Egon Muller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2015

Egon Muller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2015

Review of:
Version:
2015
Price:
85

Reviewed by:
Rating:
18.5+
On 19 Ιανουαρίου, 2021
Last modified:19 Ιανουαρίου, 2021

Summary:

Περιοχή: Mosel, Γερμανία

Ποικιλία: Riesling

Το Weingut Egon Müller είναι ένα φημισμένο κτήμα στην υποπεριοχή της κοιλάδας Saar του Mosel στη Γερμανία. Ασχολείται αποκλειστικά με το σταφύλι Riesling και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα κρασιά του από τον εξαιρετικό αμπελώνα Scharzhofberg νοτιοανατολικά του Wiltingen. Manager είναι ο Egon Müller IV, ο οποίος σπούδασε στο κορυφαίο πανεπιστήμιο οινοποίησης στο Geisenheim.

Τα κρασιά παράγονται σε μια σειρά επιπέδων ωριμότητας, συμπεριλαμβανομένων των Kabinett, Spätlese και Auslese, και Auslese Goldkapsel στα καλύτερα χρόνια. Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, παράγονται επίσης γλυκά Beerenauslese, Trockenbeerenauslese και Eiswein. Οι εκδόσεις Scharzhofberg είναι από τις πιο περιζήτητες όλων των γερμανικών κρασιών και επιτυγχάνουν μερικές από τις υψηλότερες τιμές της Γερμανίας σε δημοπρασία.

Παρά την τάση προς ξηρότερα κρασιά , τα Spätlese και τα  Auslese, τείνουν να παρουσιάζουν άφθονα ζάχαρα. Επειδή τα κρασιά δεν είναι ξηρά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Grosses Gewächs (παρόμοια με το Grand Cru), παρόλο που ο αμπελώνας έχει χαρακτηριστεί έτσι. Όλα τα κρασιά χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους και μπορούν να ωριμάσουν καλά. Το Auslese μπορεί εύκολα να διαρκέσει μισό αιώνα ή περισσότερο…

Ένα μεγάλο τμήμα 8,5 εκταρίων (85 στρέμματα) στις γκρι πλαγιές του αμπελώνα Scharzhofberg με νότιο προσανατολισμό, πίσω από το σπίτι και το οινοποιείο Scharzhof, σχηματίζoυν την καρδιά του κτήματος Egon Müller. Αυτό θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους αμπελώνες λευκών κρασιών στον κόσμο.

Το κτήμα στη σημερινή του μορφή χρονολογείται από το 1797, όταν ο Jean-Jacques Koch απέκτησε το αγρόκτημα Scharzhof από τη γαλλική δημοκρατία. Η κόρη του παντρεύτηκε τον Felix Müller και έκτοτε το κτήμα παραμένει στην ίδια οικογενειακή ιδιοκτησία.

Ο Egon Müller παράγει επίσης κορυφαίο Riesling με τον Miroslav Petrech στη Σλοβακία με την ετικέτα Château Belá. Στην περιοχή Adelaide Hills της Αυστραλίας συνεργάζεται με τον Michael Andrewarta της East End Cellars για να κάνει το ξηρό Kanta Riesling από έναν αμπελώνα που ανήκει στην Shaw & Smith.

Το Trockenbeerenauslese Egon Muller Scharzhofberger, με μια μέση τιμή 12,814€, σύμφωνα με το wine searcher, είναι ένα από τα ακριβότερα κρασιά του κόσμου.

Τα κρασιά Kabinett στο Egon Müller ήταν πάντα ελαφρώς διαφορετικά από αυτά που παράγονται σε άλλα κτήματα. Στα περισσότερα κτήματα, το Kabinett είχε εξελιχθεί μέχρι τη δεκαετία του 1990 σε ένα ελαφρύ φρουτώδες κρασί με τυπικό 7,5-8,5% αλκοόλ και 50-60 g / l υπολειμματικών σακχάρων. Για να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία πίσω από το Egon Müller Kabinett, πρέπει να επιστρέψουμε στην προέλευση της λέξης. Το Kabinett (με K) εισήχθη για πρώτη φορά στην οινική  νομοθεσία, το 1971, ως αντικατάσταση του όρου Naturrein, δηλ. ένα κρασί χωρίς chaptalization (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) από κανονικά σταφύλια (που δεν συγκομίστηκαν αργά). Πριν από το 1971, τα κρασιά Naturrein είχαν συνήθως 20-30 g / l υπολειμματικών σακχάρων (όπου και οι ζύμες σταματούσαν τη ζύμωση τους). Ο Egon Müller ήταν πάντα προσκολλημένος σε αυτήν την αρχική φιλοσοφία του Kabinett και το Kabinett έχει συνήθως 9,5-10% αλκοόλ και 30-40 g / l υπολειμματικής ζάχαρης. Το στυλ Kabinett που ακολουθεί ο Egon Müller αποδίδει κρασιά με περισσότερη δομή και από το τυπικό Kabinett χωρίς να διακυβεύεται η παλαίωση τους. Τον τελευταίο καιρό, πολλά περισσότερα κτήματα, μεταξύ των οποίων το Weingut von Kesselstatt, έχουν επίσης μειώσει τα επίπεδα των υπολειμματικών σακχάρων στο Kabinett τους προκειμένου να επιτύχουν έναν παρόμοιο στόχο.

Το Egon Muller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2015, είναι ένα υπέροχο riesling με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Αρχικά ντροπαλό και έντονα νεαρό στην μύτη, με το πέρασμα της ώρας ξεδιπλώνει σταδιακά,  εντυπωσιακά αρώματα γλασαρισμένων εσπεριδοειδών, αχλαδιού, ευαίσθητων λευκών λουλουδιών, βοτάνων και γύρης. Στο στόμα τα εξαιρετικής ποιότητας και ωριμότητας φρούτα τονίζονται μαζί με νότες κιμωλίας από την υποφέρουσα λεμονάτη οξύτητα που οδηγεί με ασφάλεια μέχρι την πανέμορφη, τραγανή και μακρά σε διάρκεια επίγευση. Μια γουλιά του Egon Muller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2015 ποτέ δεν είναι αρκετή. Ακόμα νεαρό, το κρασί αυτό μπορεί να παλαιώσει θεαματικά την επόμενη δεκαπενταετία.

Τιμή: 85€

Βαθμολογία: 94/100

Share this post