10 εντυπωσιακά οινοποιεία στον κόσμο

10 εντυπωσιακά οινοποιεία στον κόσμο

Πολλά οινοποιεία προσέχουν πολύ την αρχιτεκτονική τους, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας για να προσελκύσει κάποιος τον οινοτουρισμό. Μερικά όμως, ξέφυγαν λίγο παραπάνω παίζοντας με το design…Αυτά που θα σας δείξουμε παρακάτω δεν είναι απλά κτίρια-κράχτες για οινοτουρισμό. Είναι οινοποιεία που λειτουργούν κανονικά, έχουν όμως μια δομή που θα σας εκπλήξει!

10. Château Margaux, Bordeaux, Γαλλία 

margaux_new

Το νέο αυτό κτίριο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του πέρσι. Κατασκευάστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του Château Margaux. Το νέο κτίριο είναι μια προέκτασης της ανατολικής πτέρυγας του κελαριού και περιλαμβάνει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης, αίθουσα γευσιγνωσίας και γραφεία. «Οι κολόνες του έχουν σχήμα δέντρου για να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τριγύρω», σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα.

 

  1. Château Cheval Blanc, Bordeaux, Γαλλία

cheval_blanc

Τοποθετημένο στο grave sector του St. Emilion, στα σύνορα του Pomerol, το κτήμα αυτό ιδιοκτησίας του κολοσσού L.V.M.H., είναι αποφασιστικά στραμμένο προς το μέλλον. Ολοκληρώθηκε το 2011, το νέο κτίσμα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Christian de Portzamparc.

cheval_blanc1

Έχει δυο επίπεδα και ένα  ισόγειο με 52 συμπαγείς δεξαμενές ζύμωσης και ένα υπόγειο κελάρι παλαίωσης. Το εξωτερικό του κτιρίου έρχεται σε αντίθεση με τα κτίρια του 19ου αι. που υπάρχουν στη περιοχή. Τα υλικά με τα οποία χτίστηκε, επιλέχθησαν με γνώμονα την ενεργειακή απόδοση. Οι τοίχοι ενισχύουν τον φυσικό αερισμό και η πράσινη οροφή συλλέγει και φιλτράρει το νερό της βροχής, έτσι ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

 

  1. Leo Hillinger, Austria

leo_hillinger

Το 2003, όχι μακριά από τη Βιέννη, η Αυστρία απέκτησε μια αξιοσημείωτη νέα προσθήκη σε ένα από τα πιο διάσημα αμπελουργικά τοπία της. Βυθισμένο  στις όχθες της λίμνης Neusiedl , με ένα μικρό αλλά ένα γυάλινο κύβο ορατό από το επίπεδο του εδάφους, το Weingut Leo Hillinge είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία του κόσμου, παρά το μικρό μέγεθος του. Χρησιμοποιώντας ντόπιους αρχιτέκτονες  (Gerda and Andreas Gerner), κατάφερε να βελτιώσει όχι μόνο την εικόνα του αλλά και την παραγωγή του. Πλέον, το Hillinger θεωρείται ένα από τα πιο cool εμπορικά σήματα της Αυστρίας.

 

  1. Pérez Cruz, Maipo, Χιλή

perez_cruz

Μια οικογενειακή επιχείρηση κρασιού επέλεξε τον αρχιτέκτονα  José Cruz Ovalle, για το οινοποιείο της στο Alto Maipo.Η ξύλινη κατασκευή  πάνω από ένα πέτρινο τοίχο είναι ένα κτίριο 6.000 τ.μ..

perez_cruz1

Η αρχιτεκτονική του αντανακλά τους παλαιούς πολιτισμούς και τα τοπικά δάση που εκτείνονταν τριγύρω. Στο εσωτερικό, το οινοποιείο έχει φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, που μαζί με ένα σχέδιο οινοποίησης που χρησιμοποιεί την βαρύτητα ροής, ελαχιστοποιούν τις εισροές ενέργειας

 

  1. Medhurst Winery, Yarra Valley, Australia

Medhurst

Αυτή η νέα μονάδα του οινοποιείου Yarra’s Medhurst που ολοκληρώθηκε το 2012 και σχεδιάστηκε από τους Folk Architects. Κέρδισε το Βραβείο Βικτωριανής Αρχιτεκτονικής για εμπορικό σχεδιασμό. Το κτίριο είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που βλέπει στο Βορρά και διαθέτει έναν διπλάσιο σε ύψος τοίχο από πολυάνθρακα, που επιτρέπει να μπαίνει φυσικό φως κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Επίσης, ένας ακόμα τομέας, φτιαγμένος από σκυρόδεμα περικλείει ένα υπόγειο χώρο με βαρέλια.

