Έχουν γλουτένη τα κρασιά;

Έχουν γλουτένη τα κρασιά;

Το να βρει κανείς πληροφορίες για γλουτένη στα κρασιά, είναι δύσκολο. Λίγα οινοποιεία περιλαμβάνουν πληροφορίες για κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή άτομα με κοιλιοκάκη.

Ο λόγος που δυσκολευόμαστε να βρούμε πληροφορίες είναι επειδή το κρασί κατηγοριοποιείται ως προϊόν χωρίς γλουτένη.

Υπάρχουν μόνο δύο σενάρια στα οποία η γλουτένη μπορεί να φτάσει στον οίνο (και δεν έχει αποδειχθεί ότι αποδίδει περισσότερο από αμελητέες ποσότητες γλουτένης στο τελικό προϊόν). Το πρώτο είναι εάν ένα βαρέλι κρασιού είναι σφραγισμένο με πολτό σίτου, κάτι που έχει εκλείψει εδώ και χρόνια μιας και τα περισσότερα βαρέλια κρασιού σφραγίζονται τώρα με σφραγιστικά με βάση το κερί ή την σιλικόνη. Η δεύτερη περίπτωση είναι ένας πλούσιος σε γλουτένη παράγοντας fining, αλλά και πάλι, οι οινοπαραγωγοί πλέον έχουν προχωρήσει σε άλλες επιλογές. Η ίδια η φύση των παραγόντων fining, είναι ότι αφαιρούνται από τον οίνο, οπότε μπορεί να παραμείνουν μόνο ελάχιστα ίχνη αυτών.

Το κρασί που περνάει πολύ χρόνο σε νέα βελανιδιά έχει υπολογιστεί ότι περιέχει  περίπου 5 ή 10 μέρη ανά εκατομμύριο γλουτένης, κάτι που είναι πολύ κάτω από το κατώτατο όριο 20ppm για να θεωρηθεί ότι περιέχει γλουτένη και μόλις λίγο πάνω από το επίπεδο όπου είναι ανιχνεύσιμο.  Δυστυχώς, ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ευαίσθητα σε αυτά τα ποσοστά. Αναφέρεται ότι υπάρχει σημαντικά περισσότερη γλουτένη σε μερικά αρωματικά κρασιά, τα οποία πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη.

Αν ανησυχείτε για τη γλουτένη που υπάρχει στο κρασί λόγω βαρελιού, αναζητήστε κρασιά που έχουν υποστεί ζύμωση και ωρίμανση σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Όσον αφορά τους παράγοντες fining, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το οινοποιείο και να ρωτήσετε ή να αναζητήσετε κρασιά που δεν έχουν καθόλου. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη είναι σε θέση να απολαύσουν κρασί χωρίς τις συνέπειες της γλουτένης, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους.

Share this post