Η Dom Pérignon κυκλοφόρησε την P2 από τον τρύγο του 2000

Η Dom Pérignon κυκλοφόρησε την P2 από τον τρύγο του 2000

Η Dom Pérignon παρουσίασε την πρώτη vintage για το 2017 στο Λονδίνο με την κυκλοφορία της P2 2000 – τη «δεύτερη plénitude» της μάρκας σαμπάνιας από την πρώτη συγκομιδή της νέας χιλιετίας.

Η καθυστερημένη απελευθέρωση της prestige cuvée, έγινε από τον οινοποιό της Dom Pérignon, Vincent Chaperon, ο οποίος παρουσίασε τη σαμπάνια μαζί με την πρωτότυπη vintage του 2000, που κυκλοφόρησε το 2008, κάνοντας “απολάσπωση” στα τέλη του 2007.

Συγκρίνοντας τις δύο εκφράσεις της ίδιας συγκομιδής, ο Chaperon περιέγραψε την Ρ2, η οποία έχει περάσει επιπλέον εννέα χρόνια ωρίμανσης με τις οινολάσπες της, ως μεγεθυμένη εκδοχή της αρχικής κυκλοφορίας.

«Έχει ωριμάσει με τις οινολάσπες της από το 2001-2016, οπότε είχε 15 χρόνια στενή επαφή με τις οινολάσπες, και έχουμε παρατηρήσει αυτό που ψάχνουμε για την P2, το οποίο είναι υψηλότερη ενέργεια, είναι ότι όλα γίνονται μεγαλύτερα, και όχι μόνο τα αρωματικά χαρακτηριστικά«, είπε.

Συνεχίζοντας, εξήγησε, «Μπορείτε να παρατηρήσετε πόσο κρεμώδη υφή έχει στον ουρανίσκο.»

 

Διαβάστε σχετικά: Dom Pérignon, μύθοι και αλήθειες

 

Πως συγκρίνονται οι σαμπάνιες;
Λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε στις σημειώσεις γευσιγνωσίας παρακάτω, ενώ η πρώτη έκδοση του τρύγου 2000 από την Dom Pérignon (η οποία έχει πλέον περάσει πάνω από εννέα χρόνια παλαίωσης χωρίς τις οινολάσπες της) φαίνεται στρογγυλεμένη και πολύ εξελιγμένη, η P2 έχει γεύση νεανική, πιο φρέσκια , και γενικά πιο ζωντανή και μια νότα πιο αλευρώδη και πιο ξηρή. Αυτό είναι επειδή έχει περάσει επιπλέον εννέα χρόνια ωρίμανσης μαζί με τις οινολάσπες – μια διαδικασία που επιβραδύνει την ωρίμανση – αλλά επίσης επειδή έχει χαμηλότερο dosage: 4 g / l σε σύγκριση με τα 7 g / l για την P1.

 

Dom Pérignon P1 2000
Απολάσπωση -disgorged: τέλος του 2007
Δοσολογία dosage: 7 g / l
RRP: £ 170 περίπου

Αυτή είναι η αρχική έκδοση της συγκομιδής του 2000, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2008 και στην οποία δόθηκε μια δόση των 7 g / l. Έχει δαπανήσει περισσότερα από εννέα χρόνια παλαίωσης χωρίς τις οινολάσπες και σχεδόν επτά χρόνια με αυτές (όταν ήταν σφραγισμένη με crown cap).

Η μύτη είναι φιλόξενη, συνδυάζει αρώματα καβουρδισμένου καφέ, μελιού, φλούδας πορτοκαλιού και ένα καπνιστό – σαν κάρβουνο- χαρακτήρα, μια σαμπάνια που φαίνεται αρκετά εξελιγμένη. Παρά τις αρώματα εξέλιξης στη μύτη, το στόμα φαίνεται πιο νεανικό, με κάποια φρέσκα φρούτα, άγγιγμα βατόμουρου, μαζί με ένα ευγενικά μελένιο, στρογγυλεμένο πυρήνα, και μια γεύση καπουτσίνο. Η επίγευση είναι ακόμα ζωντανή με αλευρώδη υφή, και ελαφρώς πικρό ξύσμα εσπεριδοειδών.

Dom Pérignon P2 2000
Απολάσπωση -disgorged: Μάιος του 2016
Δοσολογία – dosage: 7 g / l
RRP: £ 275 περίπου

Καταπληκτική μύτη κρέμα βανίλιας, καφέ, τοσταρίσματος, τέφρας και ψητών καρυδιών. Στο στόμα είναι πολύ ζωντανή και ενεργητική με αίσθηση μους και γεύσεις lime, καπνισμένου ξύλου και ελαφρώς γλυκάλμυρες νότες, μαζί με υποκείμενη ωριμότητα – υπάρχει ακόμα ένα άγγιγμα ανανά. Η επίγευση είναι σταθερή, φρέσκια ​​και επίμονη, με καθαρή αλευρώδη αίσθηση και γεύση.

Σε γενικές γραμμές, P1, Dom Pérignon Vintage, αποκαλύπτεται μετά από τουλάχιστον οκτώ χρόνια στα κελάρια, ανάλογα με τον τρύγο, και η P2 είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 ετών ωρίμανσης.

Στη συνέχεια, τελικά, υπάρχει και μια τρίτη P3, μετά από περίπου 30 χρόνια, όταν η σαμπάνια έχει περάσει όχι λιγότερο από 20 χρόνια με τις οινολάσπες της.

Διαβάστε σχετικά: Η Dom Pérignon κυκλοφόρησε την P2 από την αινιγματική σοδειά του 1996

H Dom Pérignon ανοίγει μια pop-up εγκατάσταση στο Mayfair

 

Share this post