Έξι τρόφιμα που δύσκολα ταιριάζουν με κρασί (και πώς να τα συνδυάσουμε!)

Έξι τρόφιμα που δύσκολα ταιριάζουν με κρασί (και πώς να τα συνδυάσουμε!)

port

Πολλοί οργίζονται με την άποψη ότι το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με την σοκολάτα.

Και όμως υπάρχουν κάποιοι λογικοί λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα τρόφιμα κάνουν το κρασί να έχει άσχημη γεύση. Μόλις τους μάθετε, θα αρχίσετε να σκέφτεστε διαφορετικά για τον συνδυασμό κρασιού-φαγητού. Σε αυτό το αφιέρωμα θα μάθουμε πώς να συνδυάζουμε το κρασί με 6 τρόφιμα με τα οποία δεν ταιριάζει τόσο εύκολα, δηλαδή με τη σοκολάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, το ροκφόρ, το σούσι και τη σάλτσα σόγιας. Μην ανησυχείτε, υπάρχει ένα κρασί για όλα-ακόμα και για την σοκολάτα!

Τι είναι το καλό και το κακό ταίριασμα κρασιού-φαγητού

Τι είναι καλό ταίριασμα (Perfect match): Όταν δυο συστατικά που συνδυάζονται δημιουργούν μια καλύτερη γεύση και ένα πιο ισορροπημένο άρωμα, από αυτό που είχε το καθένα ξεχωριστά.
Τι είναι κακό ταίριασμα: Όταν ένας συνδυασμός συστατικών οδηγεί σε μια γευστική ανισορροπία που είτε γίνεται έντονη αισθητή από τον ουρανίσκο ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σου προκαλεί χειρότερα προβλήματα …

Τρόφιμα που δύσκολα ταιριάζουν με κρασί
1. Η σοκολάτα
Γιατί συνήθως δεν λειτουργεί με κρασί
Όταν γευόμαστε σοκολάτα προστίθονται μερικές αισθήσεις στον ουρανίσκο μας, όπως η υφή από την τανίνη της σοκολάτας, η λιπαρότητα, η γλυκύτητα και μια γήινη γεύση. Όταν συμπληρώνουμε αυτή τη γεύση με ένα ξηρό κόκκινο κρασί, το κρασί ξεπλένει την λιπαρότητα και την γλυκύτητα από τον ουρανίσκο μας και αφήνει μόνο τις πικρές τανίνες και μια πικρή νότα κρασιού. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού (πχ βατόμουρο ή κεράσι) χάνονται κάτω από την ακατανίκητη γεύση της σοκολάτας. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η σοκολάτα συνδυάζεται με το κρασί, συνήθως η λευκή σοκολάτα (η οποία δεν περιέχει τανίνες). Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν δοκιμάστε τη σοκολάτα με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, τα συστατικά οδηγούν σε κακό ταίριασμα.

Κρασιά που ταιριάζουν με σοκολάτα
Το γλυκό κόκκινο κρασί
Η κλασσική επιλογή με τρούφες και μους σοκολάτας είναι ένα Late Bottled Vintage Port ή ακόμα και ένα δεκάχρονο Tawny Port, κρασιά που προσθέτουν νότες κανέλας και νότες  Five Spice.

Υπάρχει επίσης και ένα συμπαθητικό αφρώδες κόκκινο, με χαμηλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ που προέρχεται από την Ιταλία και ονομάζεται Brachetto d’Acqui. Αυτό ταιριάζει πολύ καλά με σοκολατένια επιδόρπια με βάση το φρούτο.

Το Vin Santo Rosso και ένα γλυκό Amarone, που ονομάζεται Recioto della Valpolicella ταιριάζει καλά με επιδόρπια σοκολάτας και πορτοκαλιού.

Από την περιοχή της Γαλλίας θα λατρέψετε τις πλούσιες γεύσεις βατόμουρου που το Banyuls και το Maury προσθέτουν στο κρασί Grenache.

Aκόμα ένα κρασί που μπορεί να συνοδέψει τη σοκολάτα είναι η Bual Madeira, το οποίο είναι μια φανταστική επιλογή για επιδόρπια με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.
Διαβάστε στη συνέχεια: Γιατί δεν ταιριάζει το ροκφόρ με κρασί και πώς να το ταιριάξουμε

Share this post