Γιατί η παράδοση επιβάλλει το Port να περνάει στο τραπέζι από αριστερά;

Γιατί η παράδοση επιβάλλει το Port να περνάει στο τραπέζι από αριστερά;

Μόλις το Vintage Port μεταγγιστεί στην καράφα και έχει έρθει η στιγμή να το απολαύσουμε, η παράδοση υπαγορεύει ότι η καράφα πρέπει να τοποθετηθεί στο τραπέζι στα δεξιά του οικοδεσπότη ή της οικοδέσποινας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να περάσει προς τα αριστερά, ταξιδεύοντας γύρω γύρω στο τραπέζι από φιλοξενούμενο σε φιλοξενούμενο κατά τη φορά των δεικτών του ωρολογίου, μέχρι να επανέλθει στο σημείο εκκίνησης. Αν και η παράδοση παρατηρείται συχνότερα κατά το σερβίρισμα του Vintage Port, ακολουθείται συχνά και με άλλα στυλ Port.

Υπάρχουν πολλές αινιγματικές εξηγήσεις για το έθιμο του περάσματος του Port προς τα αριστερά.

Μια θεωρία είναι ότι το έθιμο προέκυψε από την ανάγκη να διατηρηθεί το δεξί χέρι ελεύθερο ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το σπαθί σε περίπτωση προβλήματος. Μερικές φορές λέγεται ότι προέρχεται από το Βασιλικό Ναυτικό, όπου ο κανόνας ήταν «Port to port», που σημαίνει ότι η καράφα (πιθανότατα μια καράφα του πλοίου) πρέπει να περάσει στα αριστερά. Στο Βασιλικό Ναυτικό, το Loyal Toast γίνεται παραδοσιακά με Port και σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι αξιωματικοί παραμένουν καθισμένοι.

Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο το έθιμο ακολουθείται σήμερα είναι αρκετά απλός. Εάν η καράφα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κρασί και κανείς δεν θα μείνει χωρίς να σερβιριστεί. Η καράφα ταξιδεύει δεξιόστροφα επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες.

Share this post