Έχει σχέση έχει η πυκνότητα φύτευσης αμπέλου με την ποιότητα του κρασιού;

Έχει σχέση έχει η πυκνότητα φύτευσης αμπέλου με την ποιότητα του κρασιού;

Υπάρχουν πολλές απόψεις -και διαφωνίες- σχετικά με την πυκνότητα φύτευσης των αμπέλων, συμπεριλαμβανομένης μιας τάσης ότι οι πυκνά φυτεμένοι αμπελώνες παράγουν σταφύλια που παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας. Η βασική θεωρία είναι ότι όταν τα αμπέλια φυτεύονται σε πολύ κοντά, τα φυτά (πρέμνα), ανταγωνίζονται μεταξύ τους για θρεπτικά συστατικά και νερό στο έδαφος, γεγονός που κάνει τα ριζικά τους συστήματα να επεκτείνονται μακρύτερα, παρέχοντας τελικά πιο πολύπλοκα στοιχεία του terroir στα σταφύλια.

Είναι μια δημοφιλής σκέψη, αλλά η απόσταση μεταξύ των φυτών των αμπελώνων είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες στον αμπελώνα που μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ποιότητα των σταφυλιών. Επιπλέον η μικρή απόσταση μεταξύ των πρέμνων μπορεί να προσθέτει δυσκολίες, απαιτώντας περισσότερη εργασία, προσοχή, γραμμές άρδευσης και διαχείριση θόλων.

Υπάρχουν επίσης θέματα γης. Μπορεί το έδαφος να υποστηρίξει τα αμπέλια; Είναι αρκετά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά; Υπάρχει αρκετό νερό; Η απλή οικονομία υποδηλώνει ότι οι αμπελουργοί ενθαρρύνονται να φυτέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα αμπέλια ανά στρέμμα, ώστε να μπορούν να παράγουν όσο το δυνατόν περισσότερο κρασί, αλλά για να φτιάξουν υπέροχο κρασί, πρέπει να βρουν τον μαγικό συνδυασμό ποικιλίας σταφυλιών, κλώνων, υποκειμένων, εδαφών, αποστάσεων και τρόπο κλαδέματος που θα δώσει την καλύτερη ποιότητα.

Share this post