Domaine Armand Rousseau Pere et Fils Chambertin Clos-de-Beze Grand Cru:μια έξοχη ερμηνεία του Pinot Noir με έντονη αίσθηση ενέργειας και ένα πολυποίκιλο σύνολο φρούτων

Domaine Armand Rousseau Pere et Fils Chambertin Clos-de-Beze Grand Cru:μια έξοχη ερμηνεία του Pinot Noir με έντονη αίσθηση ενέργειας και ένα πολυποίκιλο σύνολο φρούτων

Review of:
Version:
1998
Price:
1800

Reviewed by:
Rating:
19
On 19 Νοεμβρίου, 2018
Last modified:19 Νοεμβρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Cote de Nuits, Βουργουνδία, Γαλλία

Ποικιλία: Pinot Noir

Το Domaine Armand Rousseau είναι ένα από τα περίλαμπρα grand old domaines της Βουργουνδίας, έχει στην ιδιοκτησία του 15 εκτάρια (το ήμισυ Grand Crus) και παλιά αμπέλια.

Με όποιον τρόπο και να θέλετε να το δείτε – ιστορικά, στις εκμεταλλεύσεις και στην ποιότητα του κρασιού, το  Domaine Armand Rousseau, είναι ένα από τα μεγαλύτερα domaine της Βουργουνδίας.

Ο Armand Rousseau βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του πρώτου κύματος εμφιαλώσεων τη δεκαετία του 1930, το 1959 τον διαδέχτηκε ο γιος του Charles (γεννημένος το 1923), λίγο μετά την αγορά ενός σημαντικού κομματιού του αμπελώνα Clos St Jacques. Το 1982 ο Eric (γεννημένος το 1957), εγγονός του Armand, ανέλαβε τα αμπέλια και το κελάρι. Ο Eric, εισήγαγε νέες τεχνικές όπως ο πράσινος τρύγος, η αραίωση των φύλλων και η μηχανική εργασία του εδάφους χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων ή χημικών προσθέτων. Καθοδήγησε το Κτήμα προς μια πιο οργανική διαδικασία και άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την οινοποίηση, ενθαρρύνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους και την ελάχιστη παρέμβαση. Το 2014 η Cyrielle Rousseau επέστρεψε για να ενταχθεί με τον πατέρα της στο domaine. Μετά την απόκτηση πτυχίων στην Γεωλογία και αμπελοκαλλιέργεια και το DTO στη Ντιζόν έφυγε από την Ευρώπη για να μάθει την οινοποίηση στο εξωτερικό. Βρέθηκε στο Όρεγκον, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και απέκτησε εμπειρία από την εμπορική πλευρά, δουλεύοντας με εμπόρους και εισαγωγείς κρασιού.
Σήμερα διαχειρίζεται το σπίτι μαζί με τον πατέρα της, ο οποίος παραδίδει τη γνώση του έργου και των αμπελώνων, εξασφαλίζοντας ότι η φιλοσοφία του τομέα και οι αξίες της οικογένειας μεταβιβάζονται στην τέταρτη γενιά.

Το απλό αξίωμα των παλιών αμπέλων και των λογικών αποδόσεων υπαγορεύει το στυλ Rousseau. Μερικές φορές τα κρασιά μπορούν να φαίνονται ελαφριά στη νεότητα τους αλλά σχεδόν πάντοτε αποκτούν βάρος καθώς ωριμάζουν.

Ο Rousseau στην οινοποίηση διατηρεί περίπου το 15 τοις εκατό των στελεχών, δίνοντας τανίνη και δομή στα κρασιά του και αερίζοντας το χυμό και τις φλούδες. Μετά την απομάκρυνση των βοστρύχων, τα σταφύλια ψύχονται στους 15 ° C και στη συνέχεια διαβρέχονται για 18-20 ημέρες, χωρίς θέρμανση ή άλλο έλεγχο της θερμοκρασίας. Τα κρασιά στη συνέχεια αποστέλλονται σε βαρέλι, με το ίδιο ποσοστό της νέας δρυός να ακολουθείται κάθε χρόνο, εκτός από το Clos St Jacques που μπορεί να διαφέρει. Διαφορετικά, θα είναι 100% νέο ξύλο για το Chambertin και Clos de Bèze και 100% βαρέλια ενός έτους για τα άλλα grands crus, αν και πειραματίζεται τώρα με μια νέα δρυ στο Clos des Ruchottes.

