Γευστική δοκιμή & αξιολόγηση Ελληνικών Syrah & blends

Γευστική δοκιμή & αξιολόγηση Ελληνικών Syrah & blends

Περισσότερα από 30 ετικέτες της δημοφιλούς ποικιλίας Syrah, αλλά και χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, δοκιμάστηκαν από μια ομάδα έμπειρων δοκιμαστών, για το Γερμανικό περιοδικό Import. Τα 17 με την ψηλότερη βαθμολογία, βρίσκονται στο τέλος του άρθρου.

Μια από τις 10 πιο πολυφυτεμένες ποικιλίες σταφυλιού του κόσμου, το Syrah, δημοφιλές και στην Ελλάδα, το συναντούμε σε ολόκληρη την χώρα από την Θράκη μέχρι την Κρήτη, απολαμβάνοντάς το τόσο σε μονοποικιλιακές εκδόσεις όσο και σε χαρμάνια, κυρίως με γηγενείς ποικιλίες.

Το Syrah, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας που βασίστηκαν στην ηλεκτρονική καταχώρηση δεδομένων από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης την δεκαετία 2006-2015, βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα (νο7) των ποικιλιών που αναδιαρθρώθηκαν στον ελληνικό αμπελώνα, με ποσοστό 5,43%, που αντιστοιχεί σε 2.756 στρέμματα καινούργιων αμπελώνων.

Τουλάχιστον δύο σημαντικές διαφορετικές εκδοχές  δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς η ποικιλία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε από το Σιράζ(παλιά Ιρανική πόλη) στο Ροδανό. Στη μια εκδοχή, οι Φωκαείς μπορεί να έφεραν το Syrah / Shiraz στην αποικία τους γύρω από τη Μασσαλία, που ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. από τους Έλληνες. Το σταφύλι αργότερα θα πάει στον βόρειο Ροδανό, ο οποίος ποτέ δεν αποικίστηκε από τους Φωκαείς. Ο μύθος που συνδέει το Syrah με την πόλη Σιράζ του Ιράν μπορεί, ωστόσο, να είναι γαλλικής προέλευσης.

Η ποικιλία περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και δίνει βαθύχρωμα τανικά κρασιά, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών, με επικρατέστερο του πιπεριού, δέρματος, γεμάτο σώμα και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Στην τυφλή δοκιμή των Εληνικών Syrah και Syrah blends που πραγματοποιήθηκε στο Les Zazous Bistroteq, ξεχωρίσαμε 17 ετικέτες που συγκεντρώσανε τις ψηλότερες βαθμολογίες. Στην ομάδα επαγγελματιών του κρασιού που δοκίμασε τα δείγματα, συμμετείχαν: Αλέξανδρος Μπουζίκας (καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2017), Θεολόγος Πλακόπουλος (Sommelier Danai Beach Resort & Villas), Δημήτρης Μότσος(DipWSET, Wine Consultant), Παύλος Τριλυράκης (DipWSET, Wine Consulting Services), Στέφανος Κόγιας (DipWSET, Owner Wine Style), Δημήτριος Σιώτας(Wine Sales Manager),Λάζαρος Σμπόνιας( Restaurant Manager, Sommelier), Χρήστος Κόγιας (Sommelier Asterias Sani Resort), Βασίλης Γαλανός (Certified Sommelier, Wine Consultant, Wine & Food editor)

Alpha Estate SMX 2016     

Ένα ρωμαλέο, γεμάτο blend Syrah από το icon κτήμα της Φλώρινας, που σε υποδέχεται με μια μνημειώδη επίθεση κόκκινων και μαύρων φρούτων, crème de cassis, κέδρου και μια λιγότερο έντονη βοτανική αίσθηση. Στο στόμα, νεότατο, με ένα hard core φρουτώδη πυρήνα, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται αρώματα καπνισμένου ξύλου, δέρματος και μπαχαρικών. Απολαυστικό μέχρι την τελευταία του γουλιά, το κρασί αυτό διαθέτει δύναμη και γοητεία αλλά και πειστικότητα για την μακρόχρονη, ομαλή του εξέλιξη.

