Γιατί μερικά κρασιά, όπως π.χ. ένα Chardonnay, έχουν μικρές φυσαλίδες;

Γιατί μερικά κρασιά, όπως π.χ. ένα Chardonnay, έχουν μικρές φυσαλίδες;

Ίσως να έχει τύχει δοκιμάζοντας ένα κρασί -που δεν είναι χαρακτηρισμένο αφρώδες- να εμφανίζει μικρές φυσαλίδες όταν σερβίρεται στο ποτήρι και πιθανότατα έχει και μια ελαφρώς αναβράζουσα γεύση.

 

Υπάρχουν μερικά σενάρια που μπορούμε να σκεφτούμε, αλλά  σε όλα αυτά, η πηγή των φυσαλίδων και αυτό το αναβράζον μυρμήγκιασμα στη γλώσσα σας είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης, εντελώς ακίνδυνο και μερικές φορές δεν έχει ξεφύγει όλο στην ατμόσφαιρα, πριν από την εμφιάλωση ενός κρασιού.

Ορισμένες πρακτικές οινοποίησης μπορούν να αυξήσουν την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα, όπως ιδιαίτερα τα κρύα κελάρια (το διοξείδιο του άνθρακα είναι πιο διαλυτό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες).

Ορισμένοι οινοπαραγωγοί μπορεί επίσης να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν διοξείδιο του άνθρακα ως ένα είδος αόρατης κουβέρτας ή αδρανούς αερίου για να αποτρέψουν την οξείδωση ή την αλλοίωση ενός κρασιού κατά τη διαδικασία οινοποίησης και πάλι, μέρος αυτού του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να παραμείνει στο κρασί όταν εμφιαλώνεται. Συνήθως θα διαλυθεί με λίγο στροβιλισμό στο ποτήρι και καθώς το κρασί φτάνει σε θερμοκρασία δωματίου.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που κάποιοι οινοπαραγωγοί διατηρούν -ή προσθέτουν- μια μικρή ποσότητα διοξειδίου πριν την εμφιάλωση για να εμφανίζει “σπιρτάδα” το κρασί τους.

Τέλος, υπάρχει πιθανότητα το κρασί να έχει αρχίσει να ξαναζυμώνεται στο μπουκάλι, αλλά αν συνέβαινε αυτό, πιθανότατα θα συνοδεύεται από θολούρα, για να μην αναφέρουμε και την μυρωδιά που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη.

Share this post