Αποκωδικοποιώντας την Σαμπάνια

Αποκωδικοποιώντας την Σαμπάνια

Oι περισσότεροι από τους καταναλωτές θεωρούν ότι η σαμπάνια είναι ένα luxury προϊόν  που συνοδεύει γιορτές και επινίκια αλλά πάνω απ’ όλα η κατανάλωση της αποτελεί υπέρτατη απόλαυση..Το 65% της ετήσιας παραγωγής σαμπάνιας, καταναλώνεται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.!

 Στην παγκόσμια αγορά βέβαια είναι πολύ αγαπητά και άλλα αφρώδη όπως το Prosecco και η Cava. Ποια είναι όμως η διαφορά της σαμπάνιας -εκτός από την τιμή- από τα υπόλοιπα αφρώδη κρασιά;

Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε βασικές διαφορές και ομοιότητες.

Τι είναι η Σαμπάνια;

Σαμπάνια (Champagne) είναι το όνομα του πιο διάσημου αφρώδους οίνου στον κόσμο, η ονομασία προέλευσης με την οποία πωλείται αλλά και η γαλλική αμπελουργική περιοχή από την οποία προέρχεται. Το αφρώδες κρασί καλλιεργείται μόνο στη περιοχή Καμπανία της Γαλλίας. Παράγεται από σταφύλια Chardonnay, Pinot noir και Pinot Meunier. Για την παραγωγή της ακολουθείται αυστηρά μόνο η παραδοσιακή μέθοδος (δηλαδή η δεύτερη ζύμωση και κατά συνέπεια η παραγωγή του αφρισμού, γίνεται στο ίδιο το μπουκάλι από το οποίο σερβίρεται).

O Βενεδικτίνος Μοναχός Dom Perignon, αν και δούλεψε σκληρά και κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των κρασιών της περιοχής Hautvillers, δεν ήταν ο πρώτος που εφηύρε το αφρώδες κρασί ούτε την σαμπάνια. Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά αφρώδες κρασί κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρκετές δεκαετίες πριν παραχθεί στη Γαλλία. Η prestige cuvée που φέρει το όνομά του δεν δημιουργήθηκε μέχρι τον εικοστό αιώνα. Η εναρκτήρια vintage Dom Perignon ήταν το 1921.

Τα γνωστά σε όλους Champagne showers που παρακολουθούμε τους καλοκαιρινούς μήνες σε club της Μυκόνου αλλά και σε άλλα partygoers club σ΄όλον τον κόσμο, ξεκίνησαν κατά λάθος πριν από πολλά πολλά χρόνια. Ο Jo Siffert, νικητής του ράλι Le Mans 24 Hours, το 1966, ψέκασε κατά λάθος το πλήθος, καθώς το magnum μπουκάλι σαμπάνιας που καθόταν στον ήλιο προκάλεσε πίεση στο εσωτερικό του. Την επόμενη χρονιά, ο Καλιφορνέζος πιλότος Dan Gurney αντιλήφθηκε σαν σκόπιμη τη χειρονομία του Siffert όταν κέρδισε τον ίδιο αγώνα και η παράδοση γεννήθηκε.

CHAMPAGNE TIPS: Όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί η ξηρότητα ή η γλυκύτητα των αφρωδών κρασιών:

• Brut Zero 0-2 gr/lt

• Extra Brut 0-6 gr/lt

• Brut 0-12 gr/lt ( Οι περισσότερες σαμπάνιες)

• Extra sec/ Extra dry 12-20 gr/lt

• Sec/ Dry 17-35 gr/lt

• Demi sec 33-50 gr/lt

• Doux/Sweet/dolce πάνω από 50 gr/lt.

Οι σαμπάνιες που δεν αναγράφουν χρονολογία (NV Non-Vintage πχ Moët), έχουν ελάχιστο χρόνο παραμονής στις φιάλες με τις οινολάσπες τους 15 μήνες πριν να κυκλοφορήσουν στην αγορά και καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκιες ενώ οι χρονολογημένες (Vintage ή Millesime- με αναγραφή χρονιάς π.χ Dom Perignon 2008) έχουν ελάχιστο χρόνο παραμονής 3 χρόνια.

Η ροζέ σαμπάνια είναι το μοναδικό ΠΟΠ κρασί στην ΕΕ που μπορεί να προκύψει από τη μίξη λευκού και κόκκινου κρασιού.