 

Thema Κτήμα Παυλίδη 2016

Πλούσια αρώματα πικάντικων φρούτων, σοκολάτας, εξωτικών μπαχαρικών, δέρματος και δρυός μαζί με μια γοητευτική βοτανική διάσταση στην πρώτη επαφή με την μύτη. Η συνέχεια όμως είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Μια πολύ τραγανή όξινη γραμμή διαπερνά τα συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων, δρυός, βοτάνων αλλά και γήινων τόνων που διαθέτει το γεμάτο αυτό κρασί. Μαλακές αλλά ιδιαίτερα συμπαγείς τανίνες συμμετέχουν στην ισορροπημένη παλέτα που ολοκληρώνεται με μια μακρά επίγευση γλυκών φρούτων. Υπέροχος συνδυασμός με αρνί μπρεζέ, εκλεκτά σιγομαγειρεμένα κυνήγια και μοσχαρίσια prime cut.

Dourakis Kudos 2018 

Kudos (από την αρχ Ελληνική κῦδος [keedos]) είναι η λέξη για την δόξα που εισήλθε στην αγγλική γλώσσα τον 19ο αιώνα και σημαίνει μεγάλη αναγνώριση ή έπαινο για εξαιρετικό επίτευγμα.
Το Syrah Kudos 2018,εμφανίζεται στο ποτήρι με σχεδόν οπάκ πορφυρό χρώμα, τροφοδοτώντας την μύτη με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, φραγκοστάφυλου, δρυός, γλυκών μπαχαρικών και μια απαλή αίσθηση βοτανικότητας. Νόστιμο και ισορροπημένο στο στόμα, τελειώνει με ικανοποιητική σε διάρκεια φρουτώδη επίγευση.

 

Avantis Collection 2015     

Ένα υποδειγματικής οινοποίησης Syrah που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Μικρή στρεμματική απόδοση, μακρά εκχύλιση, μηλογαλακτική ζύμωση, πολύμηνη χρήση καινούριων δρύινων γαλλικών βαρελιών και εμφιάλωση χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα έχουν σαν αποτέλεσμα ένα υπέροχα δομημένο, γεμάτο κρασί με βαθύ ρουμπινί χρώμα, που φέρνει στην μύτη αρώματα μαύρων φρούτων, cassis, δέρματος, βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών. Στην πλούσια παλέτα, ώριμες γλυκές τανίνες, γεμάτο σώμα, υπερώριμο φρούτο και γλυκά μπαχαρικά, αλκοόλ 14% και μακριά φινετσάτη επίγευση. Από τα high-rated κρασιά της δοκιμής.

 

Gerovasiliou Syrah  2016                       

Παράγεται από παλιά κλήματα του Κτήματος (Petit-Syrah) με πολύ μικρές αποδόσεις. O τρύγος γίνεται Σεπτέμβρη, ακολουθεί ζύμωση, ολοκλήρωση μηλογαλακτικής και παλαίωση σε καινούρια δρύινα βαρέλια για πολλούς μήνες.

Βαθύ πορφυρό χρώμα και πολύπλοκα αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, δέρματος, γλυκόριζας, ασφάλτου και πιπεριού. Στην παλέτα αίσθηση συμπυκνωμένου φρούτου, μεταξένιες τανίνες και μακρά επίγευση.γλυκών μπαχαρικών και ώριμων φρούτων. Ένα από τα κορυφαία Ελληνικά Syrah.

Pavlidis Emphasis 2015   

Οπάκ ρουμπινί χρώμα. Ώριμα μαύρα φρούτα στην μύτη μαζί με νότες δέρματος, γλυκόριζας και γλυκών μπαχαρικών, συμπληρώνονται από νότες cassis και γλυκερίνης. Στον ουρανίσκο γεμάτο, με αξιόλογη δομή και αρμονία μεταξύ έντασης φρούτων, τανίνης και αλκοόλ, διαθέτει επίσης κατάλληλη οξύτητα για την υποστήριξη του όγκου του. Το αλκοόλ (15%) άριστος συνεργός στην παλέτα όπου προσφέρει αίσθηση γλυκύτητας στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. Εντυπωσιακή φινέτσα για τον όγκο του.