 

  1. O. Fournier Winery, Mendoza, Argentina

OFornierWinery

Ολοκληρώθηκε το 2008 και υψώνεται μέσα σε μια απέραντη πεδιάδα αμπελώνων κάτω από τα βουνά των Άνδεων. Χρησιμοποιώντας γυαλί, σκυρόδεμα και ανοξείδωτο χάλυβα, το κτίριο δεν έχει σχεδιαστεί για  να εναρμονιστεί  με το γύρω τοπίο, αλλά να κάνει μια εντυπωσιακή οπτική δήλωση, διευκολύνοντας παράλληλα την οινοποίηση με την βαρύτητα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Επίσης, έχει σχεδιαστεί και με οινοτουριστικό γνώμονα. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε όλο το οινοποιείο, από το υπόγειο κελάρι με τα βαρέλια μέχρι την κορυφή του κτιρίου, με την ωραία θέα.

 

  1. Bodegas Portia, Ribera del Duero, Ισπανία

bodegas_Portia

Άνοιξε επίσημα το Νοέμβριο του 2010, και κόστισε πάνω από 25.000.000 ευρώ. Το σχεδίασε ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου,  ο Sir Norman Foster. Το οινοποιείο, το οποίο ανήκει στον Όμιλο Faustino, διαθέτει ένα σχέδιο σε σχήμα τριφυλλιού, στο οποίο γίνονται τα τρία βασικά στάδια της παραγωγής: ζύμωση, ωρίμανση και παλαίωση σε φιάλες.

Στο κέντρο του κτιρίο είναι το κέντρο ελέγχου, όπου ελέγχονται  όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Για να καταστεί δυνατή η ροή καθ ‘όλη τη διαδικασία της οινοποίησης, τα σταφύλια παραδίδονται στο οινοποιείο, μέσω ενός διαδρόμου που ανεβαίνει στην οροφή, η οποία έχει ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι πτέρυγες με τα βαρέλια και τα μπουκάλια είναι εν  μέρει χωμένα στο κεκλιμένο έδαφος, έτσι ώστε ο οινοποιός να εκμεταλλευτεί φυσικώς τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του εδάφους.

 

  1. Dominus Estate, Napa Valley, Καλιφόρνια

dominus_estate

Δημιουργήθηκε το 1996 και ανήκει στον οινοποιό του Μπορντό, Christian Moueix. Κόστισε 5 εκ. δολάρια και φημίζεται για την χρήση ενσύρματων κλουβιών που είναι γεμάτα με πέτρες. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για κατασκευές σε ποτάμια.

dominus1

Στο συγκεκριμένο οινοποιείο παρέχουν ένα φυσικό θερμικό εμπόδιο στις ακραίες θερμοκρασίες της περιοχής, αν και επιτρέπουν επίσης την δίοδο του φυσικού φωτισμού με ποικίλους βαθμούς διαπερατότητας.

 

  1. Bodegas Ysios, Rioja, Spain

Bodegas_Ysios

Σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Καλατράβα. Το Bodegas Ysios είναι σαν γλυπτό που μιμείται τα βουνά στα βόρεια του οινοποιείου, χρησιμοποιώντας μια κυματιστή στέγη από ξύλο και αλουμίνιο.

ysios1

Αν και η δομή είναι μια εντυπωσιακή προσθήκη στο τοπίο, η τολμηρή σχεδίαση έχει παρουσιάσει προβλήματα δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε το 2011. Πράγματι, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η στέγη έχει διαρροές νερού, και μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες από τους κατασκευαστές του αρχιτέκτονα να ελέγξουν τις διαρροές, ο Καλατράβα παραπέμφθηκε σε δίκη. Το οινοποιείο ζητά από τον αρχιτέκτονα να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για την στεγανοποίηση της οροφής, δηλαδή περίπου 1,7 £.

 

  1. Château Cos dEstournel, Bordeaux, Γαλλία

 

estournel1

Το συγκεκριμένο οινοποιείο κατασκευάστηκε το 1830. Σχεδιάστηκε έτσι για να θυμίζει στον ιδρυτή του, τον Louis d’Estournel τις εποχές που πέρασε στην Άπω Ανατολή. Ο Louis d’Estournel ήταν ένας επιτυχημένος έμπορος, που έκανε μια τεράστια περιουσία από τα ταξίδια του στην Ασία. Το οινοποιείο έχει παγόδες και σκαλιστές πόρτες από την Ζανζιβάρη. Η εντυπωσιακή δομή του, με τις ασιατικές επιρροές κατασκευάστηκε για να στεγάσει ένα οινοποιείο και το κελάρι του.

La_Chartreuse

Επίσης, το σύμπλεγμα κτιρίων περιλαμβάνει μια βίλα,  που ονομάζεται La Chartreuse, η οποία ανακαινίστηκε το 2013 και είναι τώρα διαθέσιμη για ενοικίαση.

d.b.

 

Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα 12 πιο εντυπωσιακά οινοποιεία στο κόσμο

Share this post