Έλληνες οι νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού γευσιγνωσίας πούρου!

Έλληνες οι νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού γευσιγνωσίας πούρου!

Μιλάμε με τον νικητή του HabanosWorldChallenge

Ο Ευθύμης Καραχριστιανίδης μαζί με τον Αντώνη Πασπαράκη ήταν το ζευγάρι των νικητών στον 4o παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας HabanosWorldChallenge (HWC), ο οποίος διεξήχθη στην Κούβα, στα πλαίσια του 23ουHabanosFestival από τις 27 Φεβρουάριου έως τις 3 Μαρτίου 2023. Πρόκειται για μια τεράστια διάκριση για την χώρα μας και δείχνει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του πούρου και δη του Κουβανέζικου, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι το πλέον καταξιωμένο με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Σήμερα έχω την χαρά να συνομιλήσω με τον Ευθύμη και να τον ρωτήσω για το HWC και όχι μόνο…

 

 • Ευθύμη, πριν ξεκινήσω μπορείς να πας πεις κάποια πράγματα με το πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το πούρο;
 • Έχω αναμνήσεις από πούρα από πολύ μικρή ηλικία, καθώς κάπνιζε περιστασιακά ο πατέρας μου. Θυμάμαι να ακολουθεί το τελετουργικό του κοψίματος και του ανάμματος και τον κοίταζα με απορία. Μετά την ενηλικίωση μου δοκίμασα μερικά πούρα από περιέργεια, ώσπου το 2015 άρχισε να με συνεπαίρνει ο γευστικός συνδυασμός τους με διάφορα, αλκοολούχα κυρίως, ποτά και μπήκα στην διαδικασία να μελετήσω περισσότερο πάνω στο κομμάτι και να δημιουργήσω την πρώτη μου συλλογή με πούρα.
 • Πως αποφάσισες να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό;
 • Ήταν το 2019, όταν άκουσα για πρώτη φορά για τον διαγωνισμό από εσένα και τον Χάρη Γεωργίου, που συμμετείχατε με την ομάδα της Κύπρου. Ήδη γνωριζόμασταν μεταξύ μας, τουλάχιστον διαδικτυακά και ένιωσα πολύ περήφανος που δύο φίλοι μου έκαναν αυτό το ταξίδι. Τότε για πρώτη φορά πέρασε από το μυαλό μου, το τι καλά θα ήταν να μπορεί να συμμετέχει και η Ελλάδα. Με την επιστροφή σας από την Κούβα, αναλάβατε και την διαχείριση του Habanos Club Greece και μιλήσαμε αρχικά στο τηλέφωνο και έπειτα από κοντά, γνωστοποιώντας μου τις προθέσεις σας να συσπειρώσετε την ελληνική κοινότητα καπνιστών πούρου και τελικά να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Ο στόχος και οι σκέψεις μας ήταν κοινές, γι’ αυτό και γω μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη βοηθήσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε και τώρα, 4 χρόνια μετά, νομίζω μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά.

Από κει και πέρα ξεκίνησα την εντατική μελέτη, ανυπομονώντας να έρθει ο επόμενος διαγωνισμός. Δυστυχώς, η όλη κατάσταση με την πανδημία, συντέλεσε στην ακύρωση του Habanos Festival και κατ’ επέκταση του HWC, για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2021 και 2022 αντίστοιχα.

 • Μπορείς να μας αναφέρεις σε ποιους απευθύνεται ο διαγωνισμός και τι συμπεριλαμβάνει;
 • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους aficionados (λάτρεις του πούρου), οι οποίοι χωρίς να έχουν αποφοιτήσει από ειδικές σχόλες γευσιγνωσίας, έχουν σπαταλήσει προσωπικό χρόνο για να ενημερωθούν γενικά γύρω από τα πούρα. Για όλες τις διαδικασίες από την στιγμή που θα φυτευτεί ο σπόρος στο χωράφι μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή, να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα πούρο κάνοντας τυφλές δοκιμές και εν τέλει να δείξουν μια διαφορετική οπτική συνδυάζοντας την όλη εμπειρία μαζί με φαγητό και ποτό.

Κάθε ομάδα, η οποία απαρτίζεται από δύο άτομα, θα πρέπει να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο 35 ερωτήσεων, τύπου πολλαπλής επιλογής και σωστό/λάθος. Στη συνέχεια, οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλονται σε τυφλή δοκιμασία (blind tasting) δύο πούρων και αξιολογούνται στις διαδικασίες κοψίματος και ανάμματος (cutting and lighting).

