ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Γεράσιμος & Γιώργος Λαζαρίδης

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Γεράσιμος & Γιώργος Λαζαρίδης

Είναι δυο από τους νεότερους οινοποιούς της χώρας.  Επέστρεψαν από τις σπουδές τους στο εξωτερικό και αναλαμβάνουν σταδιακά τα ηνία της εταιρείας ‘Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη’ στην Αδριανή Δράμας. Σήμερα, στη στήλη «Έλληνες Οινοποιοί» φιλοξενούμε τον Γεράσιμο και Γιώργο Λαζαρίδη. 

“Γεννηθήκαμε το 1988 και είμαστε δίδυμοι. Ως άτομα είμαστε πολύ διαφορετικοί αλλά όσον αφορά στο κρασί έχουμε την ίδια φιλοσοφία. Η οικογενειακή επιχείρηση περιλαμβάνει το κεντρικό οινοποιείο στην Αδριανή Δράμας και την ‘Οινότρια Γη’ στο Καπανδρίτι Αττικής, όπου εκτός από ένα μικρότερο οινοποιείο υπάρχουν χώροι εκδηλώσεων καθώς και το Μουσείο Οίνου. Ο πατέρας, μας παραδίδει τη σκυτάλη στη συνέχιση της μεγάλης αυτής κληρονομιάς και αυτό αποτελεί πολύτιμο αγαθό μας. Εξαρχής έχουν μοιραστεί οι ρόλοι. Ο ένας από εμάς (Γεράσιμος) είναι στον τομέα της διοίκησης και των πωλήσεων και ο άλλος (Γιώργος) στο κομμάτι της οινολογίας και της αμπελουργίας. Βέβαια, και οι δυο έχουμε ασχοληθεί και ασχολούμαστε και με τους δυο τομείς.”

 

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης είναι β’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ‘Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη’. Σπούδασε στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στην Αμερική και έκανε ΜBA στο Cass Business school του Λονδίνου. Αναλαμβάνει σταδιακά διοικητικά καθήκοντα με έμφαση τις πωλήσεις και τις εξαγωγές.

 

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι οινολόγος. Σπούδασε Οινολογία στο ΤΕΙ Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακό στην οινολογία (Vinifera Euromaster) στο Montpellier της Γαλλίας και στο Udine της Ιταλίας. Αναλαμβάνει καθήκοντα στον οινολογικό και αμπελουργικό τομέα της εταιρείας.

 

“Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά έχει τα εφόδια να αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του ελληνικού κρασιού. Αρκετά οινοποιεία περνάνε σιγά σιγά στις νεότερες γενιές. Όλοι οι νέοι οινοποιοί στη χώρα μας, τα παιδιά που συναναστρεφόμαστε, έχουμε όρεξη για δημιουργία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον.

 Τι αλλάζει; Οι νεότεροι έχουμε μεγαλύτερη προσήλωση στην λεπτομέρεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωνόμαστε ποιοτικά. Επίσης, η δική μας γενιά είναι η γενιά της πληροφορίας. Έχουμε εύκολη πρόσβαση στη γνώση και έχουμε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε πιο γρήγορα από τις παλαιότερες γενιές, τότε που οι διαδικασίες ήταν λίγο πιο δύσκολες.

Επίσης, πιστεύουμε πολύ στη δυναμική του οινοτουρισμού. Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένος ακόμα στην Ελλάδα αλλά ως οινοποιείο επενδύουμε σε αυτόν και θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης για το μέλλον. Ήδη, έχουμε δημιουργήσει στο κτήμα της ‘Οινότριας Γης’ στο Καπανδρίτι Αττικής χώρους εκδηλώσεων και ένα Μουσείο Οίνων και Αποσταγμάτων για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Μπορείς να διαβάσεις γι΄ αυτό εδώ.

