Εξερευνώντας οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου: Marlborough Νέα Ζηλανδία

Εξερευνώντας οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου: Marlborough Νέα Ζηλανδία

Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας εκτείνονται σε 1.100 χιλιόμετρα (700 μίλια) από την υποτροπική περιοχή Northland (35 ° S) μέχρι το Central Otago (45 ° S), όπου βρίσκονται οι νοτιότεροι αμπελώνες του κόσμου.

Οι αμπελώνες επωφελούνται από την επίδραση του θαλάσσιου κλίματος (κανένας αμπελώνας δεν απέχει περισσότερο από 120 χιλιόμετρα ή 80 μίλια από τον ωκεανό), τις μεγάλες ώρες ηλιοφάνειας και τις νύχτες που δροσίζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Οι περισσότερες από τις αμπελοοινικές περιοχές βρίσκονται στις ανατολικές ακτές των Βορείων και Νοτίων Νήσων, στη σκιά της βροχής των βουνών, καθεμία με τα δικά της μοναδικά εδάφη και κλιματικές συνθήκες. Μέσα σε αυτές τις διαφορετικές περιοχές, τα υποπεριφερειακά χαρακτηριστικά λάμπουν και τα κρασιά διακρίνονται ως όχι απλώς από μια οινική περιοχή, αλλά από μια υποπεριοχή και έναν τόπο.

 

Περιοχή κρασιού Marlborough

Ο συνδυασμός ενός δροσερού αλλά υψηλής ηλιοφάνειας κλίματος, των χαμηλών βροχοπτώσεων και του μέτρια γόνιμου εδάφους με ελεύθερη αποστράγγιση παράγει μοναδικά ζωηρά κρασιά.

Το Marlborough έβαλε τη Νέα Ζηλανδία στη διεθνή οινική σκηνή με το εκλεκτό Sauvignon Blanc, την δεκαετία του 1980. Πάνω από 20.000 ha αμπελώνων (περίπου τα 2/3 του συνόλου της χώρας) τελούν υπό τη φροντίδα των ντόπιων οινοπαραγωγών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

Τα οινοποιεία του Marlborough προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ποικιλιών, από εκλεκτό Pinot Noir έως έντονο Chardonnay κ.α. διεθνείς ποικιλίες. Τα διαφορετικά εδάφη και τα μεσοκλίματα αποκαλύπτουν συναρπαστικές νέες υποπεριοχές, και μέσα σε αυτές τις μοναδικές υποπεριοχές βρίσκεται το μέλλον του Marlborough.

Χαιρετίστηκε ως μια από τις πιο ηλιόλουστες και ξηρές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, οι Μαορί αναφέρθηκαν στην κοιλάδα Wairau ως «Kei puta te Wairau» – «Το μέρος με την τρύπα στο σύννεφο».

 

Υποπεριοχές Marlborough

 Α. Southern Valleys

Τυλιγμένες γύρω από τους γύρω λόφους, οι κοιλάδες Omaka, Fairhall, Brancott, Ben Morvan και Waihopai συνθέτουν αυτή τη σημαντική υποπεριοχή. Τα εδάφη και τα μεσοκλίματα ποικίλλουν, αλλά τείνουν να είναι βαρύτερα και περιέχουν περισσότερο άργιλο από το Wairau. Το κλίμα γίνεται επίσης πιο δροσερό και ξηρό νοτιότερα μέσα στις κοιλάδες. Ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών καλλιεργείται ανάλογα με την κάθε τοποθεσία, με ιδιαίτερα καλό Pinot Noir.

Β. Κοιλάδα Wairau

Παλιά, βαριά εδάφη από κοίτη ποταμού, ποικίλες πτυχές και βροχοπτώσεις δημιουργούν πολυάριθμα μεσοκλίματα σε αυτήν την υποπεριοχή. Σε γενικές γραμμές, καλύπτει μια σειρά από ψυχρότερες, ξηρότερες τοποθεσίες στην ενδοχώρα. Άγονες πετρώδεις τοποθεσίες, τοποθεσίες πρώιμης ωρίμανσης. και η θαλάσσια αύρα μετριάζει το κλίμα στις παράκτιες τοποθεσίες. Σε όλη την υποπεριφέρεια τα κρασιά αντανακλούν την δύναμη των μεμονωμένων αμπελώνων και των αμπελουργών, αλλά όλα έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σώματος και της έντασης των καρπών.

Γ. Κοιλάδα Awatere

Η κοιλάδα Awatere είναι η πιο ξεχωριστή γεωγραφικά υποπεριοχή, που βρίσκεται νότια της κοιλάδας Wairau και εκτείνεται στην ενδοχώρα από τη θάλασσα σκαρφαλώνοντας προς τις εσωτερικές οροσειρές Kaikoura. Πιο δροσερή, ξηρότερη, πιο ανεμοδαρμένη και συχνά με ένα βαθμό ανύψωσης, οι τοποθεσίες με συνήθως χαμηλότερες αποδόσεις παράγουν αρωματικά Pinot Noir και διακριτικά Sauvignon, τα οποία προσελκύουν αυξανόμενη διεθνή αναγνώριση.

 Wine Region Plantings 2020

Sauvignon Blanc: Πικάντικα αρωματικά, ζωηρά καθαρά φρούτα, βοτανικά και εξωτικά τροπικά, καθώς και mineral, το Marlborough Sauvignon Blanc είναι μια διεθνής μάρκα από μόνη της.

Pinot Noir: Πηγαίνοντας δυναμικά καθώς οι αφοσιωμένοι καλλιεργητές βελτιώνουν τόσο τους κλώνους όσο και τις τοποθεσίες. Εμφανίζει σκούρο κεράσι και δαμάσκηνα με ένα πικάντικο φόντο κόκκινων φρούτων, μεσαίου σώματος, εκλεκτές τανίνες.

Το Riesling, το Pinot Gris και το Gewürztraminer αντικατοπτρίζουν την αγνότητα και τη ζωντάνια της περιοχής. Τα στυλ κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά, ελαφρά έως πλούσια, συμπεριλαμβανομένων όψιμων οίνων και βοτρυτισμένων κρασιών επηρεασμένων από βοτρύτη.

Chardonnay: Από έντονα βαρέλια μέχρι ελαφρά κρασιά δεξαμενής, το Marlborough παράγει καλά δομημένο Chardonnay με εξαιρετική ένταση και πολυπλοκότητα. Τα πυρηνόκαρπα και τα εσπεριδοειδή αφθονούν.

Άλλα: το Grüner Veltliner υπόσχεται, το Viognier και το Syrah έχουν επίσης τους πρωταθλητές τους. Τα πάντα, από το Arneis έως το Tempranillo, εξερευνώνται καθώς το Marlborough συνεχίζει να ξεπερνά τα όριά του. Η μέθοδος παραγωγής παραδοσιακών κρασιών υψηλής ποιότητας είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα γνωστή. Κρασιά με λαμπερά εσπεριδοειδή με λεπτό σώμα και οξύτητα. εξαιρετική αξία για την πρώτης τάξεως ποιότητα.

Share this post