Τέλος, το πιο σημαντικό στάδιο είναι η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου πούρου μέσω ενός 20λέπτου θεατρικού, στο οποίο πρέπει να δώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την μάρκα, αλλά και για το ίδιο το πούρο και να το συνδυάσεις με φαγητό και ποτό, οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα pairing proposal.

Οι ομάδες μπορούν να διαγωνισθούν είτε στα Αγγλικά, είτε στα Ισπανικά.

 • Να φανταστώ ότι υπήρχε μια προεργασία πριν τον διαγωνισμό, ειδικά στο κομμάτι του pairing. Πήρατε μια τολμηρή απόφαση να συνδυάσετε το πούρο της παρουσίασης με ένα λευκό κρασί. Και λέω τολμηρή γιατί ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως ο συνδυασμός κρασιού-πούρου δεν είναι ιδανικός. Μίλησε μας για το πως πήρατε αυτήν την απόφαση και γιατί τελικά αποδείχθηκε σοφή επιλογή.

 

 • Η προεργασία είναι ένα δύσκολο κομμάτι γιατί προσπαθείς να βρεις χρόνο να ασχοληθείς με τον διαγωνισμό, ανάμεσα στις όποιες υποχρεώσεις έχει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του, αλλά και να κρατήσεις το μυαλό σου συγκεντρωμένο χωρίς να σκέφτεσαι το ταξίδι, που από μόνο του είναι μια υπέροχη εμπειρία. Παρόλο που με τον Αντώνη μένουμε σε διαφορετικές πόλεις, είχαμε καθημερινή επικοινωνία, προσπαθώντας να τελειοποιήσουμε το θεατρικό μας, να βάλουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, να είναι διασκεδαστικό, αλλά και το σημαντικότερο, να βρούμε το σωστό pairing παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρχαν καθώς από την μία δεν είμαστε επαγγελματίες και από την άλλη, η έλλειψη αγαθών στην Κούβα που μας περιόριζε αρκετά στην επιλογή μας.

Το πούρο που είχαμε να παρουσιάσουμε ήταν το Quai D’Orsay no.54, ένα αρκετά ελαφρύ, ντελικάτο και αρωματικό πούρο. Οπότε έπρεπε να βρούμε κάτι όχι πολύ έντονο, ώστε να μην σκεπάσουμε τα αρώματα του πούρου και συνάμα να είναι διαθέσιμο στην αγορά της Κούβας ή να μπορούμε να το μεταφέρουμε μαζί μας από την Ελλάδα, σε ένα ταξίδι 18 ωρών, με ανταποκρίσεις, ελέγχους και οδικές μετακινήσεις.  Μετά από κοινή απόφαση καταλήξαμε σε foie gras, αεροστεγώς κλεισμένο σε βάζο, για να είναι εύκολη η μεταφορά του. Ρωτώντας έναν φίλο chef, μας τόνισε ότι το συγκεκριμένο προϊόν χρειάζεται οξύτητες, οπότε προσθέσαμε στη συνταγή λίγο lime. Μετά διαβάσαμε σε ένα βιβλίο ότι δένει όμορφα με μαρμελάδα σύκο και τέλος έπρεπε να βρούμε πως θα στηθεί το πιάτο. Εκεί ήρθε η έμπνευση στον Αντώνη να βάλουμε βρώσιμα κουταλάκια από ζύμη και το πιάτο να πάρει τη μορφή ΄΄καναπεδάκια΄΄.

Μετά το μεγάλο στοίχημα ήταν το ποτό. Σχεδόν αμέσως προσανατολιστήκαμε στο κρασί, λόγω της ιστορίας που κρύβεται πίσω από τη μάρκα του πούρου, η οποία ήταν αποκλειστικά διαθέσιμη στη Γαλλική αγορά για περισσότερα από 40 χρόνια. Θέλαμε να επιλέξουμε μία ελληνική ετικέτα, για να προωθήσουμε ένα δικό μας προϊόν στο εξωτερικό, αλλά τελικά καταλήξαμε σε ένα Sauternes, Chateau Doisy-Vendrines του 2019, γιατί ταίριαζε περισσότερο με το θεατρικό μας, το οποίο εξελισσόταν στο Παρίσι και είχε όλα εκείνα τα στοιχεία, όπως γλυκύτητα, ισορροπημένη οξύτητα και λεπτά αρώματα, για να ταιριάξει τέλεια με το foie gras και να μην σκεπάσει τα ραφιναρισμένα αρώματα του Quai D’Orsay.

