Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Sommelier και ενός εργαζόμενου σε κατάστημα εστίασης;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Sommelier και ενός εργαζόμενου σε κατάστημα εστίασης;

 

Οι άνθρωποι δύσκολα διαχωρίζουν τα καθήκοντα ενός ανειδίκευτου σερβιτόρου σε κατάστημα εστίασης ή μια on-premise επιχείρηση με τα καθήκοντα και τις δεξιότητες ενός Sommelier. Η ίδια σύγχυση επικρατεί και με αποφοίτους διαφορετικών επιπέδων του WSET, οι οποίοι πολλές φορές αποκαλούνται σομελιέ. Και οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί είναι διαφορετικοί.

Με άλλα λόγια οποιοσδήποτε εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης ή on-premise επιχειρήσεις δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του sommelier

Στη βιομηχανία κρασιού, μια σειρά από ακρωνύμια, τίτλους και προγράμματα πιστοποιήσεων χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό διαφορετικών τύπων εξειδικευμένων γνώσεων για το κρασί.

Για παράδειγμα, υπάρχει το WSET (Wine & Spirits Education Trust), το CMS (Court of Master Sommeliers), το MW (Master of Wine) και το MS (Master Sommelier). Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι τίτλοι τείνουν να δημιουργούν μια μικρή σύγχυση σχετικά με το ποιος είναι καλύτερος για διαφορετικούς ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία κρασιού ή ακόμα και τι σημαίνουν ορισμένοι από αυτούς.

Συνήθως, οι συγγραφείς κρασιού και οι ακαδημαϊκοί επιλέγουν το κομμάτι WSET ή MW, ενώ εκείνοι που εργάζονται στη βιομηχανία εστιατορίων επιλέγουν το κομμάτι CMS.

Όσοι ασχολούνται πιο ακαδημαϊκά με τη βιομηχανία κρασιού, το MW είναι μια πιο λογική επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί master sommeliers, που τώρα εργάζονται με μεγάλη επιτυχία στην αγορά οίνου και μερικοί MW που απασχολούνται με επιτυχία σε ένα εστιατόριο. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο και στις δυο περιπτώσεις.

Ο τελικός στόχος του κομματιού CMS είναι να κερδίσετε τον τίτλο Master Sommelier (MS), που είναι απόδειξη ότι είστε πραγματικά ένας από τους καλύτερους σομελιέ στον κόσμο. Με άλλα λόγια, εάν θέλετε να θεωρείστε ένας από τους κορυφαίους σομελιέ στον κόσμο, ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να λάβετε τον τίτλο Master Sommelier από το Court of Master Sommeliers. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσετε μια σειρά από πολύ αυστηρές εξετάσεις (τόσο ακαδημαϊκές όσο και γευστικές), όπως ακόμα και εξετάσεις εξειδικευμένου service που απαιτεί το CMS. Προσοχή όμως – αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και εκτεταμένη προετοιμασία και η τελική εξέταση γίνεται μόνο με πρόσκληση.

Διαβάστε περισσότερα: Master of wine vs Master sommelier: Ποια είναι η διαφορά;

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι τα κομμάτια εκπαίδευσης κρασιού WSET και MW είναι καθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Περιλαμβάνουν γευσιγνωσίες στην τάξη, αλλά ακόμα και μετά την ολοκλήρωση όλων των επιπέδων αυτών των προγραμμάτων, δεν γίνεστε «σομελιέ». Μπορεί να έχετε όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις κρασιού που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να εργάζεστε ως σομελιέ σε ένα τοπικό εστιατόριο, αλλά δεν έχετε “πιστοποιηθεί” ως σομελιέ. Και αυτό συμβαίνει επειδή τα εκπαιδευτικά προγράμματα WSET, δεν απαιτούν συγκεκριμένα στοιχεία “service”, το οποίο γενικά ορίζεται ότι χρειάζεται κάποιος/α που εργάζεται ως διαχειριστής κρασιού σε ένα εστιατόριο ή σε κάποια άλλη on-premise υπηρεσία. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάκριση MW γίνονται συγγραφείς, σύμβουλοι ή έμποροι κρασιού – αλλά όχι σομελιέ.

Ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση σχετικά με τον Sommelier και τον Master Sommelier
Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν επίσης, είναι ότι ο σομελιέ είναι απλώς ένας τίτλος εργασίας και όχι μια ακαδημαϊκή διάκριση ή απόδειξη ότι έχει ολοκληρώσει ένα μάθημα οποιουδήποτε είδους. Στην πραγματικότητα, ο τίτλος του σομελιέ υπάρχει εδώ και αιώνες για να αναφέρεται στη δουλειά του οινοχόου σε ένα εστιατόριο.

Αντίθετα, ο τίτλος του Master Sommelier, αναφέρεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο είδος σομελιέ. Στην πραγματικότητα, ο πρώτος τίτλος Master Sommelier χορηγήθηκε μόλις το 1969 και ο πρώτος διεθνής εξεταστικός φορέας που χορήγησε τον τίτλο, το Court of Master Sommelier (CMS), δημιουργήθηκε μόλις τον Απρίλιο του 1977. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λιγότερα από 250 άτομα σε όλο τον κόσμο με τον τίτλο Master Sommelier, και περισσότερα από τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Αμερική.

Ο στόχος της δημιουργίας του τίτλου Master Sommelier πριν από σχεδόν 50 χρόνια ήταν η βελτίωση των προτύπων service ποτών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, με ιδιαίτερη έμφαση στους καλύτερους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού. Ο Master Sommelier θεωρείται πλέον ο υψηλότερος και πιο διάσημος τίτλος που διατίθεται στους σομελιέ σε όλο τον κόσμο. Απλώς έχετε κατά νου ότι το CMS είναι φορέας πιστοποίησης και όχι ακαδημαϊκός φορέας.

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν αποκτήσει τον τίτλο του Master Sommelier έχει δημιουργήσει μια αύρα μυστηρίου γύρω του. Μάλιστα, υπήρξε ακόμη και ένα ντοκιμαντέρ – «Somm» – που ακολούθησε τον δρόμο των υποψηφίων που προσπαθούσαν να γίνουν Master Sommelier, με στόχο να μάθουν ακριβώς ότι έπρεπε να μάθουν και να υποβληθούν για να λάβουν τον απόλυτο τίτλο από το CMS.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το CMS είναι ότι δεν κυκλοφορούν προηγούμενες εκδόσεις του υλικού των εξετάσεων και το είδος της γνώσης που καλύπτεται στην τελική δοκιμασία είναι στην πραγματικότητα ένα στενά φυλαγμένο μυστικό. Αντίθετα, το CMS λέει ότι πρέπει απλώς να ξέρετε πώς να «μιλάτε με κύρος για τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου».

Share this post