Γάλλοι αμπελουργοί καταστρέφουν ισπανικό κρασί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθηνές εισαγωγές

Γάλλοι αμπελουργοί καταστρέφουν ισπανικό κρασί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθηνές εισαγωγές

Γάλλοι αμπελουργοί έσπασαν εκατοντάδες κιβώτια Cava και πέταξαν χιλιάδες λίτρα ισπανικού ροζέ για να διαμαρτυρηθούν για τις φθηνές εισαγωγές που επηρεάζουν τις εγχώριες πωλήσεις κρασιού.

Οι Vignerons που διαμαρτύρονταν στη συνοριακή πόλη Boulou αναχαίτισαν φορτηγά που μετέφεραν ισπανικό κρασί στη Γαλλία, έσπασαν 10.000 μπουκάλια Cava και έχυσαν ένα ολόκληρο φορτηγό χύμα ροζέ που εισήχθη σε βυτίο, στο δρόμο.

Περίπου 500 Γάλλοι αμπελουργοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.

Οι χαμηλές τιμές του ξένου κρασιού προκάλεσαν προβλήματα στους ντόπιους αμπελουργούς, οι οποίοι αγωνίζονται να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα, βγαίνοντας στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο Frédéric Rouanet, πρόεδρος της Ένωσης Aude Vignerons, που πρωτοστάτησε στη διαμαρτυρία, προειδοποίησε τους Γάλλους αξιωματούχους για τη διαμαρτυρία την Τρίτη, καθώς οι αμπελουργοί συγκεντρώθηκαν στο Ferrals-des-Corbières για να συζητήσουν τη χειρότερη οινοπαραγωγική κρίση των τελευταίων 20 ετών.

«Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Ας γίνει γνωστό στο Παρίσι», συνέχισε, «ότι η κατάσταση στη νότια Γαλλία γίνεται κάπως χειρότερη κάθε μέρα και ότι εμείς οι έντιμοι εργάτες αποφασίσαμε να επαναστατήσουμε».

«Ας γνωρίζει το Παρίσι ότι η κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού και ότι πρέπει να μας αποζημιώσει ανάλογα».

Μια επιστολή που θα σταλεί σε Γάλλους εμπόρους κρασιού και άλλους αγοραστές ζητούσε «την πλήρη διακοπή της αγοράς κρασιού από άλλες περιοχές ή από το εξωτερικό έως ότου τα κρασιά του διαμερίσματός μας πωληθούν σε δίκαιη τιμή, συγκεκριμένα αυτά του 2020 λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό”.

Ο Rouanet προέτρεψε τη γαλλική κυβέρνηση να παράσχει ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης 2 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιεργητές, εταιρείες και συνεταιρισμούς της Aude που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Aude Vignerons αποκάλεσε έκτοτε τη διαμαρτυρία «έναρξη ενός οικονομικού πολέμου που πρόκειται να κάνουμε», σύμφωνα με την The Telegraph.

«Αποκλείεται να αποδεχτούμε την κατάσταση ως έχει», δήλωσε ο Frédéric Rouanet, ο πρόεδρος της ένωσης αμπελοκαλλιεργητών για όσους εδρεύουν στην περιοχή Aude. «Από σήμερα, θα αφαιρέσουμε την πιθανότητα οι αγοραστές να μπορούν να πάρουν φθηνά κρασιά από αλλού… θα σταματήσουμε τις ισπανικές εισαγωγές».

Η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε αυτές τις ενέργειες Γάλλων αμπελουργών για την καταστροφή αποστολών ντομάτας και κρασιού από την Ισπανία και τονίζει ότι αυτός ο αποκλεισμός απειλεί την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Συντονιστής των Αγροτών και των Οργανώσεων Κτηνοτροφίας (COAG) ζήτησε «αυστηρές» κυρώσεις κατά της γαλλικής κυβέρνησης και κατά των αγροτών που επιτέθηκαν στα ισπανικά φορτηγά.

Ωστόσο, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας είναι απίθανο να είναι τα τελευταία της σύγκρουσης, καθώς ο Ρουανέ κάλεσε για άλλη μια διαμαρτυρία στις 25 Νοεμβρίου.

Share this post