 

Μίλησε μας για την εμπειρία των προκριματικών και για τα συναισθήματα σου όταν ανακοινώθηκε πως είχατε περάσει στην τελική δυάδα.

Όταν μπήκαμε στην αίθουσα για τους προκριματικούς είμασταν αρκετά χαλαροί και είχαμε συμφωνήσει να το διασκεδάσουμε όσο πάει και ότι με ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, θα πετυχαίναμε το σκοπό μας, να συνεχίσει η Ελλάδα να συμμετέχει και άλλες χρονιές στο HWC.

Το έργο μας βέβαια αποδείχτηκε δυσκολότερο, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες ήταν δυνατές και κάποιες υπερείχαν σε εμπειρία. Για παράδειγμα η Κολομβία και η Χιλή, εκτός του ότι διαγωνίζονταν στην μητρική τους γλώσσα, κάτι που τα κάνει όλα πιο εύκολα, οι 3 από τους 4 συμμετέχοντες ήταν απόφοιτοι της Habanos Academy. Το ζευγάρι της Γερμανίας είχε κερδίσει δύο συνεχόμενες χρονιές στο local round, μια διαδικασία ακριβώς ίδια με αύτη των προκριματικών και η ομάδα της Κύπρου, που συμμετείχε και φέτος ο φίλος μας, Χάρης Γεωργίου είχε την πρότερη εμπειρία.

Παρόλα αυτά δεν πτοηθήκαμε και μας βγήκε σε καλό.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αδιαμφισβήτητα χάρηκα, γιατί ήταν ήδη μια νίκη για μας, να φτάσουμε στον τελικό από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της Ελλάδας, από την άλλη όμως ένιωσα και ένα βάρος στις πλάτες μου. Ήξερα ότι όλο το Habanos Club Greece, που παρακολουθούσε τα γεγονότα μέσω των social media, στηριζόταν πάνω μας και είχαμε υποχρέωση να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό, από την στιγμή που βρεθήκαμε μια ανάσα μακριά από το βάθρο.

 • Μεταξύ των προκριματικών και του τελικού υπήρξε ένα κενό μερικών ημέρων. Χρειάστηκε να κάνετε κάποια προετοιμασία ή νιώθατε ότι οι γνώσεις σας ήταν επαρκείς ούτως ή άλλως;
 • Οι προκριματικοί έγιναν Δευτέρα και ο Μεγάλος Τελικός ήταν Παρασκευή, οπότε μεσολαβούσαν τρεις μέρες. Την Τρίτη πήγαμε εκδρομή στις φυτείες, οπότε έμεναν δύο μέρες καθαρές. Σίγουρα σε αυτό το διάστημα δεν μπορείς να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις αλλά ούτε και εμπειρία. Αυτό χτίζεται με τα χρόνια. Έπρεπε όμως να στρωθούμε στο διάβασμα και να οργανώσουμε τρεις παρουσιάσεις για να είμαστε έτοιμοι για τον τελικό.
 • Περιέγραψε μας τη διαδικασία του τελικού και δώσε μας μια εικόνα για την πορεία σας σε αυτόν.
 • Ο τελικός χαίρει μεγάλης ακροαματικότητας, από τους περισσότερους aficionados, που βρίσκονται στην Κούβα την συγκεκριμένη περίοδο, οπότε ο διαγωνισμός παίρνει τη μορφή τηλεπαιχνιδιού, με το κοινό να ξεπερνάει τα 500 άτομα όπως επίσης υπάρχει και τηλεοπτική κάλυψη. Είχαμε την τιμή ανάμεσα στο κοινό να βρίσκεται και ο Έλληνας Πρέσβης, κος Θεόδωρος Τσακίρης, που μας εκπροσωπεί επάξια στην Κούβα, εξάγοντας τον Ελληνικό πολιτισμό 10.000km μακριά.

Αρχικά έπρεπε να απαντήσουμε σε 30 ερωτήσεις τύπου πολλαπλής επιλογής, πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά ενός buzzer, αφού ο παρουσιαστής ολοκλήρωνε την εκφώνηση της ερώτησης. Σε αυτή τη φάση, η ομάδα του Κουβέιτ, που ήταν η άλλη ομάδα που κατάφερε να φτάσει στον τελικό, προκρίθηκε με 29 σωστές απαντήσεις, έναντι των 27 που καταφέραμε εμείς.