 

Migas Syrah 2015 

Μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη από τον Τύρναβο, ένα Syrah που ωρίμασε για 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια Tronsair με τις οινολάσπες του. Φρούτα του δάσους, δαμάσκηνα, μαύρα κεράσια, γλυκόριζα, ευκάλυπτος και γλυκά μπαχαρικά αναδύονται αβίαστα στην μύτη. Γήινο και πολύπλοκο στο στόμα, αποκαλύπτει επιπλέον νότες κέδρου και αποξηραμένων βοτάνων μέσα από την όμορφη μάζα των ώριμων φρούτων που διαθέτει σε αφθονία. Η κομψότητα στην mid-palate χαρακτηρίζει και την μακρά σε διάρκεια επίγευση.

Avantis Syrah 2017

Bαθύ ρουμπινί χρώμα, ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα ώριμων, ζουμερών μαύρων και κόκκινων φρούτων, δέρματος, γλυκών μπαχαρικών και κόκκινου πιπεριού δίνουν τα διαπιστευτήρια στην μύτη. Στο στόμα, οι ώριμες τανίνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους ενώ οι τυπικές γεύσεις φρούτων και μπαχαρικών, για τα οποία το κρασί αυτό μπορεί να υπερηφανεύεται, αποκαλύπτονται σταδιακά στον ουρανίσκο. Η επίγευση συνεπής στην ποιότητα του κρασιού.

Avantis Agios Chronos  2015                 

Ο Απόστολος Μούντριχας αποδεικνύεται μαέστρος στην όχι και τόσο συνηθισμένη συνοινοποίηση, για την χώρα μας, της ερυθρής ποικιλίας(Syrah) και της λευκής ποικιλίας(Viognier). Σύνθετα αρώματα γλυκών κόκκινων φρούτων, βατόμουρου, γλυκόριζας, cassis, βιολέτας και νότες βερίκοκου συνδυάζονται με απαλά αρώματα δρυός. Η προσθήκη του Viognier φέρνει μια πιο μεταξένια υφή στο Syrah περισσότερο από μια προβλεπόμενη γεύση, όπως επίσης προσθέτει και μια ζωντάνια στον ουρανίσκο. Χυμώδες με ώριμες, γλυκές τανίνες, περισσότερο μαύρο φρούτο και καπνό  στον ουρανίσκο, αποκαλύπτει μια κρυμμένη γοητεία και εντυπωσιακά μακρά σε διάρκεια επίγευση. Ένα “built in style” κρασί με υποσυνείδητη παρουσία του Viognier, ζωντάνια και βελούδινη υφή, παρόλο το 14% αλκοόλ του.

Manousakis Nostos 2016 

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Rhone Ranger της Κρήτης. Το top-notch αυτό Syrah πλημμυρίζει την μύτη με αρώματα Crème de cassis, μαύρα σμέουρα, καφέ, μελάνι, μείγμα μπαχαρικών και ένα άγγιγμα δέρματος. Μνημειώδης επίθεση μαύρων φρούτων με σημαντική τανική παρουσία στον έκθαμβο ουρανίσκο. Άφθονα ώριμα φρούτα, νότες αποξηραμένου γλυκάνισου και sur mesure οξύτητα παρατείνουν την ηδονή μέχρι την επίμονη επίγευσή του. Απολαυστικό τώρα αλλά η σπάνια δομή και ένταση του προτείνουν την παραμονή του στο κελάρι για τουλάχιστον μια ακόμα δεκαπενταετία.

 

Porto Carra Syrah  2009 

Κλασσική ερυθρή οινοποίηση και ωρίμανση για 24 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Η παλαίωση συνεχίζεται για 12 μήνες στην φιάλη. Xρώμα βαθύ ρουμπινί, σαγηνευτική μύτη που προσφέρει αρώματα ώριμων φρούτων, μούρα, μαύρα κεράσια, δαμάσκηνο, cassis, νότες δέρματος και μπαχαρικών. Στο στόμα γεμάτο, με γλυκές τανίνες, μεταξένια υφή και γεύσεις φρούτων και μπαχαρικών που οδηγούν σε μια μακρά σε διάρκεια επίγευση. Κρύβει κάτι μέσα του από την αύρα της θάλασσας της Σιθωνίας αυτό το κρασί.

