Δοκιμή Ελληνικών Chardonnay & blends

Δοκιμή Ελληνικών Chardonnay & blends

 

Το Chardonnay είναι η πιο διάσημη ποικιλία λευκού οινοστάφυλου στον κόσμο και επίσης ένα από τα πιο ευρέως φυτευμένα. Από το 1990 μέχρι σήμερα, το Chardonnay υπερτριπλασίασε τις περιοχές καλλιέργειάς του, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση της λίστας με τις πιο ευρέως φυτεμένες ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο. Αν και οι πιο δημοφιλείς εκφράσεις της ποικιλίας είναι αυτές από τη Βουργουνδία και την Καλιφόρνια, πολλά παραδείγματα υψηλής ποιότητας γίνονται στην Ιταλία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, Αυστρίας και Ελλάδας.

Παρόλο που το Chardonnay, βρίσκεται φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Διαθέτοντας αρωματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων  φρούτων και εσπεριδοειδών στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών (μπανάνα, πεπόνι, ανανά και γκουάβα) στα πιο ζεστά, τα κρασιά από Chardonnay, παρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Η περιγραφή των γεύσεων του Chardonnay δεν είναι πάντα εύκολη. Πολλά κρασιά Chardonnay έχουν υψηλή αρωματική πολυπλοκότητα που οφείλεται συνήθως σε τεχνικές οινοποίησης (ιδιαίτερα στη χρήση βελανιδιάς) παρά στις εγγενείς ιδιότητες της ποικιλίας. Η μηλογαλακτική ζύμωση και η χρήση βελανιδιάς, δίνει διακριτικά βουτυράτα αρώματα,  νότες βανίλιας, καρύδας, καπνού και γλυκών μπαχαρικών. Η παραμονή με τις οινολάσπες, προσδίδει όγκο και επιπλέον αρώματα ζυμών και μπισκότου στο κρασί.

Λόγω αυτού του υψηλού επιπέδου συμμετοχής του οινοποιού, το Chardonnay έχει γίνει γνωστό ως “κρασί του οινοποιού”.

Περιγραφές ορυκτών όπως κιμωλία, βρεγμένη πέτρα και θρυμματισμένα κοχύλια βρίσκουν επίσης το δρόμο τους στις γεύσεις του  Chardonnay. Αυτά αποδίδονται μερικές φορές στα εδάφη του αμπελώνα, αν και η υπερανάλυση της σχέσης μεταξύ εδάφους και γεύσης κρασιού έχει παραγίνει υπερβολική. Τα πιο φημισμένα κρασιά Chardonnay με ορυκτό υπόβαθρο, είναι αυτά του Chablis, μια από τις πολύ λίγες περιοχές κρασιού που επικεντρώνονται σε ένα εντελώς λιτό, χωρίς βαρέλι στυλ Chardonnay.

Στην χώρα μας το Chardonnay καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αττική, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ακολουθώντας τη διεθνή τάση εκείνης της εποχής και λίγο αργότερα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα με μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών στυλ μονοποικιλιακών Chardonnay αλλά και χαρμάνια της ποικιλίας με Μαλαγουζιά, Μαλαγουζιά & Ασύρτικο, με MalvasiaΑσύρτικο, με Μοσχοφίλερο, με Gewurtzraminer κ.α.

Όποιο και αν διαλέξετε με το ισχυρό κοσμοπολίτικο προφίλ που διαθέτει, προσφέρει  κύρος και επίπεδο σε κάθε εκδήλωση..

Στην τυφλή δοκιμή Ελληνικών Chardonnay & blends που έγινε για το περιοδικό Import το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες της Γερμανίας, με όλα τα μέσα ασφάλειας που επιβάλλονται, δοκιμάσαμε συνολικά 23 ετικέτες. Στην ομάδα επαγγελματιών του κρασιού που δοκίμασε τα δείγματα, συμμετείχαν: Αλέξανδρος Μπουζίκας (ASI Diploma Sommelier / Wine Consultant -καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2017), Στέφανος Κόγιας (DipWSET, Owner Wine Style), Βασίλης Γαλανός (Certified Sommelier, Wine Consultant, Wine & Food editor).