Στη συνέχεια έπρεπε να γυρίσουμε ένα τροχό της τύχης, πάνω στον οποίο αναγράφονταν οι κατηγορίες τις οποίες έπρεπε να παρουσιάσουμε. Σε μας έτυχε αυτή της γευσιγνωσίας (degustacion) , οπότε έπρεπε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 λεπτών να αναλύσουμε όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις στην απόλαυση ενός πούρου, ώστε να αποκομίσεις στο μέγιστο την γευστική του απόδοση. Εκεί καταφέραμε να πάρουμε 30/40 πόντους, έναντι των 20/40 που πέτυχε η ομάδα του Κουβέιτ παρουσιάζοντας την κατηγορία με τις Μάρκες.

Στο τελευταίο σκέλος υποβληθήκαμε σε ακόμα μία τυφλή δοκιμασία, κατά την διάρκεια της οποίας έπρεπε να επιλέξουμε και ένα ποτό για pairing, από δύο μπαρ που στήθηκαν (ένα με αλκοολούχα και το άλλο με μη αλκοολούχα). Βρήκαμε αρκετά εύκολα το πούρο της δοκιμασίας, το οποίο ήταν ένα Montecristo Edmundo και επιλέξαμε για συνοδεία μια Havana Seleccion de Maestros. Η επιλογή αυτή μας χάρισε 30/30 πόντους έναντι 29/30 που κατάφερε η ομάδα του Κουβέιτ επιλέγοντας ένα μονοποικιλιακό εσπρέσο.

Τελικό αποτέλεσμα Ελλάδα 87 – Κουβέιτ 78. Το μεγαλύτερο σκορ μέχρι στιγμής στα 4 χρόνια που διεξάγεται ο διαγωνισμός.

 • ….And the winner is the Greek team! Πως ένοιωσες όταν το άκουσες και τι σημαίνει για σένα αυτή η νίκη;
 • Για την ακρίβεια άκουσα …y el ganador es la pareja de Grecia!

Εκείνη την στιγμή, για να πω την αλήθεια, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι κερδίσαμε. Είχα χαθεί μέσα στις φωνές και στα χειροκροτήματα του κόσμου, έβλεπα τον Χάρη να πηγαίνει πάνω κάτω, σαν τρελός και να παραμιλάει από τη χαρά του, μας ζητούσαν να βγούμε φωτογραφίες και να κάνουμε δηλώσεις στα μέσα. Απόλαυσα το κάθε λεπτό, ξαλαφρώνοντας από αυτό το βάρος στους ώμους. Καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, ανταμειφθήκαμε για τον χρόνο που δαπανήσαμε στην Κούβα και είμαι πολύ περήφανος που ανοίξαμε τον δρόμο για τις επόμενες συμμετοχές της Ελλάδας.

 • Πιστεύεις ότι αυτή η νίκη θα βοηθήσει στη ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας που ασχολείται με το πούρο και ποια είναι τα σχέδια σου πάνω σε αυτό;
 • Σίγουρα το feedback, που παίρνω μετά από τόσο καιρό, από το εξωτερικό είναι ότι πλέον είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια κοινότητα. Μία νίκη βέβαια δεν είναι αρκετή. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας, με το ίδιο πάθος όπως 4 χρόνια πριν, να υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλες συναφείς κοινότητες όπως των φίλων του κρασιού, του ουίσκι κτλ. να διοργανώνουμε συναντήσεις με σκοπό να γνωριζόμαστε καλύτερα, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες και γνώσεις. Έτσι κάποια στιγμή ίσως μπορέσουμε να διοργανώσουμε κάτι πολύ μεγάλο, που θα τραβήξει το ενδιαφέρων και φίλων από το εξωτερικό.
 • Ευθύμη χίλια ευχαριστώ για τον χρόνο σου και σου εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές επιδιώξεις σου!
 • Εγώ ευχαριστώ Στέλιο, όλους όσους μας στηρίξατε πριν και μετά τον διαγωνισμό.

Τον κο Walid Saleh, CEO της Phoenicia Trading T.A.A., που μας άνοιξε το δρόμο και μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και last but not least τον κο Βασίλη Γαλανό, πού μας δίνει το βήμα και κάνει την αρχή για τη σύνδεση μεταξύ των κοινοτήτων των φίλων του κρασιού και του πούρου.

Steven Tsikrikis

Amante del puro

 

Share this post