Φιάλη Petrus που “παλαίωσε” στο διάστημα, βγαίνει για πώληση με πιθανή τιμή 1.000,000 $

Φιάλη Petrus που “παλαίωσε” στο διάστημα, βγαίνει για πώληση με πιθανή τιμή 1.000,000 $

Ένα μπουκάλι Petrus 2000 που πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τη γη, πρόκειται να διατεθεί προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Οι συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το «διαστημικό κρασί» Petrus 2000 μετά την ανακοίνωση των Christie’s ότι θα προσφέρει ένα μπουκάλι μέσω ιδιωτικής πώλησης.

Ένας εκπρόσωπος των Christie’s, επιβεβαίωσε ότι η εκτιμώμενη τιμή πώλησης κυμαίνεται στην περιοχή του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (720.000 £).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο αγοραστής θα λάβει επίσης ένα μπουκάλι «επίγειου» Petrus 2000 και ένα τιρμπουσόν «φτιαγμένο από μετεωρίτη», καθώς και μια καράφα και ποτήρια, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s πριν από 2 ημέρες.

Το διαστημικό κρασί έρχεται επίσης συσκευασμένο σε έναν ειδικό κουτί κατασκευασμένο από το Les Ateliers Victor στο Παρίσι, αποτέλεσμα περισσότερων από 900 ωρών εργασίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει ένα «μυστικό θησαυροφυλάκιο κρυμμένο πίσω από ένα ηλιακό σύστημα εμπνευσμένο από τον Ιούλιο Βέρν», σύμφωνα με τον CEO του Les Ateliers Victor, Benoît Miniou.

Petrus 2000 στο διάστημα
Δώδεκα μπουκάλια Petrus 2000, πέρασαν 440 ημέρες στο διάστημα που ισοδυναμεί με 300 ταξίδια στη Σελήνη.

Εκτοξεύτηκαν σε τροχιά και αποθηκεύτηκαν για 14 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής την Space Cargo Unlimited.

Μια επιλεγμένη ομάδα δοκιμαστών, συμπεριλαμβανομένης της Jane Anson του Decanter, συνέκρινε πρόσφατα τα διαστημικά κρασιά με δείγματα που έμειναν στη γη σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό, το ISVV.

Οι δοκιμαστές βρήκαν μικρές αλλά σαφείς διαφορές στον χαρακτήρα των κρασιών, σύμφωνα με επίσημη έκθεση.

«Από την προηγούμενη εμπειρία αυτού του κρασιού, αυτό το συγκεκριμένο μπουκάλι φαίνεται πιο εξελιγμένο από ό, τι θα περίμενα από ένα 21χρονο μπουκάλι Petrus 2000», δήλωσε η Anson για το διαστημικό Petrus 2000.

«Είναι όμορφο, με λεπτές τανίνες και αίσθηση ενέργειας, αλλά έχει μια σαφή διαφορά στην έκφραση από το γήινο κρασί.» Η Άνσον βαθμολόγησε και τα δύο δείγματα με 98 βαθμούς.

Τα έσοδα από την πώληση του οίκου, προορίζονται για τη χρηματοδότηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών.

«Αυτό το μπουκάλι του Petrus 2000 σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην επιδίωξη της ανάπτυξης και της καλύτερης κατανόησης της ωρίμανσης του κρασιού», δήλωσε ο Tim Triptree MW, διεθνής διευθυντής του τμήματος κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του οίκου δημοπρασιών Christie’s.

Ο Nicolas Gaume, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space Cargo Unlimited, δήλωσε: «Τα έσοδα της πώλησης θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε το Mission WISE, έξι πειράματα στο διάστημα για να βοηθήσουμε στην εφεύρεση της γεωργίας και των τροφίμων που χρειαζόμαστε για αύριο στη Γη».

πηγή: Decanter

Share this post