Έναν Οινοποιό αντί του Χαρδαλιά

Έναν Οινοποιό αντί του Χαρδαλιά

Την Τρίτη που μας πέρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έκανε την εμφάνιση στα κανάλια προκαλώντας αναμφισβήτητα πλήθος ανάμεικτων συναισθημάτων στην ελληνική κοινωνία. Καθώς αποτελεί ένα από  τα βασικά πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομα τους με την σκοτεινή περίοδο της καραντίνας.

Η επάνοδος  του υφυπουργού στις τηλεοράσεις μας, προφανώς σηματοδοτεί την κυβερνητική ανησυχία για την πορεία της χώρας και την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως. Μέχρις εδώ ουδέν μεμπτό, αλλά αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ειλικρίνεια, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κλάδος του κρασιού μπορεί να συνδράμει, όχι μόνο φορολογικά, πραγματικά στην επίλυση της κρίσης.

Το επόμενο βήμα

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν αναμφισβήτητα ότι ο Χαρδαλιάς ως πολιτικό πρόσωπο πέρασε τις εξετάσεις του, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επιτυχώς. Όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί ένα πρόσωπο, που έχει συνδεθεί υποσυνείδητα με τις πιο ζοφερές μέρες των τελευταίων χρόνων, να συνεχίσει να εμφανίζεται έστω και σαν φόβητρο για τους πολίτες στα κανάλια;

Για να μην μακρηγορούμε, στο βαθμό που δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος ξεσπάσματος  του Ιού και δεν κυοφορείται κάποια νέα καραντίνα τι νόημα έχει να επανεμφανίζεται το πρόσωπο του NickHard, στις τηλεοράσεις μας;

Αν η κυβέρνηση ζυγίζοντας τα νέα δεδομένα, αποφάσισε να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες, καλώς!  Όμως, γιατί πρέπει να επαναφέρει τον «πολλά βαρύ και άνευ» Χαρδαλιά, σήμερα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία προσπαθούν να συνέλθουν και να βρουν την ισορροπία τους; Αντί του Χαρδαλιά γιατί  να μην επιλέξει έναν οινοποιό; έναν οποιοδήποτε οινοποιό από οπουδήποτε στην Ελλάδα.

 

Γιατί Οινοποιό;;;

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι από τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού δεν υπάρχει οινοποιός, που έχοντας τουλάχιστον πέντε τρύγους στο βιογραφικό του, να μη λογίζεται ως overqualified για την ανάληψη της διαχείρισης οποιασδήποτε κρίσης.

Αν ληφθεί υπόψιν η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, είναι δύσκολο να σκεφτούμε περισσότερες των δύο  καλλιεργητικών περιόδων την τελευταία δεκαετία, που τα πράγματα να κύλησαν ομαλά. Να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά για τις παλαιότερες καραβάνες του κλάδου, η εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, κάνει τον πρώην δήμαρχο Βύρωνα στον τομέα διαχείρισης κρίσεων, να θυμίζει νεοσσό που πρόσφατα εκκολάφτηκε.

Υπό πίεση

Ένα επιπλέον προσόν που κατέχουν οι οινοποιοί, είναι η αποδεδειγμένη αντοχή και η ικανότητα λήψης ορθολογικών αποφάσεων υπό συνθήκες πίεσης. Για όποιον έχει εικόνα για την ένταση της πίεσης σε συνθήκες τρύγου, η παραπάνω θέση δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Για όσους πάλι  αγνοούν τις χαοτικές συνθήκες που επικρατούν κατά την διάρκεια του τρύγου ας έχουν κατά νου τα εξής.

Οι οινοποιοί διακρίνονται για την ικανότητα να διευθύνουν πολλαπλές διεργασίες ( παραλαβή σταφυλιών, λειτουργία πιεστηρίων, γέμισμα – άδειασμα δεξαμενών) με τη χάρη διευθυντή ορχήστρας, ενώ το περιβάλλον μοιάζει με πεδίο μάχης. Να μην παραληφθεί επίσης  ότι στην μικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε ένταση και πίεση, περίοδο του τρύγου κρίνεται εκτός από την ποιότητα των   φρέσκων κρασιών της χρονιάς και η ικανότητα εκείνων των κρασιών που προσδίδουν και το μεγαλύτερο κύρος στο κάθε οινοποιείο, αυτών που προορίζονται για παλαίωση.

Περιορισμός της ασθένειας

Αν ο MachoMan της Πολιτικής Προστασίας θεωρείται επιτυχημένος επειδή κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του Ιού, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να μελετάει επισταμένα  βιογραφικά οινοποιών. Γιατί μόνο ένας οινοποιός ταγμένος στην ποιότητα μπορεί να αντιληφθεί πώς ένα τσαμπί με μη – υγιή σταφύλια ( κρούσμα ) μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη δεξαμενή (κοινωνία). Για να μην αναφερθεί ότι κατά κανόνα η καθαριότητα των οινοποιείων αγγίζει το  επίπεδο ενός χειρουργείου.

Κλείνοντας

Έχοντας αποδείξει ως τώρα την καταλληλότητα των οινοποιών να αποτελέσουν τους αντικαταστάτες του «σκληρού σαν τα τσιμέντα Nick», να κλείσουμε αναφέροντας μια καθοριστική παράμετρο που θα γείρει οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της αντικατάστασης του υφυπουργού από έναν οινοποιό.

Η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από την αντίθετη εικόνα του σκληρού και ατσαλάκωτου, που έχει υιοθετήσει ο Χαρδαλιάς, εκείνη των οινοποιών που παραμένουν πάντα ανθρώπινοι και γήινοι. Γιατί σήμερα που όλη η κοινωνία αγωνιά, δεν χρειάζεται ένα μαντρόσκυλο να γαβγίζει αλλά αντιθέτως ανθρώπους με υπομονή που να μπορούν με τρόπο έντονα βιωματικό, να μιλήσουν για την ανάγκη υπομονής και επιμονής που απαιτούν οι καιροί μας.

 

Κώστας Προβατάς Dip WSET

The Crunchy Grape

Share this post