 

Παυλίδης Emphasis 2019

Η συλλογή σταφυλιών για το Emphasis Chardonnay, γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των αρωμάτων και της φυσικής οξύτητας. Η ζύμωση και η 6μηνη ωρίμανση του κρασιού γίνεται σε δρύινα βαρέλια με τις οινολάσπες του. Στην πολύπλοκη μύτη αναδύονται δελεαστικά αρώματα βερίκοκου, τροπικών φρούτων και διακριτικές νότες βελανιδιάς. Στον πλούσιο ουρανίσκο είναι χαρακτηριστική η φρεσκάδα των φρούτων και μια απαλή ψευδαίσθηση γλυκύτητας. Μεταξένια υφή και μια μακρά βουτυράτη επίγευση συμπληρώνουν την εικόνα του άρτιου αυτού Chardonnay.

 

 

ARMYRA ΣΚΟΥΡΑΣ 2019

Το 30% του ποικιλιακού Chardonnay ζυμώνει και παλαιώνει σε καινούρια γαλλικά barriques για 6 περίπου μήνες, ενώ το υπόλοιπο 70% ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στο χαρμάνι συμμετέχει και 5% Μαλαγουζιά. Ο πρωτοπόρος της καθιέρωσης βιδωτού πώματος στη χώρα μας, από το 2002, ο Γιώργος Σκούρας πιστεύει πως το πώμα αυτό επιτρέπει τη σωστή παλαίωση του κρασιού και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν διαχρονικά. Η Αρμύρα εκπλήσσει με την ζωηρή της οξύτητα και τα αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, λεμονιού και βανίλιας. Ένα γοητευτικό-φινετσάτο κρασί που υπόσχεται ομαλή εξέλιξη και στα επόμενα χρόνια.

 

Chardonnay Kikones 2017

Ένα Chardonnay από την Θράκη που δεν βιάζεται να βγεί στην αγορά. Tο 1/3 του όγκου του ζύμωσε σε καινούρια δρύινα βαρέλια και τα 2/3 οινοποιήθηκαν με τον κλασικό τρόπο λευκής οινοποίησης σε δεξαμενή. Η πολύμηνη ανάδευση των οινολασπών πρόσθεσε στα φινετσάτα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, ανανά και εσπεριδοειδών, νότες τοσταρισμένου ψωμιού μαζί με τις απαλές νύξεις βανίλιας για την οποίες ευθύνεται το βαρέλι.

 

Château Julia Chardonnay 2020 Domaine Costa Lazaridi

Ένα από τα best-value Chardonnay δεξαμενής στην αγορά. Η ετικέτα αυτή είναι αφιερωμένη στην κυρία του Κτήματος, τη σύζυγο του Κώστα Λαζαρίδη, Ιουλία.Το Château Julia Chardonnay 2020, εμφανίζεται στο ποτήρι με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, τροφοδοτώντας την μύτη με αρώματα τροπικών φρούτων, νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας εσπεριδοειδών, βερίκοκου και ροδάκινου, που συνοδεύονται από αρώματα ανοιξιάτικων λουλουδιών. Στον ουρανίσκο, ένα “γραμμικό” στυλ Chardonnay, με εστίαση στα φρεσκοκομμένα ζουμερά φρούτα διαθέτει αναζωογονητική οξύτητα και χαρακτηριστική λεπτότητα στην υφή. Τίποτα δεν είναι υπερβολικό σ’ αυτό το mainstream Chardonnay.

 

Chardonnay Palpo

Το Πάλπο, είναι ένα single vineyard chardonnay, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που ζύμωσε και ωρίμασε για οκτώ μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τα φτωχά αμμώδη εδάφη και η ευεργετική επίδραση των τεσσάρων λιμνών που βρίσκονται στην περιοχή, έδωσαν ένα γενναιόδωρο κρασί με έντονη προσωπικότητα. Αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, μια πλούσια γκάμα εσπεριδοειδών, αγιόκλημα, και η κυρίαρχη αίσθηση της δρυός συμπληρώνει το δελεαστικό μπουκέτο. Στον ουρανίσκο ένα γεμάτο κρασί με γεύσεις ώριμων φρούτων, άσπρων λουλουδιών, και τοσταρισμένης βελανιδιάς οδηγούν σε μια μακρά, υπόγλυκια επίγευση, στην οποία συντελεί και το 14% abv.

