Η γαλλική αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία που πουλούσε ψεύτικο κρασί Μπορντό

Η γαλλική αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία που πουλούσε ψεύτικο κρασί Μπορντό

 

Η γαλλική αστυνομία εξάρθρωσε μια συμμορία που φέρεται να είχε παράγει εκατοντάδες χιλιάδες μπουκάλια ψεύτικο κρασί Μπορντό σε μια περίπλοκη επιχείρηση παραχάραξης.

Αστυνομικοί που ερευνούσαν τη διακίνηση ναρκωτικών στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανακάλυψαν μηχανήματα εκτύπωσης που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία ετικετών για φιάλες τον περασμένο Σεπτέμβριο, πυροδοτώντας μια ευρύτερη έρευνα.

Η πολύμηνη έρευνα, οδήγησε στη σύλληψη περίπου 20 ατόμων τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε επτά διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας, με τρεις από αυτούς να κατηγορούνται για οργανωμένη απάτη, πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κύριος ύποπτος είναι ένας οινοποιός και μεσίτης στην περιοχή Medoc στο Μπορντό, ο οποίος αγόραζε χαμηλής ποιότητας κρασί από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, και στη συνέχεια το εμφιάλωνε ως πιο ακριβό τοπικό προϊόν, ανέφερε δήλωση από την εισαγγελία του Μπορντό.

Είχαν γίνει «μεγάλες παραγγελίες» για το κρασί που «προορίζεται για σούπερ μάρκετ και ξένες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης γίνονταν τη νύχτα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, είπε.

«Εάν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί, ελπίζουμε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν βαριά, επειδή αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν την εικόνα των κρασιών Μπορντό και εκείνων που εργάζονται σωστά και σέβονται τους κανόνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τοπικός οργανισμός οινοποιίας.

Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί, τα τελωνεία και η αστυνομία είναι συνεχώς σε επιφυλακή για απατεώνες που περνούν το οικονομικό plonk ως κορυφαία σοδειά.

Το 2016, η αστυνομία συνέλαβε έναν αμπελουργό του Μπορντό που ανακάτευε κρασί κακής ποιότητας με Saint-Emilions, Lalande-de-Pomerols και Listrac-Medocs υψηλής ποιότητας για να το πουλήσει σε μεγάλα σούπερ μάρκετ με επώνυμες ετικέτες.

Ο ιδιοκτήτης πολλών domain, Francois-Marie Marret, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και πρόστιμο οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, αφού βρέθηκε να “μεταφέρει¨ φτηνό κρασί τη νύχτα.

Το 2010, 12 Γάλλοι οινοποιοί και έμποροι καταδικάστηκαν για την πώληση εκατομμυρίων φιαλών ψεύτικου Pinot Noir στην αμερικανική εταιρεία E&J Gallo.

Πριν από αυτό, το 2006, στον θρυλικό οινοποιό Beaujolais, Georges Duboeuf, επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 30.000 ευρώ για ανάμειξη σταφυλιών από διαφορετικούς αμπελώνες για να συγκαλύψει την κακή ποιότητα ορισμένων σοδειών.

πηγή: expatica.com/fr

Share this post