Η Φωτοκαταλυτική Τεχνολογία και η Σχέση της με το Κρασί

Η Φωτοκαταλυτική Τεχνολογία και η Σχέση της με το Κρασί

 

To 1968, o Δρ. Fujishima Akira του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ανακάλυψε τις φωτολυτικές ιδιότητες του διοξειδίου του τιτανίου. Η έρευνα του, γνώστη ως “Fujishima Effect”, δημοσιεύτηκε το 1972,σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επανάσταση της Φωτοκαταλυτικής Τεχνολογίας

Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι ο καθαρισμός και η επεξεργασία του νερού́ και του αέρα. Εφαρμόζοντας μόνο μερικές από τις αρχές της φωτοκαταλυτικής τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους κινδύνους μικροβιακής μόλυνσης από επιθέσεις με μικρόβια άνθρακα, από την εξάπλωση της επιδημίας του SARS και της Bird Flu σε πολλές περιοχές της γης.

Τι είναι όμως το διοξείδιο του τιτανίου (TiO₂);

Το Τιτάνιο είναι το 9ο πιο κοινό στοιχείο της γης και το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται συνήθως ως λευκή μπογιά στα χρώματα βαφής, αλλά και στα καλλυντικά. Για εφαρμογές φωτόλυσης, όπως ο καθαρισμός του αέρα, η αντιβακτηριδιακή χρήση και ο αποκαθαρισμός, το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να βρει εκατοντάδες εφαρμογές. Μια από αυτές είναι και η χρήση του στους χώρους των οινοποιείων.

Τα υλικά από TiO₂ που χρησιμοποιούνται ως φωτοκαταλύτες, έχουν χαρακτηριστεί φυσικώς και χημικώς ασφαλή και έχουν πιστοποιηθεί ακόμη και για την χρήση τους ως πρόσθετα σε πολλά τρόφιμα, όπως η λευκή σοκολάτα.

Προστασία από βακτήρια και ιούς

Η συσκευή αυτή δεν είναι φίλτρο αλλά μια διαδικασία φωτοκαταλυτικής οξυγόνωσης. Ο θάλαμος του αντιδραστήρα, που αποτελείται από επιφανειακούς σωλήνες νανοτεχνολογίας TiO2, διεγείρεται από το υπεριώδες φως. Η διεγερμένη επιφάνεια διασπά τα μόρια του νερού (που διέρχονται από έναν εξαεριστήρα) σε ρίζες υδροξυλίου (ΟΗ) με θετικό φορτίο. Αυτές οι ρίζες είναι που δεσμεύουν κάθε οργανικό μόριο που φτάνει με τον αέρα και αυτό επειδή όλοι οι μικροοργανισμοί, είτε αυτοί που δημιουργούν τις οσμές, είτε αυτοί που δημιουργούν μολύνσεις, έχουν την φυσική ιδιότητα να φέρουν αρνητικό φορτίο, ενώ οι επιφάνειες πού έχουν επικαλυφτεί με φωτολυτική τεχνολογία TiO₂ φέρουν θετικό φορτίο. Αυτό δημιουργεί μια “ηλεκτρομαγνητική” έλξη μεταξύ των μικροβίων και της επιφάνειας.

Έτσι, όταν οι μικροοργανισμοί βρεθούν σε απόσταση περίπου 2 μέτρων από την ψεκασμένη επιφάνεια, έλκονται σε αυτήν και μόλις έλθουν σε επαφή πεθαίνουν ακαριαία. Τα τελικά προϊόντα που προκύπτουν από αυτή την διαδικασία καθαρισμού είναι μόνο CO₂ και υδρατμοί.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσματική απομάκρυνση οσμών και προσβολών που συναντάμε στα οινοποιεία, όπως το αέριο αιθυλένιο, το TBA, η TCA, το Brett και πολλές άλλες.

 

Έχει θέση σε ένα οινοποιείο;

Αναμφισβήτητα επειδή:

  • Μπορεί να απολυμάνει τον αέρα στους χώρους εμφιάλωσης, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  • Να διατηρήσει τους χώρους οινοποίησης και ωρίμασης καθαρούς και χωρίς οσμές.
  • Να αναστείλει την διαδικασία της μούχλας, επιτρέποντας έτσι και την αύξηση της υγρασίας στο κελάρι, δημιουργώντας συνθήκες για μικρότερη απώλεια κρασιού από τα βαρέλια (μερίδιο των αγγέλων).
  • Με όλα τα παραπάνω οφέλη, μειώνονται και τα έξοδα που απαιτούνται για εργαστηριακές μετρήσεις.
  • Απαλλάσσει τους χώρους εργασίας, καθώς και τις επισκέψιμες αίθουσες γευσιγνωσίας από κάθε μορφής δυσάρεστες οσμές.

Κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά;

Συστήματα που βασίζονται στη Φωτο-καταλυτική τεχνολογία κυκλοφορούν και στην Ελληνική αγορά πλέον, σε διάφορες μορφές. Από φωτο-καταλυτικές μάσκες προσώπου και απλά οικιακά kits, μέχρι περίπλοκες συσκευές υψηλής αισθητικής , όπως οι Airoside Industrial, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, γραφεία, γυμναστήρια και φυσικά σε οινοποιεία κάθε μεγέθους.

Στέφανος Κόγιας DipWSET

Share this post