 

Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2019

Μετά την προζυμωτική εκχύλιση, το κρασί ζυμώνεται σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και παραμένει για χρονικό διάστημα 6 μηνών σε επαφή με τις οινολάσπες του. Λαμπερό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες, στην μύτη αποκαλύπτεται η έντονη παρουσία της βελανιδιάς, χωρίς αυτό να μειώνει την ένταση και την καθαρότητα των αρωμάτων ροδάκινου, ανανά, μους λεμονιού και άνθη εσπεριδοειδών, αλλά αντιθέτως προσθέτει σημαντική πολυπλοκότητα.  Στο στόμα χαρακτηρίζεται από την πολύ καλή συγκέντρωση φρούτων και βελανιδιάς  την  δροσιστική οξύτητα το γεμάτο σώμα και την μακριά λεμονάτη επίγευση που ολοκληρώνει το προφίλ του κομψού αυτού κρασιού

Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2018

Ζύμωσε και ωρίμασε για 6 μήνες σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, προσθέτοντας κυρίαρχα αρώματα κέδρου και βουτύρου στα αρώματα φλούδας εσπεριδοειδών, ροδάκινου, ανανά, πεπονιού & λευκών λουλουδιών που έρχονται στο backround. Στον ουρανίσκο το γεμάτο αυτό κρασί, χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία βελανιδιάς, όμορφα αρώματα εσπεριδοειδών, και μια επιπλέον  τροπική νότα. Διαθέτει μεταξένια υφή, και μια μακρυά βουτυράτη επίγευση.

 

Αμπελώνας Παπαιωάννου Chardonnay 2020

Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Παπαϊωάννου, στην Κορινθία, το βιολογικής καλλιέργειας αυτό Chardonnay προσφέρει ένα εκλεπτυσμένο μπουκέτο με αρώματα ροδάκινου, αχλαδιού, λεμονιού & άσπρων λουλουδιών. Φρεσκάδα και ζωντάνια στον ουρανίσκο, υποδεικνύουν το δροσερό κλίμα της περιοχής και την προσεκτική οινοποίηση.

 

Ζαχαριάς Συναστρία 2019

Η σειρά Συναστρία των αμπελώνων Ζαχαριά, αφορά  μονο-ποικιλιακές οινοποιήσεις διεθνών ποικιλιών. Η συναστρία Chardonnay 2019, είναι ένα κρασί που προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Ζαχαριά, στη θέση Ντουραμάνι, στο δήμο Νεμέας που ζύμωσε και ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές προσφέροντας αρώματα πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων σε ένα ισορροπημένο σύνολο.

 

Χατζημιχάλης Καπνίας 2018

Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα Ζυγός του Κτήματος Χατζημιχάλη στην κοιλάδα Αταλάντη ένα Chardonnay ιδιαίτερα χαμηλής στρεμματικής απόδοσης. Η 8μήνη παραμονή του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με την μέθοδο batonnage, προσδίδει στο κρασί, πέρα από το όνομά του, χαρακτηριστικά αρώματα καπνού  και βουτύρου στα οποία προστίθενται συμπυκνωμένα αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων και απαλές νότες λουλουδιών. Το κρασί παραμένει μετά την ωρίμανση στα βαρέλια για 12 επιπλέον μήνες στη φιάλη πριν την κυκλοφορία του στην αγορά.

 

Oinotropai 2018

Το Ροές Chardonnay, από το Κτήμα Οινοτρόπαι στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, ωρίμασε για 6 μήνες σε αμερικάνικο δρύινο βαρέλι προικίζοντας το κρασί με αρώματα καρύδας και βουτύρου τα οποία στέκονται περίφημα δίπλα στα γοητευτικά αρώματα ροδάκινου και τροπικών φρούτων.  Ένα  ισορροπημένο, απολαυστικό και χωρίς υπερβολές βαρελάτο Chardonnay.

 

Συμεωνίδης Chardonnay 2018

Από το Παγγαίο ένα λεμονοπράσινο Chardonnay που φέρνει στην μύτη αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, ανανά, φλούδας εσπεριδοειδών και νότες λουλουδιών. Ξηρό, ήπιο και ισορροπημένο στον ουρανίσκο, με ελαφρώς λιπαρή υφή και υποψία ορυκτού, τελειώνει με μια ικανοποιητικής διάρκειας λεμονάτη επίγευση.

 

Οινοι Αδάμ 2019

Οι οίνοι Αδάμ είναι ένα boutique οινοποιείο που βρίσκεται στο χωριό Αδάμ στις πλαγιές Χορτιάτη. Οι βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες δίνουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και το κρασί ωριμάζει αβίαστα για ένα διάστημα 4 μηνών με ελαφριές αναδεύσεις των οινολασπών του. Αρώματα τροπικών φρούτων,  νότες εσπεριδοειδών, τσαγιού και ένας απαλός φυτικός χαρακτήρας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στην μύτη. Στο στόμα, νεαρό με τραγανή αίσθηση και εστιασμένες γεύσεις φρούτων, διαθέτει παραδειγματική ισορροπία και μια αξιοπρόσεκτη σατινέ υφή.