                       
Lykos Syrah 2014   

Βαθύ -σχεδόν αδιαπέραστο- ρουμπινί χρώμα. Η υπέροχη εκφραστική μύτη του μας φέρνει στο μυαλό, ώριμα δαμάσκηνα, μαύρα μούρα, cassis, μύρτιλλα. λευκό πιπερι, βανίλια και γλυκά μπαχαρικά τα οποία εναλάσσονται με το πέρασμα της ώρας. Στο στόμα πληθωρικό με πικάντικο φρούτο, κέδρο και ώριμες αλλά παρούσες τανίνες. Φρεσκάδα φρούτου και κομψότητα και στην μακράς διάρκειας επίγευσή του. Το αλκοόλ 14%, σημαντικό στοιχείο του πολύπλοκου αυτού κρασιού, άριστα ενσωματωμένο.

Simeonidis Petradia 2009     

Βαθύ γκρενά χρώμα, στην μύτη, αφήνει  να φανούν δισταχτικά αρώματα κέδρου, δέρματος, πιπεριού, βοτάνων, sous bois και ώριμα μαύρα φρούτα που παρέχουν μια άγρια γοητεία δίπλα στα εύθραστα αρώματα βιολέτας. Ώριμες τανίνες, συμπυκνωμένα φρούτα, και μια ευχάριστη οξύτητα με παρατεταμένη επίγευση που χαρακτηρίζεται από νόστιμα μαύρα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά.

 

Hatzimichalis Syrah  2015 

Βαθύ ρουμπινί χρώμα, στην μύτη κόκκινα φρούτα, φραγκοστάφυλο και νότες βιολέτας συνυπάρχουν σ΄ένα περιβάλλον με αρώματα μπαχαρικών. Στο στόμα ένα ευκολόπιοτο Syrah με σχετικά απαλές τανίνες και μια όμορφη μπαχαρένια αίσθηση, οδηγούνε σε μια αρκετά μακρά σε διάρκεια επίγευση. Το 14% αλκοόλ πολύ καλά ενσωματωμένο, προσθέτει απαλή αίσθηση γλυκύτητας.

Boutari Scalarea Syrah Kotsifali 2013           

Στην μύτη αναδεικνύονται δελεαστικά αρώματα βατόμουρων, κερασιών, ιωδίου και γλυκών μπαχαρικών παράλληλα με τις απαλές νότες δέρματος και αποξηραμένων βοτάνων. Στον ουρανίσκο ένα γεμάτο, ξηρό κρασί, με πυκνές γεύσεις κόκκινων φρούτων, βιολέτας και βελανιδιάς, ώριμες δομημένες τανίνες και πικάντικη επίγευση. Καλά ισορροπημένο και στρογγυλό, με ρουστίκ χαρακτήρα, μπορεί να συνοδέψει ιδανικά μαγειρευτό μοσχαρίσιο κρέας και εκλεκτό κυνήγι.

Zacharioudakis Orthi Petra Syrah Kotsifali 2013 

Στην μύτη κυριαρχούν αρώματα μαύρων δαμάσκηνων, μύρτιλων, βιολέτας, δέρματος και σοκολάτας, με κάποιες μπαχαρένιες νότες . Ιδιαίτερα χυμώδες, συμπυκνωμένο και θερμό στον ουρανίσκο, με γεμάτο σώμα και λεπτόκοκκες τανίνες. Το ψηλό αλκοόλ δεν προβληματίζει αλλά προσθέτει μια ψευδαίσθηση  γλυκύτητας .Εδώ κυριαρχούν τα αρώματα φρούτων, καπνού  και μπαχαρικών  που καταλήγουν σε μια αρκετά επίμονη επίγευση.

Diamantakis Diamantopetra Syrah Mantilaria 2017

Ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, φρούτα του δάσους, νότες δέρματος, βοτάνων και λουλουδιών του αγρού ξεχωρίζουν μέσα από το γήινο μπουκέτο του. Στο στόμα οι δύο ποικιλίες βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. Μέτριο+ σώμα, απαλή τανίνη, καλά ενσωματωμένο βαρέλι, με νότες φασκόμηλου και μάραθου να προστίθενται στα αρώματα φρούτων και λουλουδιών που συναντήσαμε και στην μύτη.

Share this post