Βlanc de Blancs σημαίνει σαμπάνια που έχει παραχθεί μόνο από λευκά σταφύλια. (Chardonnay)

Γευστικοί συνδυασμοί: Η σαμπάνια είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα κρασιά για το φαγητό. Αρκεί το μενού να μη περιλαμβάνει γλυκά επιδόρπια. Η σαμπάνια έχει ψηλά επίπεδα οξύτητας και μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ένας συνδυασμός που ταιριάζει με πάρα πολλά πιάτα, από ποσέ σολομό μέχρι πικάντικα Ταιλανδέζικα φαγητά. Αγαπάει πολύ τα φρούτα και λατρεύει το χαβιάρι και τον αστακό. Σιχαίνεται τη σοκολάτα!

Ενδιαφέροντα tips:

Στον κινηματογράφο ο James Bond πίνει Champagne -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό (σχεδόν 40 ποτήρια και συνεχίζει).

Το κλασικό coupe ποτήρι Champagne προσαρμόστηκε από ένα καλούπι κεριού που έγινε από το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας.

Υπάρχουν περίπου 6 ατμόσφαιρες πίεσης σε ένα μπουκάλι σαμπάνια. Αυτό είναι περισσότερο από το τριπλάσιο της πίεσης σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου.

 Ένας φελλός σαμπάνιας φτάνει σε ταχύτητα περίπου 40 μίλια ανά ώρα (64 χιλιόμετρα ανά ώρα) τη στιγμή που πετάγεται έξω από το μπουκάλι.

Η Marilyn Monroe έκανε μπάνιο σε 350 μπουκάλια σαμπάνιας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν ήταν στην κατάλληλη θερμοκρασία για κατανάλωση, όμως.

Η μακρύτερη καταγεγραμμένη πτήση από φελλό σαμπάνιας είναι πάνω από 54 μέτρα.

Μην πίνετε σαμπάνια γρήγορα, οι φυσαλίδες θα προκαλέσουν το αλκοόλ να εισέλθει στο αίμα πολύ γρήγορα προκαλώντας συχνά πονοκέφαλο. Απολαύστε τη σαμπάνια σας σε μικρές γουλιές.

Ο Τσώρτσιλ που πέθανε σε ηλικία 90 ετών, κατανάλωσε (μεταξύ 1908 και 1965), 42.000 μπουκάλια σαμπάνιας σε διάστημα 57 χρόνων που σημαίνει ότι ο Τσόρτσιλ έπινε περίπου 2 μπουκάλια την μέρα.

Το μεγαλύτερο μέγεθος φιάλης για τη Champagne ονομάζεται Melchizedek ή Midas και ισούται με 40 φιάλες ή 30 λίτρα.

Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα στάνταρ μεγέθους μπουκάλι σαμπάνιας.

Το απόλυτο αυτό σύμβολο απόλαυσης, πολυτέλειας και Status νιώθει να απειλείται τα τελευταία χρόνια από την άνοδο στις πωλήσεις του Ιταλικού prosecco

Τι είναι το Prosecco;

Prosecco είναι αφρώδες κρασί που κατάγεται από την περιοχή Veneto της βορειοανατολικής Ιταλίας. Παράγεται κυρίως από σταφύλια Prosecco ή glera Η δεύτερη ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με μέθοδο που είναι γνωστή ως Charmat method. Η ετήσια παραγωγή Prosecco έχει εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία σε περισσότερο από 700 εκατομμύρια φιάλες.

Τι είναι η Cava;

Cava είναι το αφρώδες κρασί που κατάγεται από την Ισπανία και παράγεται κυρίως στη περιοχή της Καταλονίας. Φτιάχνεται από τοπικές ισπανικές ποικιλίες σταφυλιού (macabeo, parellada, xarel-lo). Παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής αφρώδους, όπως η Σαμπάνια

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 ακριβότερες σαμπάνιες στον κόσμο

Κατάταξη παραγωγών

Υπάρχουν ουσιαστικά 3 τύποι παραγωγών στην Champagne (Καμπανία):Maisons, Cooperatives και Vignerons

Maisons (τα μεγάλα σπίτια δηλαδή), όπως π.χ. Moët, Veuve Clicquot, Perrier, Bollinger, κλπ, που προμηθεύονται τα σταφύλια τους από όλη την Καμπανία. Δώστε προσοχή στις παρακάτω ενδείξεις στην ετικέτα:

