Φιάλες Petrus επέστρεψαν μετά από 14μηνη παραμονή τους στο διάστημα

Φιάλες Petrus επέστρεψαν μετά από 14μηνη παραμονή τους στο διάστημα

Κρασιά Château Petrus πέρασαν 14 μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τα πρώτα δείγματα δοκιμάστηκαν στο Μπορντό ως μέρος ενός νέου ερευνητικού προγράμματος.

Δώδεκα μπουκάλια Petrus 2000 επέστρεψαν με ασφάλεια τον Ιανουάριο, από την περιπέτεια τους μέσω ενός φορτηγού πλοίου SpaceX ‘Dragon’ , πριν μεταφερθούν στο Μπορντό για ανάλυση.

Το ταξίδι τους ήταν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής το start-up Space Cargo Unlimited και επίσης συμμετείχε το ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό, το ISVV.

Η ταυτότητα των φιαλών ήταν ένα προσεκτικά προστατευμένο μυστικό, αλλά το Space Cargo Unlimited επιβεβαίωσε στις 24 Μαρτίου, ότι επέλεξε το Petrus 2000 για την αποστολή.

Μια αρχική δοκιμή που φιλοξένησε το ISVV τον Μάρτιο είδε 12 δοκιμαστές να παίρνουν δείγματα 30ml από κρασιά του διαστήματος και αντιστοίχων της γης.

Το γήινο κρασί ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να δοκιμάσει », δήλωσε η ανταποκριτής του Decanter στο Μπορντό, Jane Anson, η οποία παρακολούθησε τη δοκιμή και έγραψε μια πλήρη έκθεση για την εκδήλωση, για το Decanter Premium την Πέμπτη 25 Μαρτίου.

Είπε ότι το δείγμα από το «κρασί διαστήματος» ήταν νόστιμο, αλλά ήταν ίσως δύο έως τρία χρόνια πιο εξελιγμένο.

«Υπήρχαν περισσότερα αρώματα λουλουδιών και οι τανίνες ήταν λίγο πιο μαλακές και πιο εξελιγμένες», είπε, αλλά πρόσθεσε, «Μόλις δοκίμασα ένα μπουκάλι [από το διαστημικό σταθμό], οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν υπάρχει μπουκάλι παραλλαγή.’

Ο καθηγητής Philippe Darriet, της ερευνητικής μονάδας οινολογίας του ISVV, είπε σε μια περίληψη της δοκιμής, «Ομόφωνα, τα δύο κρασιά θεωρήθηκαν υπέροχα κρασιά, πράγμα που σημαίνει ότι παρά την 14μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό, το« διαστημικό κρασί “αξιολογήθηκε πολύ καλά αισθητικά.”

Είπε ότι η επιτροπή εντόπισε κάποιες διαφορές στη μυρωδιά και τη γεύση, καθώς και στο χρώμα, αλλά αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την «ευαισθησία» κάθε γευσιγνώστη.

Τα δείγματα των κρασιών επρόκειτο να υποβληθούν σε χημική ανάλυση εκτός από τις γευσιγνωσίες, για να επιτρέψουν στους ερευνητές να διερευνήσουν τις παραλλαγές. Ο Ντάριετ είπε ότι η ομάδα ελπίζει να δημοσιεύσει ευρήματα σε ένα διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Ένας εκπρόσωπος είπε στο Decanter ότι τα κρασιά αγοράστηκαν από έναν μεσίτη του Μπορντό.

Ένα μπουκάλι Petrus 2000 είχε μια παγκόσμια μέση τιμή λιανικής (εξαιρουμένων των φόρων) 4,688 £ (6,488 $), σύμφωνα με το Wine-Searcher κατά τη στιγμή της γραφής αυτού του κειμένου.

Η Space Cargo είπε ότι επέλεξε το τρύγο του 2000 του κτήματος του Pomerol με βάση «οινολογικά κριτήρια», συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για δομημένο κρασί που κυριαρχείται από μία ποικιλία σταφυλιών – Merlot σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλα με το κρασί, 320 κληματσίδες αμπέλου – 160 Cabernet Sauvignon και 160  Merlot – απήλαυσαν επίσης μια διαμονή 14 μηνών στο διάστημα ως μέρος του project.

«Θα κάνουμε μια ολόκληρη αλληλουχία γονιδιώματος των φυτών, για να παρέχουμε μια σαφή εικόνα όλων των αλλαγών DNA που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί κατά την παραμονή στο ISS», δήλωσε στο Decanter.com ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space Cargo Unlimited, Nicolas Gaume τον Ιανουάριο.

Περιέγραψε την απουσία βαρύτητας ή την παρουσία μικροβαρύτητας ως το «απόλυτο στρες» και είπε ότι οι ερευνητές στο έργο, ενδιαφέρονται για το πώς τα φυτά μπορεί να έχουν προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.

Τα πειράματα αποτελούν μέρος του προγράμματος «Mission Wise» της εταιρείας, το οποίο επιδιώκει να συμβάλει στην κατανόηση της αειφόρου γεωργίας.

Πηγή: Decanter.com

Share this post