Έχει φτάσει η Βουργουνδία στο peak;

Έχει φτάσει η Βουργουνδία στο peak;

By Arabella Mileham

Η άνοδος της Βουργουνδίας στη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις και με σημαντικά υψηλότερους όγκους συναλλαγών. Όμως, καθώς οι οικονομικές καταιγίδες συγκεντρώνονται, είναι στα χαρτιά ο εξορθολογισμός;

 

Ο Matthew O’Connell, Διευθύνων Σύμβουλος της LiveTrade, της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών του Bordeaux Index, είπε στο the drinks business, ότι η ιστορία της Βουργουνδίας ήταν –και παραμένει– επικεντρωμένη κυρίως στο top της αγοράς, τα ονόματα 20-30 “blue-chip. », που αποχτήθηκαν από έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εξαιρετικά πλούσιων συλλεκτών.

Τα ισχυρά αποτελέσματα της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του έτους οφείλονταν εν μέρει στη ζήτηση για αυτά τις εξαιρετικά σπάνιες κορυφαίες Βουργουνδίες, οι οποίες αυξήθηκαν +26% σε όρους τιμής, πολύ πάνω από το εντυπωσιακό 10% της συνολικής δευτερογενούς αγοράς, επισημαίνει ο O’Connell.

«Αν μη τι άλλο, η αγορά έχει διευρυνθεί ελαφρώς σε αυτόν τον όμιλο: όπου οι αυξήσεις τιμών ήταν ιδιαίτερα έντονες στο Leroy και στο Rousseau προς τα τέλη του 2021, έχουμε δει ορισμένα cuvees του Dujac και Mugnier, για παράδειγμα, να έχουν επίσης πολύ καλύτερη απόδοση το 2022», είπε.

Διαβάστε σχετικά: Οινοποιεία θρύλοι: Domaine Leroy

Μερικοί παραγωγοί έχουν δημιουργήσει «κάτι σαν λατρεία», σημείωσε, επισημαίνοντας τους Arnoux-Lachaux και Jean-Yves Bizot.

«Η ζήτηση για αυτά είναι στενότερη από ό,τι για το ευρύτερο σύμπαν των blue chip, αλλά αρκετά έντονη από μόνη της», είπε.

Εν τω μεταξύ, η λευκή Βουργουνδία έχει περάσει από μια ιδιαίτερα ισχυρή ανανέωση, με τα δεδομένα του Bordeaux Index να δείχνουν ότι οι Coche Dury, Leflaive, Raveneau και Ramonet να έχουν σημειώσει ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ανατίμηση.

«Οι πολλαπλοί «μικροί» νέοι τρύγοι προσελκύουν την προσοχή της αγοράς», πρόσθεσε. «Ενώ από τη μία πλευρά δεν έχει τεράστια διαφορά στο συνολικό απόθεμα αγοράς αυτών των κρασιών (δεδομένου ότι υπάρχουν 20-25 σοδειές στην αγορά), υπάρχει πλέον μια σαφής προσδοκία για μια μακροπρόθεσμη μείωση της προσφοράς της Βουργουνδίας και των ανθρώπων που ασχολήθηκαν μ΄ αυτό».

Διαβάστε ακόμα: Εμβληματικά κρασιά της Βουργουνδίας που πιθανότατα δεν θα δοκιμάσουμε ποτέ

Μερικά από τα ονόματα με τις υψηλότερες επιδόσεις της αγοράς κατά το 2022 περιλαμβάνουν το Arnoux Lachaux Nuits St Georges Poisets, το οποίο σημείωσε εκπληκτική αύξηση 152% το 2022. Έως σήμερα, ακολουθούμενο από το Leflaive Chevalier Montrachet 2010, με άνοδο 87%, μπροστά από το De Vogue Musigny ( αύξηση 56%) και Meo Camuzet Cros Parantoux 2017 (αύξηση 51%). Η ορμή διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό το τρίτο τρίμηνο με το ενδιαφέρον γύρω από τις σοδειές των κορυφαίων ονομάτων του 2019 και του 2020 να είναι ιδιαίτερα έντονο.

 

Όπως επισημαίνει ο O’Connell, είναι φυσικό να δούμε μια περίοδο εξυγίανσης μετά από μια τόσο εντυπωσιακή ανάπτυξη – σε τελική ανάλυση, η Βουργουνδία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από το 2015 – αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που βλέπουμε αυτή τη φορά.

«Οι απότομες ανοδικές κινήσεις των τιμών μπορεί συχνά να ακολουθούνται από περιόδους σταθερότητας, ενώ η αγορά προσαρμόζεται σε νέα επίπεδα τιμολόγησης, προτού δυνητικά επαναλάβει τα κέρδη», είπε, επισημαίνοντας την σταθεροποίηση των τιμών το 2019 μετά τα σημαντικά κέρδη το 2018.

“Ωστόσο αυτό δεν είναι αυτό που βλέπουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή – η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή και πράγματι η τρέχουσα αδυναμία της GBP πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως περαιτέρω ούριος άνεμος”, είπε.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι αυτό θα ωθήσει άτομα ultra-high net-worth να αρχίσουν να αναζητούν αλλού, σε άλλες περιοχές, εάν κάτι φτάσει στο υψηλότερο σημείο.

Ωστόσο, ο O’Connell επιμένει ότι αυτό δεν έχει συμβεί εδώ, ιδιαίτερα στα κορυφαία 20-30 ονόματα. «Πράγματι, πιστεύουμε ότι ισχύει το αντίθετο – ένας βασικός λόγος που οι τιμές της Βουργουνδίας συνεχίζουν να αυξάνονται είναι η αδυναμία αντικατάστασης της πολύ κορυφαίας Βουργουνδίας με άλλες περιοχές», εξήγησε. «Οι συλλέκτες που αγοράζουν αυτά τα ονόματα δεν θέλουν να ψάξουν αλλού».

Σημειώνει ότι καθώς κινείστε προς τα κάτω στο φάσμα της Βουργουνδίας, αυτό το “cult-interest” μειώνεται και η υποκατάσταση γίνεται περισσότερο από ένα ερωτηματικό.

«Σε αυτό το πλαίσιο το Όρεγκον και η Νέα Ζηλανδία είναι οι δύο πιο πιθανές περιοχές να επωφεληθούν», είπε.

πηγή: thedrinksbusiness

Share this post