Το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας ήταν στο σπίτι μας και ο πρώτος αμπελώνας γύρω από την αυλή μας. Μεγαλώσαμε μέσα στο οινοποιείο και ήμασταν παρόντες σε όλους σχεδόν τους τρύγους από την αρχή ως σήμερα. Από το Γυμνάσιο συμμετείχαμε κιόλας ενεργά. Ξεκινούσαμε στις 05.00 το πρωί και δουλεύαμε κανονικά μέχρι το απόγευμα. Από το κόψιμο και τη διαλογή των σταφυλιών μέχρι το πλύσιμο των βαρελιών, την εμφιάλωση κλπ. Αυτό μας βοήθησε να γνωρίσουμε το αντικείμενο και στη συνέχεια να το αγαπήσουμε. Ο πατέρας μας επέμενε – ήθελε να μας παροτρύνει να μάθουμε το κρασί. Εκτιμήσαμε βέβαια πολύ αυτό που έγινε τότε, γιατί μας έφερε από πολύ νωρίς κοντά στο αντικείμενο.”

“Η ενασχόληση του πατέρα μας με το κρασί ξεκίνησε το 1970 όταν βρισκόταν στην Γερμανία δουλεύοντας για την οικογενειακή επιχείρηση μαρμάρων. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον ευρωπαϊκό αμπελώνα και αναπόφευκτα έκανε τη σύγκριση με τον ελληνικό που εκείνη την εποχή υστερούσε. Έτσι το 1979 φύτεψε στο σπίτι μας στη Δράμα τρεις ποικιλίες sauvignon blanc, ασύρτικο και cabernet sauvignon. Σκέψου ότι το σπίτι μας όλο ήταν 100 στρ. και αυτός φύτεψε τα 85… Δημιούργησε τον πρώτο σύγχρονο γραμμικό αμπελώνα στην περιοχή και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Τα πρώτα χρόνια που έκανε κρασί έστειλε κάποια δείγματα στο εξωτερικό, σε sommelier και εμπόρους που γνώριζε. Αυτοί, στην αρχή δεν ήταν ενθουσιασμένοι με τα κρασιά που δοκίμαζαν. Το πείσμα του όμως και η επιμονή για επιτυχία τον έκαναν να αναζητήσει τους καλύτερους συμβούλους και να επενδύσει σε εξοπλισμό ώστε κάνει το κάνει το κρασί του καλύτερο.”

“Αυτή είναι και η φιλοσοφία του κτήματος. Πρέπει να βρισκόμαστε συνέχεια στην τελευταία γραμμή των εξελίξεων και να ενημερωνόμαστε συνεχώς. Γι΄ αυτό ως οινοποιείο συνεργαζόμαστε με διεθνείς οινολόγους-συμβούλους.  Για τα ερυθρά κρασιά μάλιστα έχουμε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Γάλλο οινολόγο Michell Rolland. Συνεργαζόμαστε με συμβούλους και για τα αποστάγματα αλλά και για τα βαλσαμικά και τα λευκά κρασιά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουν εμπειρίες από όλο τον πλανήτη. Πιστεύουν στη δυναμική του ελληνικού κρασιού. Μας συμβουλεύουν πώς να προσαρμόσουμε τις τεχνικές μας ώστε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα από το δικό μας  terroir.

Σήμερα παράγουμε 850 χιλιάδες φιάλες  και εξάγουμε περίπου το 50% σε 23 διαφορετικές χώρες. Οι βασικές αγορές είναι Γερμανία και Αμερική και στη συνέχεια ο Καναδάς, η Κίνα, η Αυστραλία, η Βραζιλία. Καλλιεργούμε 2.500 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και είμαστε αυτάρκεις σε πρώτη ύλη από το 2004. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εταιρίας μας. Είμαστε πλήρως καθετοποιημένοι, ελέγχουμε το αμπέλι και την πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών μας.

Θεωρούμε ότι τα κρασιά μας είναι ένα stepping stone για τις ελληνικές ποικιλίες, γιατί συνήθως είναι πιο εύκολο για τους ξένους να επιλέξουν μια ελληνική ποικιλία όταν αναμιγνύεται με μια διεθνή που τους είναι ήδη οικεία.  Εμείς έχουμε στον αμπελώνα μας sauvignon blanc, semillion, chardonnay και από ερυθρές cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, αγιωργίτικο, syrah. Από ελληνικές έχουμε αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και φυσικά, ασύρτικο! Το sauvignon blanc με ασύρτικο, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή blend της Ελλάδας, ξεκίνησε από το κτήμα μας στη Δράμα. Πλέον, τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής έχουν μια ετικέτα με το συγκεκριμένο χαρμάνι.  Η δική μας ετικέτα είναι ο Αμέθυστος Λευκός που κυκλοφόρησε το 1992.”