Πάντοτε λέγαμε ότι τα τρία «ξεχωριστά» κρασιά, Chambertin, Chambertin Clos de Bèze και Gevrey Chambertin Clos St Jacques ήταν από τα μεγαλύτερα στην Βουργουνδία, αλλά και το υπόλοιπο portfolio ήταν και είναι σχετικά απροσδόκητο. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη συνοχή της ποιότητας σε ολόκληρη την γκάμα. Αν και η επιρροή του Eric είναι εμφανής από αυτή την άποψη, το πραγματικό ύφος των κρασιών έχει αλλάξει κάπως από την προηγούμενη γενιά.

Το Clos de Bèze στο Gevrey-Chambertin ανήκε αρχικά στους μοναχούς του Abbey Bèze, στους οποίους δόθηκε η γη από τον τότε Δούκα της Κάτω Βουργουνδίας το έτος 630. Εκκαθάρισαν τη γη και έβαλαν τα πρώτα αμπέλια αυτού που που θα γινότανε Clos de Bèze.

Μέχρι σήμερα ο αμπελώνας παραμένει ένα πραγματικό ‘clos’, που περικλείεται από παλιούς πέτρινους τοίχους.
Το domaine διαθέτει δύο αγροτεμάχια στο Clos de Bèze. το μεγαλύτερο είναι στο πάνω μέρος της ονομασίας προέλευσης.

Εδώ το έδαφος είναι πετρώδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο. Στην κορυφή του Clos υπάρχει η κυριαρχία της ασβεστούχου αργίλου Bathonien και κατά το ήμισυ της διαδρομής αυτής, μετατρέπεται σε ασβεστόλιθο crinodial και μαρλίν από την εποχή Bajocian. Οι πέτρες απλώνονται ανώμαλα.

Το Clos de Bèze περιγράφεται συχνά ως το θηλυκό πρόσωπο του Chambertin, αποκαλύπτοντας όλη την κομψότητα και τη φινέτσα της ονομασίας προέλευσης Gevrey-Chambertin. Το κρασί είναι πολύπλοκο με βαθύ χρώμα και μακρύ τελείωμα, απαλό και εξαιρετικής φινέτσας. Τα πλούσια αρώματα κυριαρχούνται από τα κόκκινα μούρα και τα ανατολίτικα μπαχαρικά.
Το Clos de Bèze προηγείται του Chambertin παρόλο που και τα δύο απολαμβάνουν την ίδια φήμη. Τα κρασιά του Le Clos είναι διακριτικά και ορυκτώδη ενώ εκείνα του Le Chambertin είναι πιο πλούσια και ισχυρά.

Το Chambertin Clos-de-Beze 1998 του Domaine Armand Rousseau, είναι μια έξοχη ερμηνεία του Pinot Noir με έντονη αίσθηση ενέργειας και ένα πολυποίκιλο σύνολο φρούτων. Εκφραστική, καλειδοσκοπική μύτη που παρουσιάζει ένα πλήθος φρέσκων μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και γης. Η μεταξένια εισβολή στον ουρανίσκο χαρακτηρίζεται από σύνθετες γεύσεις φρούτων, την σχεδόν εξωτική γλυκύτητα -από την καλά οριοθετημένη βελανιδιά-, τις ώριμες χνουδάτες τανίνες και την αίσθηση βρεγμένης πέτρας. Η επίγευση δείχνει να μην έχει τέλος σ΄αυτό το σπουδαίο, μοναδικού διαμετρήματος Chambertin που δοκιμάσαμε πριν από λίγο καιρό. Αναμφισβήτητα μια πανάκριβη icon Βουργουνδία.

Τιμή: 1.800 € (μ.όρος w/s)

Βαθμολογία: 95/100

Share this post