Δύο νέες AOC για τη Βουργουνδία

Δύο νέες AOC για τη Βουργουνδία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ονομασιών Προέλευσης (INAO) ενέκρινε επίσημα δύο νέες AOC στην Βουργουνδία: Vézelay ως Village και Bourgogne Côte d’Or ως νέα περιφερειακή ονομασία.

Το INAO ενέκρινε αρχικά τα νέα πιστοποιητικά AOC τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα οποία όμως αναγνωρίστηκαν επισήμως μόνο στην Επίσημη Εφημερίδα που δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Η προώθηση σε μια ονομασία Village, σηματοδοτεί τη συνεχή επιστροφή του Vézelay στην παλιά του αίγλη.

Η περιφέρεια που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βουργουνδίας – βρίσκεται στο τμήμα Yonne, δυτικά της Ντιζόν και νότια του Auxerre – φημίζεται για το μοναστήρι του 11ου αιώνα και χρησιμοποιείται και για την ακμάζουσα περιοχή κρασιού.

Καταστράφηκε από τη φυλλοξήρα τη δεκαετία του 1870 και τη δεκαετία του ’80, η επιστροφή ήταν βαθμιαία και δεν έγινε παρά μόνο 100 χρόνια αργότερα, το 1985, το Vézelay έλαβε τη γενική ονομασία «Bourgogne».

Το 1998 επετράπη να χαρακτηριστεί ως Bourgogne Vézelay Regional και τώρα προωθείται για άλλη μια φορά.

Ακόμη πιο νότια, η περίφημη Côte d’Or μεταξύ Dijon και Beaune αναγνωρίστηκε επίσης με μια περιφερειακή ονομασία που συνδέει την Côte Chalonnaise, την Passe-tout-Grains, την Tonnerre, την Côteaux Bourguignons, την Cremant de Bourgogne,  την Crémant de Bourgogne και την Hautes Côtes de Beaune και Nuits.

Share this post