Γιατί τα κρασιά του Bordeaux ονομάζονται claret;

Γιατί τα κρασιά του Bordeaux ονομάζονται claret;

Πριν το “claret” να γίνει το ψευδώνυμο για τα κρασιά του Μπορντό, σήμαινε “καθαρό”, “χλωμό” ή “ανοιχτόχρωμο” κρασί (“claret” προέρχεται από τη λατινική λέξη για το “καθαρό”). Αυτό έρχεται από τον 14ο και 15ο αιώνα, όταν τα κρασιά από το Μπορντό ήταν πραγματικά πιο ανοιχτόχρωμα, σχεδόν σαν ροζέ. Στα τέλη του Μεσαίωνα, το “claret” αναφέρεται επίσης σε ένα ζεστό κρασί που σερβίρεται πάνω από μια σακούλα μπαχαρικών.

Οι πρώτες γνωστές αναφορές στο “claret” ως σκούρο κόκκινο κρασί Μπορντό ήταν το 1700 από το βρετανικό εμπόριο. Οι λάτρεις της ιστορίας θα θυμούνται ότι η Γαλλία και η Αγγλία ήταν σε πόλεμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ήταν ακριβώς τότε που οι Άγγλοι άρχισαν να αναζητούν πορτογαλικά κρασιά για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους.

Στις μέρες μας το “claret” χρησιμοποιείται ως ένας γενικός τρόπος για να αναφερθούμε  στα κρασιά του Μπορντό (ή κρασιά με στυλ Μπορντό) και το σχετικό σκούρο κόκκινο χρώμα που χρησιμοποιείται επίσης για να το περιγράψει.

Δεν υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του “claret” και του σταφυλιού Clairette, αλλά ίσως το Clairette-ένα σταφύλι λευκού κρασιού-σχετίζεται επίσης με τις Γαλλικές και λατινικές παραλλαγές του “διαυγούς/clear” ή του “ανοιχτόχρωμου” κρασιού.

Share this post