Εμβληματικά οινοποιεία: Château Margaux

Εμβληματικά οινοποιεία: Château Margaux

Το Château Margaux είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήματα του Μπορντό, που βρίσκεται ανατολικά του Margaux στο Médoc. Μαζί με το Lafite, το Latour και το Haut-Brion, ταξινομήθηκε ως first growth στην αρχική ταξινόμηση Μπορντό 1855 του Médoc. Γενικά, το Margaux θεωρείται το πιο κομψό από τα first growths και είναι σταθερά ένα από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο.

Διαβάστε σχετικά: Η ταξινόμηση Bordeaux 1855

Το La Mothe de Margaux υπήρχε ως ξεχωριστή ιδιοκτησία τον 12ο αιώνα και δημιουργήθηκε ως κτήμα κρασιού τη δεκαετία του 1570, καθώς οι αγρότες στο Médoc άρχισαν να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες σιτηρών υπέρ των αμπελιών. Το 1705, το London Gazette διαφήμισε την πρώτη δημοπρασία 230 βαρελιών “Margose” και, το 1787, ο Thomas Jefferson πραγματοποίησε τη διάσημη επίσκεψή του στο Μπορντό και προσδιόρισε το Margaux ως ένα από τους “τέσσερις αμπελώνες πρώτης ποιότητας”. Μέχρι το 1800, το κτήμα καταλάμβανε 265 εκτάρια με το ένα τρίτο να είναι φυτεμένο με αμπέλια, μια κατάσταση που παραμένει ίδια μέχρι σήμερα. Το εμβληματικό neo-palladian château, με το παρατσούκλι “Οι Βερσαλλίες του Médoc”, χτίστηκε στις αρχές του 1800 για να ταιριάξει με τη φήμη του αμπελώνα.

Οι αμπελώνες του Château Margaux έχουν έναν πολύπλοκο συνδυασμό εδαφών που είναι μοναδικά για την περιοχή. Αυτά αποτελούνται από κιμωλιώδη πηλό κάτω από ένα ανώτερο στρώμα χοντρών και λεπτών χαλικιών, το οποίο είναι κατάλληλο για το Cabernet Sauvignon, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 75 τοις εκατό των φυτεύσεων. Το Merlot αποτελεί επιπλέον 20 τοις εκατό, με το υπόλοιπο να φυτεύεται με Cabernet Franc και Petit Verdot. Όπως είναι χαρακτηριστικό στα κορυφαία κτήματα του Μπορντό, ο αμπελώνας είναι πυκνά φυτεμένος με 10.000 φυτά ανά εκτάριο. Υπάρχουν επίσης 12 εκτάρια Sauvignon Blanc για την παραγωγή του λευκού Margaux, Pavillon Blanc, το οποίο πρέπει να πωλείται ως Bordeaux AOP, όχι Margaux. Τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται σε ένα μείγμα παραδοσιακών ξύλινων και ανοξείδωτων κάδων. το grand vin ωριμάζει μεταξύ 18 και 26 μηνών σε νέα δρύινα βαρέλια.

Το 1977, το Château Margaux αγοράστηκε από τον Έλληνα έμπορο σιτηρών και ιδιοκτήτη αλυσίδας παντοπωλείων Αντρέ Μεντζέπουλο. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ξεκίνησε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχίστηκε μετά το θάνατό του το 1980 από την κόρη του Corinne και τον οινοποιό Paul Pontallier (που προσχώρησε το 1983). Αυτή η αναμόρφωση επέτρεψε στο Margaux να επωφεληθεί πλήρως από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τον εξαιρετικό τρύγο του 1982. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός τρίτου ερυθρού κρασιού από το 2009, του Margaux du Château Margaux, για να συμπληρώσει την γκάμα του οινοποιείου με το grand vin και το δεύτερο κρασί, Pavillon Rouge.

Château Margaux (chateau-margaux.com)

Tastings: Chateau Margaux 2005

Δοκιμάζοντας το Chateau Margaux 2004

Château Margaux 1999

Chateau Margaux 1995

Share this post