινά πρωινά. Η «ευγενής σήψη»  αναπτύσεται σε περιοχές όπου οι πρωινές ομίχλες ακολουθούνται από ζεστά, ξηρά απογεύματα που στεγνώνουν τα σταφύλια και εμποδίζουν την ανάπτυξη της γκρίζας σήψης (grey rot). Όταν επαναλαμβάνεται για αρκετές εβδομάδες, η διαδικασία αυτή σταδιακά στεγνώνει τα σταφύλια, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό και συμπυκνώνοντας τα φυσικά σάκχαρα και τις γεύσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι έντονα γλυκός, πλούσιος σε γεύση χυμός.

Η τοποθεσία του Barsac στις όχθες του ποταμού Garonne και ο παραπόταμος του Ciron δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για αυτό. Καθώς ο δροσερός νυχτερινός αέρας αρχίζει να ζεσταίνει, το πρωί, μια κουβέρτα από ομίχλη ανεβαίνει από το Ciron και κάθεται πάνω από τους αμπελώνες του Barsac. Εκεί παραμένει, μέχρις ότου ο ήλιος θερμαίνει τη γη και τον αέρα επαρκώς για να εξατμιστεί η ομίχλη.

Σύμφωνα με το νόμο, τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιών Barsac μπορούν να συλλεχθούν μόνο όταν το βάρος τους φτάσει τα 221 γραμμάρια ανά λίτρο (η ίδια προϋπόθεση για τους ξηρούς οίνους της περιοχής είναι μόλις 162g / L). Επειδή όλα αυτά τα άφθονα σάκχαρα δεν ζυμώνονται σε αλκοόλη, στο κρασί παραμένουν υψηλά επίπεδα φυσικών υπολειμματικών σακχάρων.

Τα κρασιά του Sauternes/ Barsac, είναι εξαιρετικά ακριβά, για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, ο ουσιαστικός κίνδυνος που ενέχει η παραμονή των ώριμων σταφυλιών στα αμπέλια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το φθινόπωρο. ο παγετός, η βροχή και η γκρίζα σήψη δημιουργούν σημαντικές απειλές. Δεύτερον είναι το κόστος των ειδικευμένων συλλεκτών σταφυλιών για να γίνουν τα πολλαπλά περάσματα (Tries Successives) μέσα από τους αμπελώνες, ψάχνοντας για τσαμπιά που έχουν προσβληθεί από botrytis. Τρίτον, τα περισσότερα κρασιά Barsac παλαιώνονται σε δρύινα βαρίδια για διάστημα μεταξύ 18 και 36 μηνών – μια σημαντική επένδυση χρόνου και χρήματος. Πέραν αυτών των τριών λόγων, δεν υπάρχει επίσης καμία πραγματική εγγύηση ότι η ευγενής σήψη θα αναπτυχθεί στα σταφύλια καθόλου, καθώς βασίζεται σε αυτές τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Έχουν υπάρξει χρονιές που κανένα γλυκό κρασί Barsac δεν παρήχθη.

Υπάρχουν μερικές λεπτές διαφορές μεταξύ των ζωνών Barsac και Sauternes. Το Sauternes είναι ελαφρώς πιο λοφώδες, πράγμα που αυξάνει τις επιπτώσεις των ομίχλης και τελικά οδηγεί σε πιο πλούσια botrytized κρασιά, ενώ τα πιο επίπεδη εδάφη με βάση άμμο και ασβεστόλιθο του Barsac δημιουργούν πιο φρέσκα και πιο κομψά αρωματικά κρασιά.

Το Deuxieme Cru Classe, Chateau Doisy-Daene, του οινοποιού και καθηγητού οινολογίας Denis Dubourdieu, του επονομαζόμενου ‘Pope of wine’, έχει παράξει μόνο σε εξαιρετικές χρονιές ένα άλλο grand vin: το Extravagance de Doisy Daene.

Το κρασί παράγεται από μια επιλογή των καλύτερων σταφυλιών και ωριμάζει σε τουλάχιστον 75% νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για διάστημα 18 έως 24 μηνών.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το κρασί από τα κανονικά cuvee και ειλικρινά απ΄όλα τα άλλα κρασιά Sauternes, είναι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ζάχαρης. Το Extravagance de Doisy Daene μπορεί να είναι κοντά στα διπλάσια επίπεδα σακχάρων σε σχέση με το κανονικό του κρασί. Μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερο σε αλκοόλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα μείγματα αλλάζουν από vintage σε vintage. Σε μερικές σοδειές, το κρασί παράγεται από το 100% Sauvignon Blanc. Σε άλλα χρόνια, για παράδειγμα, το 1996 και το 2010, το κρασί παρήχθη από 50% Semillon και 50% Sauvignon Blanc. Το 2007, το μείγμα ήταν περίπου 70% Sauvignon Blanc και 30% Semillon.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο συγκεχυμένα να πούμε ότι το 1997, το κρασί ήταν φτιαγμένο από 100% Semillon και το 2015 από 100% Sauvignon Blanc! Κατά μέσο όρο, περίπου μόνο 100 κιβώτια αυτού του κρασιού παράγονται όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Για του λόγου το αληθές το υπέροχο αυτό επιδόρπιο κρασί παρήχθη μόνο το 1990, το 1996, το 1997, το 2001, το 2002, το 2003, το 2004, το 2005, το 2006, το 2007, το 2009, το 2010 και το 2011.

Το Chateau Doisy-Daëne 2013, εντυπωσιάζει με την φρεσκάδα των αρωμάτων του που ορίζεται από ελκυστικά αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, ώριμα τροπικά φρούτα, φλούδα πορτοκαλιού, αγιόκλημα, λιβάνι, σαφράν και χαρακτηριστικές νότες βοτρύτη. Στο στόμα πλούσιο, γλυκό, αρμονικό με την αναμφισβήτητη επίδραση βοτρύτη και μέτρια+ οξύτητα που τα βγάζει εις πέρας παρ΄όλο το ψηλό επίπεδο σακχάρων. Φρεσκάδα, ισορροπία, κομψότητα και επίμονη επίγευση δικρίνουν αυτό το υπέροχο Barsac με την άριστη σχέση ποιότητας τιμής.

Τιμή: 45€

Βαθμολογία: 94/100

Share this post