Nico lazaridi Lion Dor 2020                                  

H οικογένεια των Χρυσών Λιονταριών παράγεται στο Οινοποιείο Μακεδών της Nico Lazaridi στον Πλατανότοπο Καβάλας και αποτελεί μια σειρά μονοποικιλιακών κρασιών που φέρουν βιδωτό πώμα. Στην μύτη διακρίνονται αρώματα ώριμης μπανάνας, ανανά, κίτρινου μήλου και πεπονιού ενώ στο ελαφρύ στόμα, διαθέτει απρόσκοπτη ισορροπία και μια ευχάριστη επίγευση γλυκών φρούτων.

 

Lolas -Ftikas Olympios 2020

Το λεμονοπράσινου χρώματος αυτό Chardonnay, διαθέτει μέτριας έντασης αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, βερίκοκου, αχλαδιού και νεκταρινιού που διακοσμούνται από όμορφες νότες λουλουδιών. Στην παλέτα, τα επικρατέστερα χυμώδη εσπεριδοειδή, συνοδεύονται από πυρηνόκαρπα φρούτα και νότες λουλουδιών, οδηγώντας σε μια φιλόξενη, γραμμική επίγευση.

 

Tsantali 1/3000

Στο πνεύμα της καινοτομίας η εταιρία TSANTALI παρουσιάζει μια νέα σειρά κρασιών περιορισμένης κυκλοφορίας. Με μόνο 3000 φιάλες διαθέσιμες, αυτό είναι ένα Chardonnay που προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Μακεδονίας. Το κρασί παραμένει για 6 μήνες με τις οινολάσπες του, δίνοντας ένα έντονο λεμονί με πράσινες ανταύγειες χρώμα και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λουλουδιών και μελιού.

 

Χατζημιχάλη Χουλέβαινα 2020       

Ένα single vineyard Chardonnay από το 44 στρεμμάτων ιδιόκτητο αμπελοτόπι που περιβάλει το Κτήμα στην κοιλάδα Αταλάντης. Ώριμο και χυμώδες, γεμάτο αρώματα τροπικών φρούτων, φλούδας εσπεριδοειδών, διάσπαρτες νότες λουλουδιών και ένα άγγιγμα ορυκτού.  Το 14% αλκοόλ δεν διαταράσσει την ισορροπία.

Ορεινές διαδρομές  

Ένα πρωτότυπο χαρμάνι από τις ποικιλίες Chardonnay και Traminer, με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, ευωδιαστά αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, αχλαδιού, γκρέιπφρουτ και φλούδας εσπεριδοειδών. Στο στόμα ξηρό με φρέσκα, χυμώδη φρούτα, λεμονόχορτο, αγριολούλουδα αλλά και εξωτικές νότες πεπονιού σε συνεργασία με την λεμονάτη οξύτητα παρέχουν άψογη ισορροπία και ένα όμορφο γευστικό τελείωμα με κιτρώδη χαρακτήρα.

 

Chardonnay Lykos

To Chardonnay αυτό, ζύμωσε και ωρίμασε για 5 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια με τις οινολάσπες του. Λαμπερό λεμονί χρώμα με  ευδιάκριτα αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, που αναμειγνύονται με δελεαστικά αρώματα βανίλιας. Στο στόμα στρογγυλό με κάποιες επιπλέον νότες τροπικών φρούτων και φινετσάτες νότες δρυός διαθέτει δροσιστική οξύτητα και αρκετά επίμονη βανιλάτη επίγευση.

 

ΝΗΝΕΜΟΣ ΛΑΥΚΙΩΤΗ 2020

Η προσθήκη του Μοσχοφίλερου εκτός από μια γκρί απόχρωση, προσθέτει στο κρασί αυτό αρώματα ροδοπέταλων και αρμπαρόριζας στα ήδη υπάρχοντα αρώματα ροδάκινου και πεπονιού. Ξηρό, ήπιο και ισορροπημένο στον ουρανίσκο με δροσιστική οξύτητα, τελειώνει με μια μέτριας διάρκειας λεμονάτη επίγευση.

 

 

Share this post