Ex-Voto Ermitage E. Guigal 2005

Ex-Voto Ermitage E. Guigal 2005

Review of:
Version:
2005
Price:
245

Reviewed by:
Rating:
19
On 15 Νοεμβρίου, 2018
Last modified:15 Νοεμβρίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Βόρειος Ροδανός, Γαλλία

Ποικιλία: Syrah

Το top-notch αυτό Ermitage, παράγεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές και είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς επιθυμίας για την παραγωγή ενός μοναδικού κρασιού που αντανακλά την ψυχή αυτής της φημισμένης ονομασίας προέλευσης.

Guigal είναι ένα από τα iconic ονόματα της κοιλάδας Rhône στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις το 1946. Το όνομα της εταιρείας διατηρεί το E του ιδρυτή του, Etienne, που συνέχισε ο Marcel, και τώρα, η τρίτη γενιά, ο 43 χρονος σήμερα Philippe, ο μοναδικός γιός του Marcel,, είναι και οινοποιός και γενικός διευθυντής.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας σημαντικός negociant στην κοιλάδα του Ροδανού, αγοράζοντας σταφύλια και μείγματα οίνων από όλη την περιοχή, η οικογένεια κατέχει πάνω από 60 εκτάρια μεταξύ των πιο διάσημων ονομασιών προέλευσης του Βόρειου Ροδανού όπως Côte Rôtie, Hermitage και Condrieu.

Το Ερμιτάζ είναι μια μικρή ονομασία προέλευσης, μόλις 136 εκταρίων στις πλαγιές του λόφου του Ερμιτάζ. Τριάντα παραγωγοί δουλεύουν αυτή τη γη και ο Guigal διαθέτει δύο εκτάρια. Σ΄αυτό τον λόφο στεγάζεται το μικροσκοπικό παρεκκλήσι – La Chapelle – του Αγίου Χριστόφορου, χτισμένο στη θέση ενός παρεκκλησίου του 12ου αιώνα.

Ο λόφος του Ερμιτάζ είναι το σημείο στο οποίο ο ποταμός Ροδανός στρέφεται απότομα προς τα ανατολικά, προτού γυρίσει ξανά προς το νότο. Αυτό σημαίνει ότι οι αμπελώνες του Ερμιτάζ είναι ευρύτατα προσανατολισμένοι προς τα νότια – κατευθείαν στην περίφημη ζεστασιά του ήλιου .

Η ετικέτα δείχνει αυτό το κρασί ως “Ermitage Ex Voto”. Είναι η η ονομασία προέλευσης Hermitage. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι το «H». Ο Philippe Guigal εξήγησε ότι “δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με τη χρήση του ” Η “ή όχι στο Ερμιτάζ αλλά γενικά παραδέχεται ότι εάν ο παραγωγός παράγει δύο Ερμιτάζ, το κανονικό του cuvee θα έρθει με τον Η (κλασικός τρόπος) και το tête de cuvée [κορυφαίο κρασί της ονομασίας] θα έρθει χωρίς το H (ο ιστορικός τρόπος) αλλά για άλλη μια φορά δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κανόνας γι ‘αυτό “.

Ένα από τα πράγματα που κάνει το Ερμιτάζ ιδιαίτερο είναι τα αγροτεμάχια ή ‘climats’ με τα σημαντικά διαφορετικά τους εδάφη, στα οποία χωρίζεται ο λόφος. Γενικά, στο δυτικό τμήμα υπάρχει γρανίτης με μικα, σχιστόλιθο και γνευσίτη, προσχωσιγενή αλουβιακά επίπεδα και κίτρινη ασβεστώδης λάσπη στα ανατολικά.

Τα ονόματα αυτών των αγροτεμαχίων, συμπεριλαμβάνουν το L’Hermite, όπου βρίσκεται το φημισμένο La Chapelle και τα γειτονικά Les Bessards. Το Greffieux βρίσκεται στον πυθμένα της νότιας πλαγιάς (που χωρίζεται από το L’Hermite από το άλλο διάσημο αγροτεμάχιο, το Le Méal), με το Les Murets να βρίσκεται γύρω στα ανατολικά. Το Ex Voto, παράγεται αποκλειστικά από Syrah που προέρχεται από αυτά τα αγροτεμάχια.

Τα γρανιτικά εδάφη του Les Bessards αποτελούν το 30% του μείγματος. Αυτά τα φρούτα σχηματίζουν τυπικά τη ραχοκοκαλιά ενός μίγματος Hermitage. Ένα άλλο 30% προέρχεται από τα ασβεστολιθικά εδάφη του Greffieux, και με 20% έκαστο να προέρχεται από το L’Hermite -το οποίο μπορεί να φέρει φρεσκάδα και άρωμα στα φρούτα Syrah- και το Les Murets, ένα κομμάτι με πέτρες και πηλό από αποθέσεις αρχαίου αλπικού ποταμού. Ο Philippe συνοψίζει τη συμβολή τους στο κρασί, λέγοντας ότι “το Les Bessards, λόγω του γρανίτη, παράγει ένα μεγάλο, δομημένο και πλαισιωμένο κρασί. Το Hermite είναι πιο ευέλικτο και δουλεύει τόσο για τα λευκά όσο και για τα κόκκινα σταφύλια, με τα κόκκινα να δείχνουν πάντα καλά ορυκτά στοιχεία. Το Les Greffieux με μικρά βότσαλα παράγει πλούσια και συμπυκνωμένα κρασιά, ενώ το Les Murets φέρνει μια ενδιαφέρουσα φινέτσα και λεπτότητα στο μείγμα “.
Επιπλέον, τα αγροτεμάχια του Guigal έχουν υψηλό ποσοστό παλιών αμπέλων, μερικά φτάνουν τα 90 έτη. Ο Philippe λέει: “Πιστεύω ότι τα παλιά αμπέλια έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράγουν κρασιά με πολύ ξηρό εκχύλισμα. Η ισχύς και το σώμα του Ermitage Ex-Voto συνδέονται με τη φύση και την ηλικία του.

Το όνομα Ex Voto προέρχεται από τα Λατινικά και σημαίνει μια υπόσχεση ή προσφορά, που έγινε στους θεούς. Παρήχθη για πρώτη φορά το 2001

Το Ex-Voto Ermitage E. Guigal 2005, ωρίμασε για 42 μήνες σε καινούργιο βαρέλι και είναι ένα Μεγάλο, πλούσιο, bonny Syrah. Crème de cassis, μαύρα σμέουρα, καφές, τσακμακόπετρα, μελάνι, μείγμα μπαχαρικών και ένα άγγιγμα δέρματος φεύγουν από το ποτήρι του αδιαπέραστου ρουμπινί χρώματος αυτού Ermitage. Μνημειώδης επίθεση μαύρων φρούτων με σημαντική τανική παρουσία στον έκθαμβο ουρανίσκο. Φρούτα, ορυκτό, νότες αποξηραμένου γλυκάνισου και sur mesure οξύτητα παρατείνουν την ηδονή μέχρι την επίμονη επίγευσή του. Απολαυστικό τώρα αλλά η σπάνια δομή και ένταση του προτείνουν την παραμονή του στο κελάρι για τουλάχιστον μια ακόμα δεκαπενταετία.

Τιμή: 245 (μέση τιμή wine searcher)

Βαθμολογία: 95/100

Share this post