NM “negociant Manipulant” Ένας παραγωγός που αγοράζει το σύνολο ή μέρος των σταφυλιών του από άλλους παραγωγούς. Κάθε οίκος σαμπάνιας που καλλιεργεί ο ίδιος λιγότερο από 94% των σταφυλιών πρέπει να επισημαίνεται ως NM. Το σπίτι σαμπάνιας επισημαίνεται με αυτή την κατηγορία παραγωγού, αλλά δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο να δούμε καλλιεργητή σαμπάνιας επίσης στο πλαίσιο αυτής της ταξινόμησης.

MA “Marque d’Acheteur” που σημαίνει η μάρκα του αγοραστή. Συνηθίζεται ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης ή ένα εστιατόριο να αγοράζει ένα κρασί και να το μεταπουλάει με δικιά του ιδιωτική ετικέτα. Αν έχετε δει ποτέ σε ένα σούπερ μάρκετ σαμπάνια με δικό τους εμπορικό σήμα αυτό είναι πιθανώς ΜΑ. π.χ. η ΜΑ των Harrods στο Λονδίνο κ.α.

ND “negociant DISTRIBUTEUR” Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε αυτούς που πουλάνε σαμπάνια, την οποία όμως ούτε καλλιεργούν τα σταφύλια ούτε την οινοποιούν οι ίδιοι.

οι συνεταιρισμοί -Cooperatives-

CM “Coopérative Manipulant” Αυτή η ένδειξη αναφέρεται σε σαμπάνια που δεν την κάνουν οίκοι αλλά συνεταιρισμοί. Οι συνεταιρισμοί είναι σε συγκεκριμένα χωριά στην Champagne και κάνουν ένα προϊόν βάσεως από πολλούς καλλιεργητές της ίδιας περιοχής π.χ. Nicolas Feuillatte, κ.α.

Oι Vignerons είναι αμπελουργοί -παραγωγοί, ή μια συγκεκριμένη οικογένεια / άτομο που καλλιεργεί τα δικά της σταφύλια του σε ένα συγκεκριμένο χώρο και κάνει το δικό της κρασί του. Η παραγωγή τους έχει την εξής ταξινόμηση:

RM “Récoltant Manipulant” Ο παραγωγός που χρησιμοποιεί τουλάχιστον 95% δικά του φρούτα, όπως Jacques Selosse, Georges Laval, Diebolt-Vallois, Collard-Picard, Alexandre Filaine κ.α.

SR “Société de Récoltants” Μια ένωση από δύο και περισσότερους καλλιεργητές που εμπορεύεται συλλογικά το δικό της brand (συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις).

RC “Récoltant Coopérateur” συνεταιρισμός παραγωγών που εμπορεύεται σαμπάνια με δικιά τους ετικέτα.

Κορυφαίες σαμπάνιες που αξίζει να δοκιμάσετε:

Krug Clos d’Ambonnay

Salon Cuvee ‘S’ Le Mesnil Blanc de Blancs

Dom Perignon Oenotheque Brut Millesime

Dom Perignon P2 Plenitude Brut

Jacquesson Ay Grand Cru Vauzelle Terme Extra Brut

Louis Roederer Cristal Brut Millesime

Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut Rose

Moët & Chandon MCIII 001.14

Bollinger R.D. Extra Brut

Louis Roederer Cristal Rose Brut

Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill

Jacquesson Avize Grand Cru Champ Cain Brut

Dom Perignon Rose

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut

Laurent-Perrier Champagne Grand Siecle Brut

Jacquesson Dizy Corne Bautray Brut

Billecart-Salmon ‘Le Clos Saint Hilaire’ Blanc de Noirs Brut

Bollinger La Grande Annee

Jacques Selosse Lieux-dits ‘Les Carelles’ Le Mesnil Sur Oger Grand Cru Extra Brut,

Veuve Clicquot Ponsardin Cave Privee Collection Brut

Laurent-Perrier Grand Siècle Alexandra Brut Rosé

Dom Perignon Oenotheque Rose

Charles Heidsieck Blanc des Millenaires

Henriot Cuvee des Enchanteleurs Brut

Βασίλης Γαλανός Parallaximag

.

Share this post