 

“Ξέρεις, όταν ξεκίνησε ο πατέρας μας δεν υπήρχε ιστορικό οργανωμένης οινοποίησης στην περιοχή. Η Δράμα ιστορικά, ενώ έχει ευρήματα αμπελοκαλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, επί Τουρκοκρατίας και κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα  ξηλώθηκαν τα αμπέλια και στη θέση τους φυτεύτηκαν καπνά. Ο Κώστας Λαζαρίδης είναι αυτός που επανέφερε την συστηματική καλλιέργεια στη περιοχή και έτσι, σήμερα η Δράμα θεωρείται μια από τις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Η τότε νομοθεσία απέτρεπε την επιλογή γηγενών ποικιλιών όπως το ξινόμαυρο για την παραγωγή τοπικών οίνων. Παρ’ όλα αυτά ήμασταν ελεύθεροι να φυτέψουμε γαλλικές ποικιλίες. Τελικά η περιοχή «άνθησε» χάρη σε αυτές τις ποικιλίες και αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται ως το ‘Μπορντο’ της Ελλάδος.

Τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία καινούργιων φυτεύσεων. Καλλιεργούμε 2.500 στρέμματα σε πέντε περιοχές του νομού Δράμας. Στην Καλή Βρύση, στην Αδριανή, στο Κατάφυτο, στην Πλατανιά και στον Ξηροπόταμο.  Επίσης, στο δεύτερο οινοποιείο μας, την «Οινότρια Γη», στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα έχουμε άλλον ένα αμπελώνα με 200 στρ. βιολογικής καλλιέργειας. Πέρσι φυτεύσαμε 300 στρ. και φέτος 400 στρ. καινούργιου αμπελώνα. Είμαστε σε μια φάση αναδιοργάνωσης του αμπελώνα με βάση το τι μας έχει δείξει η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια.

Το νεότερο αμπελοτόπι μας, φυτεύτηκε το 2014 σε ορεινή περιοχή στο Κατάφυτο Δράμας του δήμου Νευροκοπίου. Αυτή τη στιγμή, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας υπάρχει μια τάση να δημιουργούνται καινούργιοι αμπελώνες σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Έτσι κι εμείς, επιλέξαμε να φυτεύσουμε 250 στρ. αμπελώνα στα 900 μ. για να επωφεληθούμε από το δροσερότερο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή αυτή και θα δώσει επιπλέον φρεσκάδα και οξύτητα στα κρασιά μας. Πέρσι πήραμε μια πρώτη θετική ένδειξη και με τη νέα χρονιά περιμένουμε ακόμα περισσότερα.”

 

“Το όραμά μας είναι η συνέχιση μιας τόσο επιτυχημένης πορείας αλλά και η επίτευξη νέων στόχων. Το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και η παραγωγή νέων προϊόντων με την δική μας υπογραφή και χαρακτήρα.

Η ευθύνη για το γεγονός ότι αναλαμβάνουμε αυτή την εταιρία από τον πατέρα μας είναι πολύ μεγάλη. Αν μας αγχώνει; Βεβαίως! Ευτυχώς, ο πατέρας μας και οι άνθρωποι της εταιρείας είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν εκεί που χρειάζεται. Ναι, ίσως διαφωνούμε σε κάποια πράγματα. Όμως, όταν υπάρχει μια κατάσταση που λειτουργεί και είναι αποτελεσματική, δεν αλλάζει εύκολα. Αλλά, βέβαια, αυτές είναι προκλήσεις… Ευχάριστες και δημιουργικές! Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και θέλουμε να βελτιωθούμε με δικές μας ενέργειες και προτάσεις.”

 

Συνέντευξη στην Άννα Ποδάρα

Διαβάστε ακόμα:

ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Δήμητρα Παρπαρούση

ΈΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Γεράσιμος & Γιώργος Λαζαρίδης

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Θάνος Ντούγκος

‘ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ: Θεόδωρος Μωραΐτης

Share this post